USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Kadın

08 Mart 2021 12:12

Emine Erdem: İlham verecek rol modeller sunmak listenin en başında geliyor

Kadın girişimci derneklerini ve Türkiye'de faaliyet gösteren kadın girişimcileri tek platformda buluşturan, ‘Ticaretin Kadınları' mobil uygulamasını hayata geçiren KAGİDER'in Başkanı Emine Erdem'le, kadın girişimcilerin ticarete atılmasını kolaylaştıran uygulamaları konuştuk

Emine Erdem: İlham verecek rol modeller sunmak listenin en başında geliyor

Anadolu'daki kadın girişimcileri daha aktif hale getirmek için ne gibi adımlar atılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Kadın girişimcilerinin önündeki başlıca engeller; finansmana erişim, rol model eksikliği ve kadının asli görevinin çocuk ve yaşlı bakımı olduğunu düşünen ataerkil kültür. Anadolu'daki kadını daha aktif hale getirmek için bu engelleri kaldırmak, yapılması gereken başlıca şey. Bilgiye erişimlerini sağlamak, gerekli eğitim desteğini sunmak, yeni pazarlar açmak, kadın girişimcileri destekleyecek teşvikler oluşturmak ve onlara ilham verecek rol modeller sunmak listenin en başında geliyor. Peki, biz KAGİDER'de bu amaçla neler yapıyoruz? Aslında çalışmalarımızın hepsi Anadolu'yu da kapsayan şekilde tüm Türkiye'deki kadınların ekonomi ve toplumsal hayattaki varlığını güçlendirmek üzerine. Online eğitim portallarımız 'KAGİDER Pusula' ve 'Düş Ortağım' ile Türkiye'nin her yerindeki kadınlara girişimcilik ve iş hayatı için gerekli eğitim desteğini sağlıyoruz. Migros iş birliği ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) katkılarıyla tarım sektöründeki kadınların işlerini geliştirmelerine destek oluyoruz. Garanti Bankası'yla Türkiye'nin farklı illerinde 'Girişimci Kadın Buluşmaları' düzenliyoruz. Son iki yıldır Anadolu'daki kadın girişimci dernekleri ve münferit kadın girişimciler arasındaki iletişim ağını güçlendirmek için, KAİSDER ve BUİKAD paydaşlığında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 'İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı' projesini hayata geçiriyoruz.

* 'Ticaretin kadınları' mobil uygulamasından bahsedebilir misiniz?

Demokratik katılım yoluyla sivil toplumun gelişimini hedefleyen proje kapsamında en son 'Ticaretin Kadınları' mobil uygulamasını hayata geçirdik. Bu uygulama, Türkiye genelindeki kadın girişimci dernekleri ve Türkiye'de faaliyet gösteren kadın girişimcileri tek platformda buluşturuyor. Uygulamada şehir, sektör, ürün ve firma bazlı aramalar yapılarak kadın girişimcilerin ürün ve hizmetlerine çok hızlı ulaşmak mümkün. Kadın girişimcilerin hem işlerini hem de pazarlarını geliştirmelerine olanak sağlayan uygulamada kadın girişimciler için girişimci destekleri hakkında bilgiler, etkinlikler, rol model hikayeleri ve kamu ihalelerinin linkleri de yer alıyor. Türkiye genelinde toplam 224 dernek ve bin 200 kadın girişimcinin kayıtlı olduğu Ticaretin Kadınları mobil uygulamasına kayıtlar devam ediyor.

* Kadın girişimcilerin, destek programlarına ve fonlara ulaşması için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?

Ticaretin Kadınları mobil uygulamamızda bulunan 'Destekler ve Teşvikler' ile 'Finansa Erişim Kılavuzları' bölümlerine girerek bu alanda gerekli tüm bilgiye erişebilirler. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, uluslararası kuruluşların ve özel sektörün çeşitli hibe ve destek programları bulunuyor. Bu programlardan yararlanmak için kadın girişimcilerin öncelikle işlerini kurmak veya büyütmek üzere tüm aşamaları planlamalarını, ihtiyaçlarını iyi belirlemelerini ve sağlayacakları katma değeri öne çıkarmalarını öneririm.

EN ÇOK OKUNANLAR