USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kripto Para Haberleri

04 Mart 2021 19:02

Adı gibi yükselen trend: Kripto para borsaları

Eskiden olsa borsa denince aklımıza yalnızca sermaye piyasaları gelirdi. Şimdiyse kripto para borsaları, 'yatırım dünyasında artık ben de varım' derken, her geçen gün daha fazla yatırımcıyı da kendisine çekiyor

Adı gibi yükselen trend: Kripto para borsaları

Türkiye'de kripto para borsalarının tarihi 11 yıl öncesine dayansa da, 2017 yılının sonlarına doğru, BTC'nin 20 bin dolarla yükselmesiyle bu borsalar Türkiye'de de yoğun bir yatırımcı ilgisine mazhar oldu. O tarihten sonra çok sert düşüşler yaşanan kripto paralarda yeniden toparlanma ise Covid-19 pandemisiyle başladı ve bugünlere geldik. Özellikle son 4-5 ayda ise tarihinin en büyük rallisini yaşayan BTC ve diğer altcoin'ler, dünyada olduğu gibi Türk kripto borsalarını da oldukça hareketlendirdi. Bu da borsaların hem işlem hacmini hem de büyüklüklerini artırdı.

YENİ KARTLA ALIŞVERİŞ YAPILABİLECEK

Paribu, son döenmde Türkiye'nin önde gelen kripto para borsalarından biri. Dört yıldır Türkiye'de dijital varlık yatırımlarının ve işlemlerinde öne çıkan Paribu, Şubat 2021 itibariyle kullanıcı sayısında 1.5 milyona ulaşmış durumda. Paribu CEO'su Yasin Oral, Paribu'nun günlük işlem hacminin 1 milyar dolar barajını aştığını belirtirken, ortalama işlem hacimlerinin ise 800 milyon dolar olduğunu söylüyor. "Paribu'ya günde yaklaşık 8 bin yeni kullanıcı katılıyor, bu sayı bazı günler 40 bini buluyor" diyen Oral, kripto parayla ödeme ve alışveriş yapmayı mümkün hale getirecek Paribu Card'ları başvuru yapan kullanıcılarına teslim etmeye hazırlandıklarını da dile getiriyor. Paribu'da Şubat 2021 itibariyle yatırımcılar; Bitcoin, Litecoin, XRP, Ethereum, Bitcoin Cash, Tether, Ontology, Chainlink ve Cardano'nun da aralarında bulunduğu toplam 32 kripto para birimini alıp satabiliyor.

GLOBALLEŞEN İLK BORSA

Mart 2020'de ABD'den aldıkları FinCen lisansıyla globalleşen ilk yerli kripto para borsası olan Thodex, uluslararası alanda yapılan raporlara göre; şu an en çok trafiği Türkiye, Amerika, Almanya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İngiltere, Hollanda, Azerbaycan, Ukrayna ve Fransa alıyor. Öte yandan Thodex; İsviçre, Çekya, Danimarka, Norveç, İsveç ve Polonya'da da büyümek istiyor. İşlem hacimleri konusunda da bilgi veren Thodex Kurucusu ve CEO'su Faruk Fatih Özer, 2020'nin son çeyreğinde toplam işlem hacimlerinin 65.2 milyar TL olduğunu belirtiyor. "Ocak 2021'de ise Thodex'teki işlem hacmi 97.2 milyar TL olarak kayıtlara geçerken, kayıtlı kullanıcı sayımız da 400 bin rakamına ulaştı. Yurt dışındaki üye sayımız da 4 bin 300'ü aştı" diyen Özer, 391 bin kullanıcının alım satım işlemi yaptığını, 2021 hedeflerinden birisinin de global pazarda önemli bir oyuncu olmak olduğunun altını çiziyor.

DİJİTAL ALTIN DA LİSTEDE

İTÜ ARI Teknokent'te geliştirdiği yenilikçi teknolojilerle, Türkiye'de FinTech sektörünün öncü şirketleri arasında yer alan Bitexen Teknoloji, ödenmiş sermayesini yüzde 126 oranında artırarak 5 milyon TL'ye çıkarttı. Toplamda 102 dijital varlık ve 5 bin 151 işlem çifti ile kullanıcılarına hizmet veren Bitexen ayrıca, Ponte Global ile imzaladığı iş birliği neticesinde, fiziki altına dayalı dijital altın GOLDp'yi de listelemeye başladı. Hayata geçirilen bu iş birliği kapsamında yatırım ve alım satımı yapmak isteyen kullanıcılara anında ve kolaylıkla 7/24 altın alabilme, satabilme ve saklayabilme olanağı sağlanacak. Ethereum blokzinciri üzerinde akıllı kontratlar ile oluşturulan GOLDp; 1 gram altının yüz parçaya bölünmesi ile oluşan parçalara eşit. Böylece, 100 GOLDp sahibi bir yatırımcı 1 gram altına denk gelen dijital varlığa sahip olmuş olacak.

BLOKZİNCİR AÇISINDAN FARKLILIK YARATIYOR

Bitci ise Bitci Chain isimli platformda, özellikle blokzincir farkındalığı yapmasıyla dikkat çekiyor. Bitci Chain, Türkiye'de şirketlere borsa ve ödeme platformu ile entegre blokzincir çözümleri sunan ilk platform. Temel olarak şirketlere blozincir çözümleri sunan Bitci Chain, kullanıcısına borsa ve ödeme platformuna bağlı programlanabilme özelliğiyle birlikte, token oluşturma ve akıllı sözleşmeler çalıştırılabilme imkanı da veriyor. Bitci Chain çatısı altında şirketlere 6 temel hizmet sunabilen Bitci, Bitci PAY ile kripto paraların, işletmeler tarafından bir ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesine imkan sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR