USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

27 Ağustos 2021 15:47

Otomotivde alternatif yakıtlara dönüşüm başladı

Türkiye'de içinde bulunduğumuz durum nedeniyle hissetmesek de Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde alternatif yakıtlara dönüşüm başladı. Elektrikli ve hibrit araçların ulaştığı satış rakamları, otomobil üreticilerini adım atmaya zorluyor

Otomotivde alternatif yakıtlara dönüşüm başladı

Avrupa Komisyonu, 2030 yılının sonuna kadar AB'nin sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltmak için tüm ekonomik sektörleri geri dönülmez şekilde yeniden şekillendirecek geniş çaplı bir yasa paketi sundu. Küresel ısınmanın etkilerini göstermeye başlaması ve ardı ardına yaşanan çevre felaketleri devletleri ve devletlerarası kurumları Küresel İklim Değişikliği 'ne karşı harekete geçmeye zorladı. Avrupa Birliği'nin 2030'da karbon emisyonu hedefini yüzde 60 düşüreceğini açıklamasının ardından İngiltere, 'Yeşil Plan' adını verdiği 2030 hedefleriyle benzinli ve dizel araçları yasaklayacağını duyurdu. İngiltere'nin bu kararını Japonya takip etti. Japonya da 2030 yılında dizel ve benzinli araçlara yasak getirebileceğini belirtti. 13 temel yasa tasarısından oluşan pakette; kirletici ithalata ilişkin bir sınır vergisi, fosil yakıtlı arabaların aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik bir düzenleme, alternatif yakıtların alımını artırma planları, mevcut 'Emisyon Ticaret Sistemi'nin genişletilmesi, enerji yoksulluğu ile mücadele için bir Sosyal İklim Fonu ve önümüzdeki 10 yılda yenilenebilir enerjinin payını ikiye katlamak gibi yüksek hedefler bulunuyor.

DİZEL VE BENZİNLİ YERİNE HİBRİT ARAÇLAR

Peki içten yanmalı motorlardan bir anda vazgeçmek mümkün mü? Geçiş süreci nasıl işleyecek? BRC Türkiye CEO'su Kadir Örücü, içten yanmalı motorlarda dizel ve benzin yakıtlarının yerini Hibrit ve LPG'li araçların alacağını söyledi. Örücü'nün bu tezini; LPG'nin bilinen en çevreci fosil yakıt olduğu gerçeği destekliyor: Dünya LPG Organizasyonu (WLPGA) verilerine göre LPG'nin karbon salımı 10 CO2e/MJ'lik iken dizelin emisyon değeri 100 CO2e/MJ, benzinin karbon salım değeri ise 80 CO2e/MJ olarak ölçülüyor. LPG benzinin 8'de 1'i, dizelin ise 10'da 1'i kadar karbon salımı yapıyor. Ayrıca LPG yanarken insan sağlığına zararlı katı parçacık (PM) ortaya çıkarmıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BATARYA SORUNU VAR

Elektrikli araçların kullandığı batarya teknolojisi, elektronik aletlerde kullanılan lityum bataryalara dayanıyor. Lityum, geri dönüşüme uğramadığı için bu bataryalar ömrünü tamamladığında çöpe atılıyor. Ortalama bir Tesla marka aracın yaklaşık 70 kilo lityum barındırdığı düşünülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR