USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

03 Ekim 2021 11:34
Umut Çelik

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yeni dönem

Borsa İstanbul'da, dün itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yeni bir dönem başladı. Kriterleri sağlayıp endekse giren şirketlerin sürdürülebilirlik notları haftalık olarak izlenecek.

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yeni dönem

Payları Borsa İstanbul'da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer aldığı bir endeks olan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, 4 Kasım 2014 tarihinden bu yana hesaplanıyor. Söz konusu endeksin hesaplanmaya başlamasıyla birlikte, sürdürülebilirlik performansı yüksek şirketlerin bu alandaki faaliyetleri piyasa tarafından daha görünür hale geldi, Türkiye'de ve özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki anlayış, bilgi ve iyi uygulamaların artması sağlandı.

450'DEN FAZLA VERİ NOKTASINDAN OLUŞUYOR

Borsa İstanbul'un 16 Temmuz 2021 tarihinde duyurduğu değerleme metodolojisindeki değişikliğin uygulamaya alınmasıyla birlikte dün itibarıyla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yeni bir dönem başladı. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim olmak üzere üç ana başlık, 10 kategori, 25 tema ve bu temalara ilişkin toplamda 450'den fazla veri noktasından oluşan Refinitiv'in değerleme metodolojisinin kullanımıyla beraber yatırımcıların değerlenen şirketlerin sürdürülebilirlik notlarına erişimi kolaylaşıyor. Paydaşlar sürdürülebilirlik değerlemesi yaptıran şirketlerin sürdürülebilirlik verilerine ve notlarına, Eikon terminallerinden ve uyumsuzluk notları hariç olmak üzere Refinitiv'in internet sitesinden erişebiliyorlar.

ŞİRKETLERİN NOTLARI HAFTALIK İZLENECEK

BIST Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamında yer alacak şirketlerin belirlenmesi için daha önce yılda bir defa gerçekleştirilen sürdürülebilirlik değerlemesi, Refinitiv'in değerleme metodolojisinin kullanıldığı bu yeni dönemde sürekli hale geliyor. Yeni dönemde şirketler sürdürülebilirlik alanındaki verilerini yıl boyunca güncelleyebilecek, buna bağlı olarak şirketlerin sürdürülebilirlik notları revize edilecek ve kriterleri sağlayan şirketler, takip eden ilk çeyrek başından itibaren Sürdürülebilirlik Endeksi kapsamına alınacak. Kriterleri sağlayıp endekse giren şirketlerin sürdürülebilirlik notları haftalık olarak izlenecek, sürdürülebilirlik notları düşen şirketler endeksten çıkarılacak. Böylece sürdürülebilirlik alanında olumsuz performans gösteren şirketlerin dönem boyunca endekste kalmaya devam etmesinin önüne geçilmiş olacak.

ALT ENDEKSLER GELİYOR

Önümüzdeki dönemde ayrıca, kapsamındaki pay sayısı daha az olan, üzerine vadeli işlem sözleşmeleri ve benzeri finansal ürünler çıkarılabilecek, yatırım yapılabilir alt endeksler oluşturularak sürdürülebilirlik temalı endekslerin sayısının ve çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor. Böylece Borsa İstanbul yatırımcılarının sürdürülebilirlik temasına yatırım yapmalarının kolaylaştırılması amaçlanıyor. Ulusal ve uluslararası alanda, gerek yatırımcılar gerekse düzenleyiciler açısından sürdürülebilirlikle ilgili beklentilerin artmakta olduğu günümüzde, Borsa İstanbul sürdürülebilirlik ve yeşil üretim alanında duyarlılığı bilinen halka açık şirketlerini işbirliği yaparak hızla harekete geçmeye davet ediyor. Borsa İstanbul geliştirdiği ürün ve hizmetlerle, yatırımcıların ve ihraççıların yanında olmaya, yeni işbirlikleri geliştirmeye ve işlerliği artırıcı piyasa dostu adımlar atmaya devam ediyor.

EN ÇOK OKUNANLAR