USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

22 Haziran 2021 19:46

Adil Karaismailoğlu: 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz

Yeni bir iletişim çağının eşiğinde olduğumuz bugünlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; Türkiye'nin 5G teknolojisine geçiş sürecinde hangi noktada olduğundan yerli ve milli teknolojilere yapılan yatırımlar ile ilgili Platin'in sorularını cevapladı.

Adil Karaismailoğlu: 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz

*5G ile ilgili olarak, "Yerli ve milli ekosistemin geliştirilmesi konusunda kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. İlk faz mart ayında tamamlanacak" demiştiniz. Bu konuda yapılan çalışmalar konusunda bilgi verebilir misiniz?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 19 yıllık ulaştırma ve haberleşme hamlemizin Türkiye'ye kazandırdığı proje ve hizmetleri, teknolojiden daha çok yararlanarak katma değerli bir hale dönüştürüyor, dünya standartlarının üzerine çıkarıyoruz. Yerlilik oranımız 4.5G şebekelerinde ilk yatırım dönemi olan 2016'da %0,98 iken, bu oran 2019 yılı sonunda %23'e yükseldi. Yapılan toplam yatırımların ilk yıl en az %30'unun, ikinci yıl en az %40'ının, üçüncü ve devam eden yıllarda ise en az %45'inin 'yerli malı' belgeli ürünlerden sağlanmasını şart koştuk. 2017'de kurduğumuz Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile de elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi çalışmalarına hız verildi. HTK üyesi firmalar, 5G'ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlarla cevap verebilmek için 'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'ni (UUYM5G Projesi) geliştirdi. UUYM5G projesi ile, 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımlar, 5G sanallaştırma platformu gibi 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları üretiliyor. Projenin mart ay sonunda biten ilk fazında, yukarıda saydığımız ürünlerin Ar-Ge süreçleri sonlandırıldı ve ilk prototipler hazırlandı. Sonraki fazlarda ise bu ürünlerin ticari olarak kullanılması ve daha yüksek kapasiteli versiyonları geliştirilecek.

*Türkiye 5G'ye tam anlamıyla ne zaman geçecek?

Ülkemizin yerli ve milli şebeke ürünler ile 5G'ye geçme hedefi kapsamında, öncelikle ürünlerimiz yerli ve milli imkanlarla kullanıma hazır olmalı. TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nin seyri bizlere, daha net bir takvim belirleme imkanı sağlayacak. Sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine ilişkin çalışmalarda bakanlığımızın Ar-Ge fonunun kullanılması konusunda desteklerimiz devam edecek. Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi, 5G sistemine yerli ve milli imkanlarla geçeceğiz ve gurur duyacağımız bir sistemimiz olacak. Projemizin ilk fazı çok yakın bir zamanda tamamlanacak. Çalışmalarımızın devam ettiği diğer fazlar bitince, alnımızın akı ile 5G'ye geçeceğiz. Yerli ve milli ürünlerin 5G teknolojilerinde kullanılmasını takip eden süreçte, uluslararası düzeyde markalaşma ve ihracat imkanları da doğacak.

* 5G'ye geçişle birlikte hayatımızda ne gibi değişiklikler olacak? Bu teknolojinin yansımalarını nasıl göreceğiz?

Her şeyden önce ülkemiz çok hızlı bir internet altyapısına kavuşacak. Somut olarak örnek vermek gerekirse; ultra HD kaliteli bir filmi 4G teknolojisi ise indirmeye başladıktan ortalama 1 saat sonra izleyebilirsiniz. Eğer 5G teknolojisine sahipseniz bu süre sizin için sadece 6 saniye olacak. Elektronik haberleşme sektörü şu anki ses, veri ve görüntü iletiminde adeta boyut atlayacak. 5G teknolojisi bugün üzerinde çalışılan nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka, makineler arası iletişim (M2M), makine öğrenmesi (machine learning) gibi alanlardaki gelişmeleri ve yenilikleri de hayli hızlandıracak. Video izlemek için beklemeyeceğiz. Telefonlarımızdan görüntülü aradığımızda çok yüksek görüntü kalitesi ile pürüzsüz bir iletişim kuracağız. Öte yandan, daha etkili ve güçlü bir siber güvenlik sistemine sahip olabileceğiz. 5G'nin, yüksek veri hızı, düşük gecikme süreleri, daha fazla veri kapasitesi, enerji ve maliyet verimliliği unsurları ile tarım, ulaşım ve otomotiv, sağlık, enerji, şehircilik, medya ve eğlence gibi endüstrilerde yenilikçi teknolojilerin artmasına ve ciddi değişimlerin yaşanmasına olanak sağlaması bekleniyor. Sağlık, ulaşım, enerji ve medya gibi sektörlerdeki gelişmeler, toplumun günlük hayatında önemli bir etkiye sahip. Özel cerrahi işlemlerden, otonom araçlara kadar yeni teknolojik açılımlar getirecek 5G, pek çok sektörün bugünkü halinden birkaç adım daha ileri bir seviyeye ulaşmasını sağlayacak.

EN ÇOK OKUNANLAR