USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

01 Mart 2021 17:10

"Bitcoin dönüm noktasında"

Citigroup yayımladığı kripto para raporunda, kripto para biriminin ya uluslararası ticaret için tercih edilen para birimi haline geleceğini ya da "spekülatif bir içten yıkım" yaşayacağını açıkladı

"Bitcoin dönüm noktasında"

Citi analistleri, Bitcoin'in kritik bir eşikte olduğunu belirterek, kripto para biriminin ya uluslararası ticaret için tercih edilen para birimi haline geleceğini ya da "spekülatif bir içten yıkım" yaşayacağını ifade etti. Citi'nin yayımladığı araştırma raporuna göre, yakın zamanda Tesla Inc ve Mastercard'ın onaylayıcı adımlarıyla birlikte bitcoin ana akıma evrilme yolunda büyük bir dönüşümün başında olabilir.

Kart sahiplerine belirli kripto paralarda işlem yapabilme imkanı sağlamayı planladığını duyuran Mastercard, küresel çapta merkez bankalarıyla yeni dijital paraların oluşturulması üzerinde de önemli çalışmalar yürütüyor.

Kontrol gerekli

Son on yılın büyük bir bölümünde bireysel yatırımcıların ağırlıkla yatırım yaptıkları kripto para piyasasına son yıllarda kurumsal yatırımcılar da dahil olmaya başladılar. Citi'ye göre, eğer işletmeler ve bireysel yatırımcılar merkez bankasının planladığı dijital nakit paraya ya da "sağlam akçeye" ("stablecoin") dijital cüzdanlarıyla erişebilirlerse bitcoinin küresel erişim ağı, izlenebilirliği ve hızlı ödemelerde kullanılma potansiyeli onun uluslararası ticarette tercih edilmesini sağlayabilir.

Citi, bitcoinin küresel ticarette bugün doların bulunduğu fiili para birimi konumuna dönüşümü için bitcoin piyasasına daha

fazla kurumsal yatırımcının katılımının ve bitcoinin finansal otoriteler tarafından daha sıkı kontrol edilmesinin sağlanmasının gerektiğini belirtti.

Bitcoin'deki riskler

Bitcoinin enflasyona karşı koruma sağlayacağı tezine paralel olarak kripto para birimi yakın zamanda rekor seviye olan 58,354 dolara ve 1 trilyon piyasa değerine çıkmıştı. Ancak bu kadar yüksek fiyatların sürdürülebilirliği konusunda soru işaretlerinin oluşması üzerine bitcoin geçen hafta içinde 11,000 dolardan fazla düşmüştü.

Kripto para piyasası için Tesla patronu Elon Musk'ın açıklamalarını bir risk olarak tanımlayan Coinbase, Bitcoin'in gizemli yaratıcısı Satoshi Nakamoto'yu da bir risk unsuru olarak görüyor.

Microsoft'un patronu Bill Gates, kripto paralara ilişkin yaptığı değerlendirmede yatırımcılara uyarılarda bulunmuştu. Elon Musk'ın Bitcoin yatırımına atıf yapan Gates, "Eğer dünyanın en zengin insanı değilseniz Bitcoin almamalısınız" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR