USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

11 Kasım 2021 16:15
Olcay Can Kaplan

5 maddede limanların Türkiye ekonomisine etkisi

Türkiye'nin artan dış ticaretiyle birlikte denizyolu taşımacılığı da gelişmeye ve ekonomi üzerindeki etkisini artırmaya devam ediyor. Bu perspektiften yola çıkarak limanların Türkiye ekonomisine katkısını 5 adımda inceledik

5 maddede limanların Türkiye ekonomisine etkisi

Yapılan araştırmalar; bir bölgenin kalkınmasında tetikleyici unsurlardan biri olan liman hinterlandının, sosyo-ekonomik kalkınma endeksi puanlarına olumlu etki yaptığını gösteriyor. Limanlar; hem ulusal hem de uluslararası firmalar için artan rekabet ve genişleyen pazar fırsatları bakımından da oldukça önemli bir konuma sahip. Limancılık sektörü; küresel değer zincirlerine yönelik entegrasyonu kolaylaştırması açısından da yatırımcıların yakın markajında... Liman endüstrisinin Türkiye ekonomisine etkisini 5 başlık altında analiz ettik.

1-TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE DENİZ TAŞIMACILIĞI HIZLA GÜÇLENİYOR

2010-2018 yılları arasında ihracata yönelik kara taşımacılığı kullanımında yaklaşık yüzde 12,3'lük bir azalma meydana gelirken; aynı dönemde deniz taşımacılığı yüzde %13,7'lik bir artış gösterdi. Türk imalatındaki ithalat gerçeği, deniz taşımacılığını bu alanda da önemli hale getiriyor. 2010-2018 yılları arasında deniz yolu ile ithalat payının %7'lik artışı da bu süreci destekliyor.

2-DOĞRUDAN CİROYA KATKISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Limancılık sektörünün doğrudan ciroya yönelik katkısı, 2009'dan 2018'e kadar düzenli artarak 2008'de 40 milyar TL'ye ulaştı. Karşılaştırılabilir sektörlere kıyasla limancılık sektörü, 2018'de üçüncü en yüksek ciroya sahip oldu. TÜİK verilerine göre 2009-2018 yılları arasında her yıl tutarlı artan ciro katkısı, limanların artan verimliliğini ve kârlılığını gösteriyor. Değişen dünya dinamiklerini hesaba katarak; gelecekte bu katkının daha da artacağı söylemek hiç zor değil.

3-GSYH'YE YAKLAŞIK 11 MİLYAR TL KATMA DEĞER SAĞLIYOR

2018 yılında GSYH'ye tek başına yaklaşık 11 milyar TL doğrudan katkıda bulunan limancılık sektörünün, diğer sektörlerle karşılaştırıldığında istihdam başına en yüksek katma değere sahip olduğu tahmin ediliyor. Liman endüstrisi ise Türkiye denizcilik sektörünün toplam doğrudan GSYİH katkısının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. 2018'de istihdam başına katma değer üretimine bakıldığında limanlar açık ara liderliği sürdürürken karayolu ve demiryolu taşımacılığının en düşük değere sahip olduğu görülüyor.

4- İSTİHDAM SÜRECİNİ DESTEKLEYEN BİR BAKIŞ AÇISIYLA İLERLENİYOR

Katma değerin yanı sıra istihdamı önemli ölçüde desteleyen limancılık sektörü, 2018 yılında yaklaşık 71 bin işe doğrudan katkıda bulundu. Bu rakam, denizcilik sektörünün o yılki doğrudan iş katkısının yaklaşık %55'ini oluşturuyor.

5- KUŞAK YOL GİRİŞİMİ İLE AKDENİZ LİMANLARININ ÖNEMİ ARTIYOR

Kuşak Yol Girişimi (BRI), Çin ve Avrupa arasındaki ulaşım koridorlarını yeniden şekillendirecek yeni terminal ve diğer lojistik altyapılarının inşasına öncülük ediyor. Hammadde, yarı mamul ve mamul ürünlere talebi artan Çin'in Kuşak Yol Girişimi, deniz ticaretini önemli ölçüde canlandırma potansiyeli barındırıyor. Kuşak ve Yol Girişimi'nin etkisiyle Akdeniz limanlarının önemi her geçen gün artıyor. Bu durum, Türkiye'nin atacağı liman hamleleriyle önemli fırsatlara işaret ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR