USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Lojistik

22 Mayıs 2017 16:39

Barsan Global Lojistik yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor

Hizmetlerinde müşterilerin taleplerinin ve beklentilerinin bir adım önünde olmayı amaçladıklarını söyleyen Barsan Global Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ ile şirketin sektördeki konumunu, rekabetçi yanını, hayata geçirdikleri projeleri ve gelecek hedeflerini konuştuk…

Barsan Global Lojistik yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor

Lojistik sektöründe hangi vizyon ve misyona yatırım yaparak ilerliyorsunuz?

 

 

Barsan Global Lojistik olarak müşterilerimize yurt içi ve yurt dışında sunmuş olduğumuz hizmetlerde en güvenilir ve en verimli çözümleri sunmayı, müşterilerimizin değer ve farklılık yaratmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Hizmetlerimizde sağlam, dinamik teknolojik altyapımız ile müşterilerimizin taleplerinin ve beklentilerinin bir adım önünde olmak istiyoruz. Bu amaç doğrultusunda sektörde pek çok ilke imza atıyor ve 35 yıldır öncü çizgimizi koruyarak yolumuzda ilerliyoruz. Her zaman daha iyiye ulaşmaya odaklanıyoruz. 

 

Sektördeki konumunuzdan ve pazar payınızdan bahseder misiniz?

Yaptığımız yatırımlar doğrultusunda sürekli bir büyüme içerisindeyiz. Hizmet alanımızı genişletirken, mevcut başarılı konumumuzu koruyor ve daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarına hizmet veriyoruz. Bugün itibariyle hizmet verdiğimiz müşteri sayımız 5 bini aştı. Geldiğimiz noktanın, 35 yıllık çabanın ve sağladığımız güvenin sonucu olduğunu düşünüyoruz. Barsan Global Lojistik olarak hedefimiz, dünya ekonomisinin yoğun olduğu ülkelerde ülkemizi temsil ederek büyümek, aynı zamanda ‘en kaliteli hizmeti’ verme yolunda en iyi olabilmektir. 

 

Peki, şimdiye kadar hangi ilkleri gerçekleştirdiniz?

Barsan Global Lojistik, dijitalleşme kapsamında sektörün öncü şirketlerinden. 1988 yılında sektörde bir ilki gerçekleştirerek gümrükleme işlemlerinde bilgisayar sistemlerini kullanmaya başladık ve bilgisayar ile ilk beyanname yazımını gerçekleştirdik. 1989 yılında hizmet verdiğimiz tüm gümrük noktalarında beyanları bilgisayar ile vermeye başladık. 1991 yılında entegre lojistik için altyapı çalışmalarına başlayarak Gümrükleme ve Stok Yönetimi hizmetlerini birleştirdik. 1993 yılında da TIR filosunda uydu takip ve izleme sistemini uygulamaya başlayan ilk şirket olduk. Bilgi işlem departmanını 1988 yılında kuran şirketimiz, kurulduğu günden bu yana teknolojiye önemli ölçüde bütçeler ayırarak yatırım yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Yazılım uzmanlarımız tarafından yazılarak sürekli geliştirilen BARSİS programımız, dünyada 22 ülkede 59 lokasyonda gerçekleştirdiğimiz tüm lojistik iş süreçlerini tek çatı altında toplayarak, diğer sistemler ile sorunsuzca entegrasyon sağlayabiliyor. Gümrükleme işlemlerinin tüm aşamalarının dijital ortamda hem şirketimiz hem de müşterilerimiz tarafından adım adım takip edilebilmesi, e-arşiv sistemi ile süreçlerdeki evrakların dijital ortamda saklanarak ulaşımının kolaylıkla sağlanması, filomuzdaki araçlarımızı anlık olarak takip edebildiğimiz kendi yazılımımız olan online araç takip sistemimize müşterilerimizin de müşteri portalımızla ulaşarak yüklerinin taşındığı araçları anlık olarak takip edebilmeleri, sunduğumuz ayrıcalıklar arasında yer alıyor. Son projelerimizde müşterimizin yurt dışındaki fabrikasında bulunan üretim bandına kadar tüm süreci, sürecin her aşamasında müşterimizin sistemi ile online entegre olarak veri alışverişinde bulunup haberleşerek yönetiyoruz.

 

Rekabetçi yanınızı hangi yeni ürün ve hizmetleri geliştirmeye borçlusunuz? Hedef kitlenizi tanımlar mısınız?

İş felsefemizi, ‘düşünce hızında lojistik’ olarak özetliyoruz. Büyürken dinamik kalmayı başarabiliyor, hızlı karar alıyor ve hızlı uygulamaya geçiriyoruz. Temel stratejimiz ise dünya çapında büyürken dünyayı koruyan, çalışanları için en güvenli iş ortamına ve müşterileri için en güvenilir sistemlere ve hizmet kalitesine sahip çözüm ortağı olmak. Barsan’ın kimliğinin ve hizmet anlayışının en önemli unsuru yenilikçi ve öncü olması... İş süreçlerimizde ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerde getirdiğimiz yenilikler sektörde örnek teşkil ederken, biz daima daha farklı yeniliklerle bir adım daha öne çıkmaya odaklanıyoruz. Bu nedenle teknolojiye ve inovasyona güçlü yatırımlar yapıyoruz. Böylece her zaman daha hızlı, güvenli, takip edilebilir ve anlık ihtiyaçlara özel çözüm üretilmesini talep eden müşterilerimize en iyiyi sunmayı hedefliyoruz.

 

Yurt içi projelerin yanı sıra yurt dışı projeleriniz ve yeni oluşumlar hakkında neler söylersiniz? 2017 projeksiyonunuz nedir?

Barsan Global Lojistik olarak 2016 yılında da dünyada ticaretin yoğun olduğu bölgelerde yaptığımız yatırımlarımızı devam ettirdik. Büyüme hedeflerimizi ve yatırım planlarımızı eksiksiz uyguladık. 22 ülke 59 lojistik merkezde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu ülkeler Avrupa kıtasında Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, İngiltere, İspanya, Macaristan, İtalya, Polonya, Romanya, İrlanda, Belarus; Amerika kıtasında ABD, Brezilya, Kanada; Asya kıtasında Hong Kong, Çin, Güney Kore, Kazakistan ve Kuzey Irak... 2016 yılı içerisinde Almanya’da Münih, Hannover ve Stutgart, Macaristan’da Györ, Belçika’da Gent, Hollanda’da Rotterdam, Romanya’da Timişoara ve İrlanda’da Dublin’de lojistik merkezlerimizle hizmet vermeye başladık. Ülkemizde de İstanbul Samandıra, Antalya ve Ereğli Bölge Direktörlüğü’nü kurarak, hizmet ağımızı genişlettik. Merkez Ofisimiz, TIR İşletme Direktörlüğümüz, 20 Bölge Direktörlüğümüz ve 36 Gümrük Ofisimiz ile hizmet veriyoruz. 2017 yılında da büyüme hedeflerimizi ve yatırım planlamamızı eksiksiz olarak uygulamayı sürdüreceğiz. 22 ülke 59 lojistik merkezde yürüttüğümüz faaliyetlerimize 20 yeni merkez daha açarak devam edeceğiz.

Orta ve uzun vadede hem yurt içinde hem de yurt dışında öne çıkan global marka olarak hangi hedefleri gerçekleştirmeye yönelik projelere odaklanacaksınız?
Hedefimiz, %100 Türk sermayeli bir Türk şirketi olarak dünyanın önde gelen lojistik firmaları arasında yer almak… Yenilikçi bir firma olarak inovatif yazılımlar ve özel çözümler geliştiriyoruz. Geniş ve uzman IT kadromuz ve BGL olarak geliştirdiğimiz yenilikçi ve öncü yazılım çözümleri sayesinde İTÜ Teknokent’te konuşlanmış durumdayız. Ürettiğimiz teknoloji çözümlerini bir artı değer olarak gören İTÜ Teknokent iş birliğinde pek çok projeye imza atmaya devam edeceğiz. 

 

Türk lojistik sektörünün avantajlı ve dezavantajlı yanlarının neler olduğunu düşünüyorsunuz?

Türkiye’de lojistik sektörü son yıllarda önemli bir büyüme kaydetti. Buna rağmen halen atılması gereken birçok adım var. Türkiye’nin coğrafik konumu, lojistik sektörü için doğal bir avantaj ve operasyonel güç sağlıyor. Ülkemiz, bir lojistik üs olacak özel bir konuma sahip. Çok geniş bir karayolu taşımacılığı filomuz bulunuyor. Üç tarafımızın denizlerle çevrili olması da, taşımacılık için elverişli bir ortam yaratıyor. Bununla birlikte bu avantajlı konumu çok daha verimli kullanabilmek için altyapı yatırımları, sunulan hizmetlerin daha da modernleştirilmesi ve gümrük mevzuatlarının daha da kolaylaştırılması gibi adımların atılması gerekiyor. Barsan Global Lojistik olarak, sektörde teknoloji ve inovasyon yatırımlarımız, güçlü ve yaygın altyapı tesislerimiz ve modern filomuzla, sektörün ihtiyaç duyduğu yenilikçi adımları hayata geçirerek, örnek model oluşturuyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR