USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

19 Haziran 2021 13:35

“Gerçek güvenlik testinin, iklim değişikliği olduğuna inanıyoruz”

Volvo Marketing & CX Director Kubilay Polat “2025'te satışlarımızın en az yüzde 50'si elektrikli olacak. 2030 yılına geldiğimizde tamamen elektrikli otomobiller üreten bir şirket olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Gerçek güvenlik testinin, iklim değişikliği olduğuna inanıyoruz”

Otomotiv sektörünün karbon nötr hedeflerine ulaşmak adına ne gibi adımlar atması gerekiyor?

Gerçek güvenlik testinin, iklim değişikliği olduğuna inanıyoruz. Sektörümüze düşen en büyük sorumluluğun; küresel ayak izini en aza indirgeme ve malzemelerin yeniden kullanımı için çalışma gibi konularda olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda fabrikalarımız, ürettiğimiz otomobiller ve motorları yeniliyor. Otomobillerimizde kullandığımız malzemelerin bir kısmı geri dönüştürülmüş malzemelere eviriliyor. Global satışlarımızın 2025 yılında 1.2 milyon adede ulaşmasını hedefliyoruz. Aynı zamanda yine 2025'te satışlarımızın en az yüzde 50'si elektrikli olacak. 2030 yılına geldiğimizde tamamen elektrikli otomobiller üreten bir şirket olmayı hedefliyoruz.

"İLK ÇEVRESEL AKSİYONUMUZU 1972'DE İLAN ETTİK"

* İklim hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Gelişim Hedeflerini ve Paris İklim Anlaşması'nı kendimize rehber olarak alıyoruz. 1945 gibi bir tarihte, yeniden kullanım amacıyla vites kutularını yenilemeye başladık. İlk çevresel aksiyonumuzu ise1972'de ilan ettik. Lambda sensörlü üç yollu katalitik konvertörümüzü tanıttık. Çevresel bir buluştu ve zararlı emisyonları yüzde 90'a kadar azalttı. Halen birçok otomobilde standart bir donanım olarak kullanılmaya devam ediyor. 1991'de dünyanın ilk CFC'siz otomobilini (ozon tüketen kloroflorokarbonlar) piyasaya sürdük. 1996 yılında tedarikçilerimiz için çevresel gereklilikler belirledik ve tüm ürünlerimizde bazı kimyasalları gönüllü olarak kısıtladık. Dünyanın ilk dizel plug-in hibrid otomobilini ürettik. 2018'de, İsveç'in Skövde kasabasında bulunan ilk fabrikamız iklim nötr hale geldi. Çin, Daqing'deki üretim tesisimiz artık yüzde 100 iklim nötr elektrikle çalışıyor ve Chengdu'daki diğer büyük Çin üretim tesisinin ayak izlerini takip ediyor. 2025'e kadar;

* Son 10 yılda egzoz kaynaklı karbondioksit emisyonlarını yüzde 27 azalttık ve araç başına karbon ayak izini yüzde 40 azaltmayı hedefliyoruz.

* Yeni piyasaya sürülen her Volvo otomobilinde kullanılan plastiklerin en az yüzde 25'i geri dönüştürülmüş malzemeden yapılacak.

* Küresel satışlarımızın yüzde 50'si tamamen elektrikli arabalardan, geri kalanı hibritlerden oluşacak.

* Araç başına egzoz borusu karbon emisyonlarında yüzde 50 azalma sağlamayı hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR