USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

23 Mart 2021 17:45
Aslı Şarman

Bireyler veriyi 10 adımda nasıl yönetir?

Günümüzde gerek devlet kurumları gerekse şirketler, her gün binlerce kişiye yönelik veriye ulaşıyor. Elde edilen bilgiler; kolaylıkla depolanabiliyor, işlenebiliyor ve aktarılabiliyor. Bazen bilinçli bazen de bilinçsizce özel olan verilerimizi paylaşıyoruz.

Bireyler veriyi 10 adımda nasıl yönetir?

Bu verileri kiminle, ne şartlar altında paylaşacağımız ise tamamen kendi tasarrufumuz altında. Peki, birey olarak kişisel verilerimizi ve mahremiyetimizi korumak için neler yapmalıyız?

1-Türkiye'de geçerli olan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun (KVVK) içeriği, Kişisel Verilerin Korunması Kurumu ve kurumun web sitesi adresi bilinmeli. Vatandaş olarak kanun nezdindeki haklara dair detaylar öğrenilmeli ve takip edilmeli.

2-Kanunlarca öngörülmüş istisna olarak tanımlanan durumlar haricinde, bireyler verilerini şirketlerle paylaşmak zorunda değil. Zorunlu olarak paylaşılan bilgiler ise bireyin izni olmadan şirket tarafından kullanılamaz ve 3'üncü partilerle paylaşılmaz.

3-Bireyler, kişisel verilerinin güvenliği ve mahremiyeti için sosyal medya üzerinde verilerini açıkça paylaşmamalı ya da farklı uygulamalara girerken sosyal medya hesapları üzerinden erişim bilgilerine izin vermeden önce en az iki kez düşünmeli.

4-Dijital ortamlarda verilerini paylaşırken; şirketlerin sitelerine, programlarına üyelik yaparken, şirketler tarafından yayınlanmış olan aydınlatma metinleri dikkatlice okunmalı. İşleme amaçları ve paylaşım şartlarına göre verilerinin işlenmesine bilinçli bir şekilde izin verilmeli ya da verilmemeli.

5-Şirketlere, veri sahibi statüsü ile başvuruda bulunulabilir. Şirket tarafında depolanan, işlenen herhangi bir kişisel verilerinin olup olmadığı hakkında bilgi talebinde bulunabilirler. Şirket bünyesindeki bilgilerinin imha edilmesini talep edebilirler.

6-Şirketlere yaptıkları başvurularından cevap alamazlarsa ya da kişisel verileri ile ilgili talepleri şirketler tarafından yerine getirilmezse, Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na şikayette bulunabilirler.

7-Kişisel verilerinin ihlal edilmesi veya uygunsuz-izinsiz kullanılması durumunda, uğradıkları zararın tazminini talep edebilirler.

8-Unutulma hakkı talep edebilirler. Unutulma hakkı, kişinin şeref ve itibarının korunması amacıyla internet üzerinde yer alan bilgi ve içeriklerin silinmesi talebini ifade eder.

9-Şirketlere vermiş oldukları kişisel verileri ile ilgili izinleri hakkında bilgi alabilirler ve izinlerini değiştirebilirler. İzinlerini kaldırabilirler, yeniden verebilirler. Tüm işlemler için herhangi bir ücret de ödenmiyor.

10-Şirketler tarafından tutulan bilgilerinin güncelliğini, doğruluğunu, verilerinin alınış kanalları hakkında bilgi talebinde bulunabilirler. İstedikleri kanaldan ücretsiz olarak bilgilerini değiştirebilirler.

EN ÇOK OKUNANLAR