USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

22 Kasım 2021 15:29
Arzu Kurum

İÇDAŞ, Türkiye'nin deniz gücüne güç katıyor

İÇDAŞ tarafından Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Değirmencik tesislerinde tamamı Türk mühendisler tarafından inşa edilen gemiler, Türkiye'nin denizcilik alanındaki başarısını taçlandırıyor. Bugüne kadar 18 geminin inşa edildiği tesiste; çalışmalar aralıksız sürüyor, yabancı firmalarla görüşmeler devam ediyor

İÇDAŞ, Türkiye'nin deniz gücüne güç katıyor

Türkiye'nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan İÇDAŞ'ın hikâyesi Kastamonulu bir ailenin en büyük çocuğu olan Koca Mustafa'nın, 1880'li yıllarda İstanbul'a gelmesiyle başlıyor. 1954'te döküm ve makine alanına giren Aslan Ailesi, 1961'de ilk haddehaneyi kuruyor. 1969'da ise İstanbul Çelik Demir İzabe Sanayi'nin temelleri atılıyor. 1970'ten bu yana inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üreten şirket, üretim kapasitesiyle bugün Türkiye'nin ikinci büyük çelik üreticisi konumunda yer alıyor.

18 GEMİ İNŞA EDİLDİ

İÇDAŞ'ın, grup şirketleriyle birlikte 10 bine yakın çalışanı bulunuyor. Ayrıca denizcilik sektöründe de ülke ekonomisine katkı sağlayan şirket, 2008'de Çanakkale Biga'da kurduğu tersanede gemi inşası gerçekleştiriyor. Tesiste bugüne kadar tamamı Türk mühendisler tarafından dizayn edilen; çevreci, nehir taşımacılığına uygun 18 gemi inşa edildi.

ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Alanda faaliyet gösteren dünyanın dev firmalarına gemi inşa eden İÇDAŞ, yaptığı gemi ihracatıyla adından da sıkça söz ettiriyor. Son olarak 2020'de İtalyan bir firma ile 2022'de teslim edilmek üzere dört bin 500 DWT kapasiteli iki adet paslanmaz kimyasal tanker inşası için anlaşma imzaladı. Ayrıca Norveçli bir firmayla iki adet 6700 DWT kapasiteli dual fuel paslanmaz kimyasal tanker inşası hususunda ön anlaşma yapıldı.

2022'DE KOSTER İNŞA EDECEK

Aynı şirket ile başka opsiyonlar için görüşmeler sürüyor. Kendi ürünlerini taşımak için bir adet 10 bin DWT kapasiteye sahip çok amaçlı genel kargo gemisi ve bir adet römorkör inşası için tasarım çalışmasına başlayan İÇDAŞ, yine şirket bünyesinde kullanılmak üzere 2022'de koster inşasına start verecek.

EN ÇOK OKUNANLAR