USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kültür&Sanat

04 Aralık 2021 12:07

Türkiye sanatının dünyaya açılan kapısı: AKM

Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de sanat belleğinde iz bırakan Atatük Kültür Merkezi, önceki mimarisine selam gönderen yeni yüzüyle ve büyük bir heyecanla sanatseverlere kapılarını açtı.

Türkiye sanatının dünyaya açılan kapısı: AKM

Tanzimattan bu yana süregelen Türk modernleşmesinin sembol yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi'nin, yeniden sanatseverleri ağırlamaya başlaması hepimizi sevindirdi. Büyük emeklerle ve meşakkatli bir sürecin sonunda kültür-sanat dünyasına kazandırılan AKM, gerek son teknoloji kullanılarak inşa edilen opera ve tiyatro salonları gerekse de özellikle çocuklar ve gençler için cazibe merkezi haline gelecek alanlarıyla bir baş yapıt olarak karşımızda duruyor.

Devletin en üst kademesinden şantiyede çalışan işçilere kadar emek yoğun çalışmaları, AKM'nin her bir köşesinde görmek mümkün. Aynı yerde inşa edilen üçüncü yapı olması, mimarideki tutarlılık ile harmanlanan modern anlayış, tüm övgüleri hak eden türden... Sanat galerisinden çok amaçlı sergi salonuna, opera binasından tiyatro salonuna, Yeşilçam Sineması'ndan çocuk sanat merkezine, kütüphaneden müzik platformuna milletçe göz bebeğimiz olan AKM'yi farklı bir perspektif ile gezdik.

1-Giriş-Fuaye Alanı

Atatürk Kültür Merkezi, 4 bin 500 metrekare fuaye alanı ile ziyaretçileri geniş, ferah bir ortamda karşılıyor. Fuaye alanı, ziyaretçilerin oturup sahnelenecek eserlerin başlama vaktini bekleyebilecekleri alanlar ve birtakım sergileri barındırıyor. Ayrıca bu alanda gelecek dönemde birçok basın toplantısının ve etkinliğin gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

2- Opera Salonu

2040 kişilik kapasiteye sahip opera sahnesi, 118 kişilik bir orkestrayı ağırlayabilecek potansiyele sahip. Sahnede 4 ana sahne asansörü ve 1 döner sahne vagonu da bulunuyor. Bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatılan AKM, yerleşik kurumların etkinliklerinin yanı sıra ortak ve dış yapımlara da kapılarını açacak. Kusursuz akustik özelliklere sahip salon, yurt içi ve yurt dışından bu sahnenin bir parçası olmak isteyen değerli sanatçı ve toplulukları misafir edecek.

3- Sanat Galerisi

AKM'nin Taksim Meydanı'na bakan cephesinde yer alan 410 metrekarelik galeri, sergiler için uygun bir mekân olmasının yanı sıra dikdörtgen formu ve tasarımıyla göz dolduruyor. 1000 küsur yıllık medeniyet birikimini çağdaş anlatım biçimleriyle harmanlayan eserlere kucak açacak AKM içindeki galeri, misafirlerin sanat ile buluşmasını sağlıyor. Ayrıca AKM sanat galerisinin İstanbul'da sergi salonu ihtiyacına çözüm olması planlanıyor.

4- Operanın Büyülü Dünyası-Kostüm Sergisi

AKM, İstanbul Devlet Opera Balesi Müdürlüğü'nün sahneye koyduğu yerli ve yabancı repertuara ait eserler için tasarlanmış kostümlerden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Devlet Opera ve Balesi bünyesinde birçok esere imza atmış birbirinden değerli kostüm tasarımcılarının seçkin çalışmalarının yer aldığı sergi, sanatseverlerle buluşuyor.

5- Çok Amaçlı Sergi Salonu

486 metrekarelik bir alana sahip AKM Çok Amaçlı Salon, istenildiğinde bir defile alanı ya da 170 kişilik bir sinema salonu olarak düzenlenebiliyor. Salon, ihtiyaç hâlinde 3 farklı toplantı odasına bölünebilen, çeşitli etkinliklerin düzenlenebileceği bir altyapı ve kapasiteyle tasarlandı. Taksim Meydanı'ndan kolay erişimi, açık alanıyla da bir arada düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapmaya uygun konumda olan bu mekânda; akustik, seslendirme ve görüntü kalitesi açısından profesyonel sistemlerle donatıldı.

6-Tiyatro Salonu

AKM'nin tiyatroseverler için uğrak nokta olacak zenginliklerinden biri de 802 kişilik seyirci kapasitesi ve balkondan oluşan, kendine ait geniş fuayesi bulunan tiyatro salonu. Tiyatro oyunlarına kapılarını açan, akustik, ışık ve görüntü sistemleri konusunda üst düzey teknik donanıma sahip salon, sahne tasarımı ve koltukların dizaynı ile izleyicilere muazzam bir tiyatro seyri vaat ediyor.

7- Koridorlar

AKM koridorları da en az içerisinde yer alan bölümler kalan renkli ve sanatseverlerin ilgisini çekecek şekilde dizayn edildi. Ayna etkisi uyandıran ve sanat eserleriyle bütünleşen koridorlar, opera, tiyatro, konser seyretmeye gelen misafirlerin beklerken de sanat ile baş başa kalmalarına olanak sağlayacak şekilde planlandı.

8- Çocuk Sanat Merkezi

348 metrekare alana sahip Çocuk Sanat Merkezi'nde 4-6 yaş arası çocuklar için özel olarak tasarlanmış dört sınıf ve bir ortak etkinlik alanı bulunuyor. Ortak alandaki amfi, çocukların sosyal ve sanatsal etkinliklerle buluşmasını sağlarken, akustik olarak konfor şartları birbirini rahatsız etmeyecek dört sınıf birimi, birbirinden bağımsız görsel ve işitsel sanatlara hizmet verebilecek şekilde, akıllı tahtalar ile de desteklenerek düzenlendi. AKM yerleşkesinin en renkli alanı olarak tasarlanan mekânın tavanında, eski Çocuk Sineması'na da referans veren renkli, keçe silindirler, hem aydınlatma hem de ses yutucu olarak kullanıldı. Eski ve yeni çağrışımının bu mekânda da hissedilmesine özen gösterildi. Çocuklar oyuncak benzeri minyatür çalgılarla müziği erken dönemde deneyimliyor, merak duygularını ve düş güçlerini geliştirecek çalışmalara katılıyorlar.

9- Müzik Platformu

AKM Müzik Platformu, her iki katında yer alan sergilerle ziyaretçileri Türk müziğinin zengin tarihinde bir yolculuğa davet ediyor. 'Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz' sergisi giriş katında, 'Türk Çalgıları' sergisi ve 'Ustalara Saygı' köşesi ise üst katta gezilebilir.

10- Yeşilçam Sineması

1998'de Beyoğlu'nda faaliyete başlayan Yeşilçam Sineması, sadece bağımsız filmlerin gösterilmesi ilkesiyle çalışan sinema, hiçbir dağıtım şirketine bağlı olmadan, kendi ilkeleri doğrultusunda film seçkisi yaparak faaliyetini sürdürmekte ve Türkiye'deki tek 'Bağımsız Program Sineması' olarak biliniyor. Bağımsız uzun metraj filmlerin yanında, kısa film ve belgesellerin de gösterimlerine olanak sağlayan Yeşilçam Sineması; daha önceki dönemlerde yönetmen, oyuncu ya da ülke temalı film haftaları ve kısa film ve belgesel festivallerine de ev sahipliği yaptı. Yönetmen Reis Çelik tarafından kurulan sinema, artık bu geleneğini Atatürk Kültür Merkezi'nde sürdürecek.

11- Kafeler ve sosyalleşme alanları

AKM'yi ziyaret edecek misafirlerin sanat ile iç içe geçen bu yapının içerisinde arkadaşlarıyla sohbet edebilecekleri kafeler de mevcut. Bir opera ya da tiyatro seyrinin ardından yudumlanacak sıcacık kahveler AKM'nin zemin katında sanatseverleri bekliyor. Daha önceki yıllarda bir buluşma mekânı olan AKM, yeni döneminde de bu özelliğini sürdüreceğe benziyor.

EN ÇOK OKUNANLAR