USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

30 Mayıs 2021 13:53

Kimya endüstrisinin geleceği

Pandeminin etkisiyle, son 12 aylık süreç, bütün şirketler ve faaliyet gösterdikleri alanlar için zorlu bir sınava dönüştü. Kimya şirketleri, büyük olasılıkla iş modellerini yeniden düşünmeye ve yatırım ortamlarını çevik ve teknoloji destekli kalmaya devam edecek şekilde genişletmeye yönelecek.

Kimya endüstrisinin geleceği

Böylece önümüzdeki yıllarda, pandemi sonrasında büyümeye devam edebilecekler. Alternatif materyal kullanımı ve döngüsel ekonomiye geçiş ile birlikte şirketler için önemli fırsatlar ortaya çıkacak.

Öte yandan, salgınla berber küresel tedarik zincirinde ortaya çıkan kırılganlık, kimya sektörünü de değiştirecek. Bunun sonucu olarak, tedarik zinciri direnci ve çevikliği daha da yüksek bir öncelik haline gelecek. PwC tarafından yayınlanan 'Kimyasal Anlaşmalar İçgörüleri: 2021 Görünümü Raporu' verileri de oldukça dikkat çekici...

DEĞİŞEN ENDÜSTRİ YOLLARI

Salgın sırasında kimya şirketlerinin son pazarları çok farklı şekilde etkilendi. Hijyen, tarım, beslenme ve ilaç sektörlerine odaklanan son pazarlara sahip özel kimya şirketleri başarılı oldu. Bununla birlikte, emtia kimyası şirketleri, tedarik zinciri kesintilerini azaltmak ve iş gücü güvenliğini sağlamak için gereken daha yüksek işletme maliyetleriyle birlikte daha düşük taleple mücadele etti. Kimya şirketlerinin, operasyonları istikrara kavuşturmaktan ve nakit biriktirmekten, temel faaliyetlerini ikiye katlamaya ve çekirdek olmayan işler için stratejik alternatifler keşfetmeye geçeceği tahmin ediliyor. Şirketler ve özel sermaye; düşük, organik büyüme ortamında büyüme ve marj genişlemesi peşinde olduğundan, özel kimyasallar birleşme ve devralmalarında bir patlama olması muhtemel.

ÇOK MODLU BİR DÜNYAYA DÖNÜŞ

Pandemiden önce bile jeopolitik belirsizlikler ve artan vergiler, küresel kimya şirketlerini, küresel stratejilerini ve ayak izlerini yeniden düşünmeye motive etti. Koronavirüs'ün devam eden aktarımı, küresel tedarik zincirlerini daha da bozdu ve çok modlu bir dünyaya dönüşü hızlandırdı. Kimya şirketlerinin bölgesel merkezler kurmak için harekete geçmeleri veya küresel maliyet yapılarını optimize ederken tedarik zinciri risklerini azaltmak için bölgesel ittifaklar aramaları nedeniyle sınır ötesi anlaşma faaliyetlerinin artmasını bekleniyor.

SERMAYENİN GELECEĞİ

Makroekonomi, kimyasallar sektörü anlaşma faaliyeti için kilit bir itici güç olmaya devam ederken, sermaye kullanılabilirliği bir kolaylaştırıcı haline geldi. Büyük kamu şirketleri ve özel sermaye için borç tarihsel olarak ucuzdur ve büyük ülkelerdeki faiz oranlarının önümüzdeki yıllarda düşük kalması bekleniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR