USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

30 Eylül 2021 15:46
Umut Çelik

Galata Taşımacılık kadın liderlerle her zaman bir yol buluyor

Galata Taşımacılık her türlü ayrımcılığa karşı sektör ve kültürler üstü yapılanmasıyla yüzde 40 kadın çalışan, yüzde 57 kadın yönetici oranına sahip. “Biz her zaman bir yol buluruz” mottosuyla global lojistik çözümleri üreten şirket, 2021'de istikrarlı büyümesini sürdürmeyi ve likit yapısını korumayı hedefliyor.

Galata Taşımacılık kadın liderlerle her zaman bir yol buluyor

Galata Taşımacılık, 5 kıtada 100'den fazla iş ortağıyla lojistik çözümleri üretiyor. Intermodal, karayolu, havayolu, deniz yolu ve proje taşımacılığının yanısıra depolama, gümrükleme ve sigorta hizmetleri veren Galata Taşımacılık, istihdamda ve yönetimde kadınların temsil oranlarıyla da dikkat çekiyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, kadın çalışanların Galata Taşımacılık'ı özel ve güçlü kıldığını belirterek, "1997'de yola çıkarken 13 kişilik kadromuzun 7'si kadın çalışanlarımızdı; bugün de 200'ü aşkın ekibimizde yüzde 40'I aşkın kadın çalışan, yönetim katındaysa yüzde 50'nin üzerinde kadın yönetici var. Şirketimizde 2. jenerasyonun ilk temsilcisi Pırıl Sarıcı da bir kadın. Başarımızın temelinde kadınların olduğunu söylemekten gurur duyuyorum." dedi. Yönetimin yarısından fazlasını oluşturan kadın liderler de Galata Taşımacılık'ı anlattı.

HER ADIMIMDA DESTEKLEYEN BİR ŞİRKET

Galata Taşımacılık Havayolu ve Denizyolu Direktörü-Burçin Toprak

>Erkek egemen bir alanda yönetici olmak nasıl?

Her sektörde olduğu gibi lojistikte de detaylara ve gelişime önem veren biri olmanın avantajlarını ayrıca yaşadım. 18 yıldır çalışmakta olduğum Galata Taşımacılık'ın attığım her adımda beni desteklemesi ve verdiğim kararlarda arkamda olduklarını bilmem bana her zaman daha iyisini gerçekleştirmek için önemli bir amaç ve sorumluluk duygusu verdi. Bugün hala gerçeklestirmek istediğim nice hedeflerim var. İş hayatında ilerlemek için sanırım en önemlisi önce insanın ne olmak istediğine karar verip, hedeflerine odaklanabilmesi.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNDE KADIN YAKLAŞIMI

Galata Taşımacılık Müşteri İlişkileri ve Pazarlama Müdürü-Gizem Şenyaprak

>Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan uygulamalar müşteri ilişkilerine yön vermede ne tür sonuçlar yaratıyor?

Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren uygulamalarla lojistik sektöründe de kadın yöneticilerin sesi yükselmeye başladı. Lojistik gibi yönetilmesi güç bir sektörde de kadınların başarı ile yükselebileceği görüldü. Müşteri ilişilerinde kadınların varoluşundaki ayrıntıcılık, hassaslık ve empati yeteneğiyle boyut atlandı. Kadınların farklı yaklaşımları ve çözüm önerileri müşteriler tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNİ AVANTAJA ÇEVİRİYORUZ

Galata Taşımacılık İş Geliştirme ve Satış Müdürü-Rukiye Kara

>Dijitalleşmeye ve salgının da etkisiyle sürekli değişen koşullara uyum sağlamada kadın yönetici olmak nasıl bir fark yaratıyor?

Uzaktan takım çalışması ve dijital dönüşümle satış kolaylaşırken, rekabet artıyor. Online toplantılar, zaman ve para kaybını önleyip müşteri ilişkilerini kesintisiz hale getirirken sıcak temasın olmayışındaki dezavantajları da yaşatıyor. Kadınların dijital ortamda alışverişe yatkınlıkları, sosyal medyanın düzenli kullanımı, uzak mesafe dostluklarda görüntülü sohbete önem vermesi gibi alışkanlıklarla - değişen dünyaya daha hızlı adapte olma imkanını sağladı: Bu alışkanlıkları iş hayatına adapte edip, yönetimsel becerilerine dahil ederek – dijital hayata dönüşüm sürecini avantaj haline getirebiliyorsunuz. Ekibinize, müşterilerinize ve tedarikçilerinize dokunuşunuz artıyor, tehditleri fırsata çevirebiliyorsunuz.

İSTİHDAMDA EŞİTLİK İÇİN DAHA FAZLA BÜTÇE

Galata Taşımacılık Muhasebe Müdürü-Necla Arslan

>Mali planlamalarınızda fırsat eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık ile kadın istihdamının yeri ve önemi nedir?

Birçok farklı din, dil ve etnik gruptan kimsenin üst seviyede çalışan memnuniyetiyle çalıştığı Galata Taşımacılık, en iyi işverenler Great Place to Work sertifikasına sahip.Departman yöneticilerimizin dağılımına baktığımızda da eşitlik çok açık bir şekilde göze çarpıyor. İşe alımlarda kadın istihdam eşitliğini sağlamak adına yıllık planlamalarımızda daha fazla oranda bütçe ayırarak kadın istihdamına pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Pandemide birçok şirketteki personel sirkülasyonunun aksine bu dönemi personelimizle beraber başarıyla sürdürüyoruz. Kadın hakları hassasiyetinin yanında, doğal afetlerde, eğitim, sağlık, doğa, çocuklar, hayvan hakları vs. birçok sosyal sorumluluk projelerinde ön saflarda yer alan Galata Taşımacılık ile ayrıca çok gurur duyuyorum.

LOJİSTİK KADIN DOĞASINA UYGUN

Galata Taşımacılık İzmir Şube Müdürü-Hale Temimhan

>Kariyer hikayenizi dikkate aldığınızda taşımacılık alanında daha çok sayıda kadının söz sahibi olması için neler söyleyebilirsiniz?

Kadınların Lojistik yönetiminde, erkeklere oranla bir takım avantajları söz konusu. Lojistik yönetiminde empati ve iletişim yetenekleri kadınları özel kılıyor. Evin ve işin anahtarına sahip olan kadın lojistikçilerin, planlama ve organizasyon yetenekleri ellerini güçlendiriyor. Yeri geldiğinde şevkatli bir anne, yeri geldiğinde disiplin ve düzeni sağlayabilen yönetici, zor da olsa bunun üstesinden geliyor. Sektördeki takip, koordinasyon ve organizasyon noktasında kadın yöneticiler ön plana çıkıyor. Lojistik sektörü erkeksi bir algı bıraksa da, detaycılık, duyarlılık, dayanıklılık ve aynı anda birden fazla işi yapabilme gerekliliğinden dolayı kadınların doğasına daha uygun olduğunu düşünüyorum.

İSTİKRARLI BÜYÜME VE LİKİT YAPIMIZI KORUYACAĞIZ

Galata Taşımacılık Finans Müdürü-Ayşin Gürler

>Galata Taşımacılık ile yolunuz nasıl kesişti? 2021 hedeflerinizden ve gerçekleşmelerden bahseder misiniz?

İş başvurum için araştırdığımda Galata Taşımacılık'ın çalışanına ve paydaşlarına değer veren, sosyal sorumluluk bilinci yüksek ve sektörde söz sahibi olduğunu gördüm. 9 yıldır da Finans Müdürü olarak görev yapıyorum. 2020 hepimiz için ciddi bir dönüm noktası oldu. Pandemiyle gelen yeni "normal" çok ciddi bir değişim rüzgarı yarattı. Teknoloji altyapımızın güçlülüğü, esnek çalışma imkanlarımız ve üst yönetimimizin sonsuz desteği ile bu süreci sorun yaşamadan atlattık. 2021 yılında ise istikrarlı büyüme ile birlikte likit yapımızı korumak en büyük hedefimiz. Pandemi nedeniyle tahsilat vadeleri uzarken, tedarik vadeleri konteyner krizi, ithalattaki düşüş gibi nedenlerden dolayı kısalmakta. Ancak geniş müşteri portföyümüz, istikrarlı tahsilat takibimiz ve sağlam tedarikçi yapımız sayesinde yaklaşık 9 aylık dönemde likiditemizden ödün vermeden yolumuza devam ettik. Son çeyrekte finansal piyasaları ve sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek 2022 hazırlıklarımızı yapmaya başlayacağız.

SEKTÖR VE KÜLTÜRLER ÜSTÜ STANDARTLARIMIZ VAR

Galata Taşımacılık İnsan Kaynakları Müdürü-Gülşen Şengül

>İK yaklaşımınız, kadın yönetici ve çalışan oranlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

İnsan Kaynakları politika ve uygulamalarımızda en başta her türlü ayrımcılığa karşı yapılanmamız mevcut. Bu anlamda sektör ve kültürler üstü standartları benimsiyoruz. Yüzde 40 kadın çalışan, yüzde 57 kadın yönetici oranımız var. Kadın çalışanlarımızın toplam çalışan sayımız içindeki oranını artırma hedefimizle birlikte kadınlarımızın kendilerine uygun bir meslekte ve iş ortamında, iyi hissedecekleri alanlarda işe alımını yapmaktan mutlu oluyoruz. Terfi ve yetenek geliştirme uygulamalarımızda fırsat eşitliğini sağlıyoruz. Toplantılarımızda, işe uyum eğitimlerimizde ve online etkinliklerimizde kadının toplumda ve iş hayatındaki yerini ve Galata Taşımacılık'taki önemini vurgulamak işyeri kültürümüzün ayrılmaz bir parçası.

İŞ SÜREÇLERİNDE KADIN KALİTESİ

Galata Taşımacılık Denizyolu Operasyon Müdürü-Hale Pastacı

>Deniz yolu operasyonlarında fark yaratan uygulamalarınız ve bu noktada kadın bakış açısının önemini anlatır mısınız?

Öncelikle Galata Taşımacılık'a dışarıdan bakan bir gözün dikkatini çekecek ilk detay kadın istihdam oranımızın yüksekliği olacaktır. Son 2 yılda ciddi bir atılımla, pandemi koşulları, gemilerdeki yer sorunları ve armatörlerdeki ekipman yetersizliklerine rağmen doğru süreç yönetimiyle rakiplerimizi geride bıraktık. Bu süre zarfında kadın gücüne önem verdik. Kadın doğasındaki naiflik, düzenli olma becerisi ve duygusallık ögelerinin operasyonel süreçlerde işin içine katılmasıyla verdiğimiz hizmet çok daha kaliteli hale geldi. Müşteri, acente ve armatörlerle bağlarımız çok daha kuvvetlendi. Mottomuz, #bizherzamanbiryolbuluruz. Her şey için mutlaka bir çözüm yolumuz; tüm müşteri, acente ve servis sağlayıcılarımızla ortak paydada buluşmak için yeterli azmimiz, cesaretimiz ve sonsuz hevesimiz var.

EN ÇOK OKUNANLAR