USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

02 Temmuz 2021 17:46
Reuters

Otomobil pazarı yüzde 55 büyüdü

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde 310 bin 325'e ulaştı. Yalnızca bu yılın haziran ayına bakıldığında ise satışlar 80 bine dayandı.

Otomobil pazarı yüzde 55 büyüdü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Haziran ayında %12.5 artışla 79,819 adet olurken, pazarın yıl sonunda 775,000-825,000 adet ile geçen yılki seviyenin az da olsa üzerine çıkması bekleniyor.

Otomotiv Disribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, önceki üç ay kadar keskin artış görülmese de geçen yılki salgından kaynaklı düşük baz etkisinin ortadan kalktığı Haziran ayında satışların artış göstermesinin olumlu olduğunu ifade etti.

Haziran ayındaki artışta son birkaç aydır olduğu gibi salgın hastalık döneminde ertelenen talep, TL'nin daha fazla değer kaybedeceği endişesi etkili oldu.

Bilaloğlu kurlardaki artış, BDDK'nın otomotiv kredisi azami taksit sayısını 12 ay azaltması, üretim tarafındaki çip krizi gibi sebepler nedeniyle satışların üçüncü ve dördüncü çeyrekte sınırlı da olsa ivme kaybedebileceğini belirtti.

Geçen yıl 773,000 adet olan otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk yarıda ise %55.4 artışla 394,701 adet oldu.

Bilaloğlu, ekonomi yönetiminin otomotivde taksitlerin azaltılması gibi yurtiçinde talebi azaltıcı düzenleme değişikliklerine gittiğine dikkat çekerek, buna bağlı olarak otomobilde ÖTV vergi dilimi matrah baremlerinde değişiklik beklemediğini belirtti.

Taşıt satışlarından alınan en büyük vergi kalemini oluşturan ÖTV, aracın satış fiyatına bağlı olarak değişiyor. Sektör uzmanları ÖTV'nin en düşük alındığı fiyat matrahında satılan araçların sayısı giderek azaldığını ifade ediyorlar.

EN ÇOK OKUNANLAR