USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

03 Mayıs 2021 14:34
AA

Virüse karşı bakır kaplamalı önlem

Bir yılı aşkın bir süreden beri tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında geliştirilen bakır kaplamalı "anti mikrobiyel" filmle insan sağlığı daha güvenli hale getiriliyor.

Virüse karşı bakır kaplamalı önlem

Eksenim Medikal Firması sahibi Mehmet Ceyhan, Kovid-19 sürecinde dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaya başlayan anti mikrobiyel filmin virüsle mücadelede "en etkili" uygulamalardan biri olduğunu söyledi.

Güney Kore'de uzun yıllardan bu yana yoğun bakım servislerinde kullanılan bakır kaplamanın salgın sürecinde çok daha önemli hale geldiğini dile getiren Ceyhan, ürünün Avrupa'da klinik çalışmalarının yapıldığını ve test sonuçlarında da yüzde 99'un üzerinde anti mikrobiyal verimliliğinin ortaya çıktığına vurgu yaptı.

DİRENÇ GÖSTEREMİYOR

Bakırın, doğada anti mikrobiyel özelliğiyle bilinen katı bir element olduğunu dile getiren Ceyhan, şöyle devam etti:

"Bu özelliğinden dolayı da virüs ve bakteriler bakırla temas ettiğinde direnç gösteremiyorlar. Bu malzeme 40 santimetre genişliğinde 10 metre uzunluğundan oluşuyor. Bir yüzeyi yapışkanlı bakır iyonlarıyla kaplı bir ürün. Uygulanması çok kolay olan bakır iyonu bulunan kaplamayla ilgili şu an okullardan, kreşlerden, kamu binalarından, site yönetimlerinden ve hastanelerden çok fazla talep alıyoruz."

YÜZDE 99,9 KAYBOLUYOR

Bu ürünün ortak kullanım alanlarında uygulanmasıyla bakterilerin temas edildiği andan itibaren etkisini kaybettiğini anlatan Ceylan, "Yapılan testlerde ürünün 10 dakikanın sonunda yüzde 90'ın üzerinde virüsleri etkisiz hale getirdiği, 24 saatin sonunda da yüzde 99,9 virüsü tamamen yok ettiğini gösteriyor." dedi.

Ceyhan, bakır iyonları içeren ürünün mutasyonlu virüslere karşı da aynı etkiyi yaptığını söyleyerek, ortak yaşam alanlarının bakır iyonlarının yer aldığı kaplamayla daha güvenli hale getirilebileceğine dikkati çekti.

BAKIR KAPLAMALI MASKE İLGİSİ ÇEKİYOR

Covid-19 ile mücadelede ürünün çok etkili olduğunun altını çizen Ceylan, kaplama ürünün yanı sıra bakır iyonları içeren çift yönlü kullanılabilen maskenin de bulunduğunu belirterek, bunun da vatandaşlar tarafından çok fazla talep gördüğünü kaydetti.

Ceylan, "Maske, kendi kendini steril etme özelliğine sahiptir. Bu özellik maskenin antiviral yeteneğini uzun süre korumasını sağlamaktadır. Suya karşı dayanıklı olan bu maske ıslandığında özelliğini kaybetmez kuruduğunda tekrar kullanılabilir. Virüsler ve bakterilerin bakır iyonlarının öldürücü etkisine karşı direnç geliştiremedikleri ispatlanmıştır. Bu özelliği nedeniyle maskede fiziksel bir hasar oluşmadığı sürece 1 aya kadar kullanılması uygundur" değerlendirmesinde bulundu.

Ceyhan, maskenin FDA onaylı ve Sağlık Bakanlığı'nın Ürün Takip Sistemi'ne (ÜTS) kayıtlı olduğunu da hatırlattı.

EN ÇOK OKUNANLAR