USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

05 Mart 2021 15:53

Evinizi nasıl alırdınız? Nakit ya da BTC?

Kripto para ile konut satın almak… Ütopik bir düşünce olsa bile, şu anda bunu yapabilirsiniz. Hatta sadece yerleşikler açısından değil, yabancılar açısından da konut alım satımında bambaşka bir alternatif ödeme yöntemi. Türkiye'de BTC ile ilk konut satışının tarihi de 2017'ye dayanıyor

Evinizi nasıl alırdınız? Nakit ya da BTC?

Türkiye'de konut satışında BTC'nin yanı sıra Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Litecoin, Tether ve Stellar da kabul ediliyor. Bu doğrultuda Türkiye'de BTC ile ilk konut satışısını 2017 yılında gerçekleştirdiklerini dile getiren Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, önümüzdeki dönemde kripto paraların emlak pazarında daha çok yer alacağını söylüyor.

* Türkiye'de Bitcoin'le gayrimenkul alım satımı mümkün mü?

2017 yılının eylül ayında, bir müşterimizin talebi üzerine Antalya'da aldığı gayrimenkulün ödemesini BTC olarak kabul etmiştik. Müşterimizin de yardımıyla, Bitcoin'i çeşitli platformları kullanarak TL'ye çevirip, bankamıza aldığımızda, tapu devrini yapmıştık. Sonra bu haberi kripto piyasasında duyurduğumuzda, tüm dünya kripto medyasında geniş yankı bulmuştu. Sadece 2018 yılında BTC ile 9 konut sattık.

* Böylesi bir alım satım işlemi için herhangi bir regülasyon var mı? Yoksa böylesi bir alışveriş, tamamen alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmaya mı bağlı?

Alım satım sadece iki kişi arasındaki anlaşmayla yapılıyor. Kripto ödeme gri bölgede kaldığı için dünyada hiç bir devlet için bu konuda bir düzenleme söz konusu değil. Bazı yasaklayan ülkeler var. Ancak blokzincirin finans alanında önüne geçilebileceğine inanmıyorum. Blokzincir, otonom regülasyon demek. Başka bir güce ve regülasyona ihtiyaç duymaz. Merkez bankalarının bu paraları regüle etmeye kalkması, kendi güçlerini merkeziyeti olmayan güçle paylaşması anlamına gelir.

* Bitcoin ile sistem üzerinden nasıl bir alım satım söz konusu oluyor?

Bitcoin firmamızda TL veya Euro'ya eşdeğer. Dilediği gayrimenkulu beğenen bir kişi, sözleşme ardından firma cüzdanıma kripto ödemesini yaptığında, tapuyu teslim alabilir. Biz de kripto ödemeyi 2-3 saat içinde nakde çevirebiliyoruz.

* Önümüzdeki dönemde gayrimenkul alım satımlarında Bitcoin'in daha çok gündemde olacağınız söyleyebilir misiniz?

Kesinlikle. Özellikle uluslararası para transferleri zorluk çekilen bir alan. Çin, Rusya gibi ülkeler ticari faaliyet harici sermayenin yurt dışına çıkmasını önlemek çeşitli bankacılık düzenlemeleri yaptı. İran, Amerikan ambargosunu Bitcoin gibi kripto paralarla ticaret yaparak aşıyor. Ülkemiz gayrimenkul piyasası özelinde Suudi Arabistan, BAE gibi ülkeler kendi vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul almasını istemiyor. Türkiye'ye yapılan her ödemeyi sıkı inceleyen Suudi Arabistan, bu ödemeleri bankada önleyebiliyor. El altından gayrimenkul alan Suudiler ise ödemelerini Bitcoin ile yaparak paralarını Türkiye'ye getiriyor diyebilirim.

EN ÇOK OKUNANLAR