USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

31 Mart 2021 11:16
Umut Çelik

GATHİB, Türk kumaşını dünyaya tanıtacak

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Doku Kumaş Tasarım Yarışması”nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Yarışma, ihraç edilebilme potansiyeline sahip ürün çeşitliliğini artırmayı hedeflerken genç girişimcilere de yeni kapılar açıyor.

GATHİB, Türk kumaşını dünyaya tanıtacak

Dünyanın sayılı tekstil üreticilerinden biri olan Türkiye, kalite ve üretim standartlarını daha da yükseltecek yeni bir kalkınma hamlesine hazırlanıyor. Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) tarafından, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde, Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi iş birliğinde gerçekleştirilen Doku Kumaş Tasarım Yarışması, yerli üretim, yerli fikir ve yerli yetenek dayanışması sergilerken genç girişimcilere de yeni fırsatlar sunuyor.

Ünlü Moda Tasarımcısı Dilek Hanif Yarışmanın Koçluğunu Üstleniyor

Koçluğunu ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif'in üstlendiği Doku Kumaş Tasarım Yarışması, tekstil sektöründe inovatif ve modern kumaş tasarımlarıyla geleceğin ürünlerine imza atmayı ve başta öğrenciler olmak üzere tüm genç girişimcilere yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor. Kumaş sektörüne yönelik ulusal ve uluslararası pazarda rekabet edebilecek ve trend oluşturabilecek, özgün ve katma değerli ürün tasarımları ortaya çıkarmayı hedefleyen yarışma, katılımcıları uzmanlarla buluşturacak bir platform yaratarak fark yaratmaya hazırlanıyor. Yarışmanın koçluğunu üstlenen ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif; birikimini, öğrendiklerini aktarmak, değerlendirmek ve fayda sağlamanın kendisi için çok önemli olduğunu ifade ederek, projeye dahil olmaktan çok mutlu olduğunu belirtti. Dilek Hanif, şu açıklamada bulundu: "Türkiye'de tasarım çok gelişti. Doku da kumaş da tasarımı destekleyen önemli unsurlar. Bu yarışma beni heyecanlandırdı çünkü yeni renkler, yeni dokular, inovatif parçalarla Türkiye'yi tekstil konusunda çok daha farklı bir konuma taşıyacağına inanıyorum.

Üretilen parçalardan yeni koleksiyon hazırlayacak

Yarışmada ortaya çıkarılan kumaşın üretilebilir ve kullanılabilir olması bizim için önemli. Biz bu yarışma sürecinde değerlendirme yaparken hem sanatsal olarak farklı olmasına hem de kullanılabilir ve üretilebilir parçalar olmasına dikkat edeceğiz. Tabi ürünlerin sürdürülebilirlik kavramını içine alması da önemli. Hem üretene, hem üreticiye hem de kullanan kişiye fayda sağlayan, doğaya saygılı ürünler artık günümüzde çok önemli. Ülkece hep beraber bunu sağlamamız gerekiyor. Yarışmacılardan bu konuda da beklentimiz var. Birlikte çok iyi işler yapacağımızı düşünüyorum. Yarışmanın sonucunda ben de üretilen kumaşlardan 40 parçalık bir koleksiyon hazırlayacağım. Dolayısıyla baştan sona kadar bir tekstil hikayesini paylaşmış olacağız."

Yarışmanın Detayları Düzenlenen Basın Toplantısında Anlatıldı

Yarışmanın jüri heyetinde yer alan ünlü moda tasarımcısı Dilek Hanif ile Tekstil Mühendisleri Odası Güney Bölge Şube Başkanı Seval Uyanık'ın da katılımıyla düzenlenen basın toplantısında Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A. Fikret Kileci, yarışmanın kapsamı, hedefleri ve işleyişi hakkında bilgiler paylaştı. GATHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fazıl Özyaşar ve Yönetim Kurulu Üyesi İpek Teymur Külekçi'nin de katıldığı, tekstil ve kumaş sektörüne ışık tutulan toplantıda; moda dünyasında tasarım ölçeğinde yaşanan gelişmeler kamuoyuna aktarıldı ve habercilerin sektöre ilişkin soruları yanıtlandı.

Sektörü Güçlendirecek Hedefler

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A. Fikret Kileci, basın toplantısında yeni tasarımcıların ortaya çıkmasını ve yetiştirilmesini teşvik etmenin önemine değinerek şu açıklamalarda bulundu: "Gençlerin yaratıcılığının öne çıkarılması anlamında önemli olan bu yarışmamızla ihraç edilebilme potansiyeline sahip ürün çeşitliliğini artırarak ulusal ve uluslararası pazarda ülkemize ait özgün, katma değeri yüksek ve inovatif ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamayı hedefliyoruz. GAİB 2020 yılı kumaş ihracatı 816 milyon 235 bin dolar, Gaziantep 2020 yılı kumaş ihracatı 653 milyon 924 bin dolar. Özgün ve yenilikçi tasarımlarla bu alandaki gücümüzü daha da artıracağımıza inanıyoruz. Kumaş seçimi tasarımın başarısında çok önemli bir role sahip. Moda hareketlerinin geçmişine bakıldığında bunun birçok örneğini görmek mümkün. Değişen dünya ile tüketicilerin de, tasarımcıların da öncelikleri değişiyor. Bizler de bu yarışma ile önceliklere cevap verecek, yeni trendler oluşturabilecek, özgün ve katma değerli ürün tasarımları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Kurum olarak eğitim ve seminerlere de çok büyük önem veriyoruz. 2,5 yıldır belirli periyotlarda eğitimler veriyoruz. Online seminer olan webinar yöntemiyle eğitim vererek kariyerlerine katkı sunuyoruz. Son 2 yılda burs programı üzerinden verdiğimiz eğitimlerimiz de yüzde 94 doluluk oranı ile sürüyor. Kurum olarak Türkiye'de tekstil üzerine eğitim, seminer ve bursları çok iyi bir noktaya taşıdığımıza, eğitim konusunda çıtayı yükselttiğimize inanıyorum.

Dilek Hanif'in katkısı büyük

Bugün dünyaca ünlü isimler ve stil ikonları tarafından tercih edilen Dilek Hanif markası, tüm dünyaya yayılma ve moda devleri arasında yer alma başarısı ile Türkiye adını uluslararası arenada gururla temsil etmekte. Kendisinin koçluğunun yarışmamıza büyük katkı sağlayacağına eminiz ve desteklerinden ötürü kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz."

A.Fikret Kileci: "İpekyolu güvenin ve kazancın da yolu"

Konuşmasında tarihi İpekyolu'nun önemine vurgu yapan A. Fikret Kileci, "Türkiye bildiğiniz üzere yıllar boyu süregelen İpekyolu'nun çok önemli bir noktasında yer alıyor. İpekyolu'nun kuruluşuna da baktığımızda güzergâh üzerinde yer alan ülkelerin ticaret hacimlerinin tarih boyunca artığını görebiliriz. İpekyolu aynı zamanda bugün bile birçok engellemeye rağmen güvenilirliği ve ekonomik olması bakımından dünyanın önemli ticaret yolları arasında yer alıyor. Hal böyle olunca Türkiye'nin İpekyolu üzerindeki konumu ve lokasyonu bir kez daha önem kazanıyor. Pandemide ortaya çıkan fırsatlar ve ülkemizin İpekyolu'ndaki konumun avantajını fırsata çevirebiliriz." dedi.

Tekstil ihracatında 2 yılda yüzde 30 büyüme

Türkiye'nin bugün Avrupa'da üretim yapan birçok dünyaca ünlü markaya kumaş ürettiğine vurgu yapan Kileci, "Geliştirilen teknoloji, yatırım ve tesisleşme ihracat rakamlarına da yansıyor. Bugün Türkiye, İtalyan tasarım ürünlerine kumaş tedarik ediyor. Türkiye'de 2019 yılının aynı ayına kıyasla ihracat rakamlarında yüzde 30'luk artış olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan pandemi öncesi ile pandemi sonrası arasında tekstil sektörünü kıyaslayacak olursak çok ciddi farkların olduğunu görebiliriz. Pandemi ile birlikte insanların birçok konudaki tüketim anlayışları ve buna bağlı olarak da üreticilerin üretim metotları da sürdürülebilirlik üzerine kuruldu. Çevreci, yenilikçi ve doğa dostu ürünler ön plana çıktı. Bizler de pandemi ile birlikte bu minvalde üretim yaparak Türkiye'nin lokomotif sektörü olan tekstil sektörünü global pazarda çok daha söz sahibi bir konuma getirebiliriz." dedi.

Pandemi ve Jeopolitik unsurlar tekstilde yatırımın önünü kesemedi

Pandemiye rağmen yabancı yatırımcıların sayısında azalmadan ziyade artış olduğuna dikkat çeken Kileci, "Bu süreçte Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların sayısında çok ciddi artışlar gözlemledik. Diğer taraftan pandemi ile birlikte birçok ülke için hem üretim hem lojistik anlamında ciddi fırsatlar ortaya çıktı. Bulunduğumuz coğrafyada 2-3 yıl içinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yatırımcılar Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline inanarak, güvenerek yatırımlarını sürdürdüler. Bugün baktığımızda dünyanın birçok ülkesi Ortadoğu'da yatırımlarıyla yerini almak istiyor. Yatırım sermayesi güvenli ve istikrarlı ülke sever. Türkiye Ortadoğu'ya yakınlığı ve güvenli yatırım ülkesi olması bakımından birçok Avrupa ülkesini radarında" dedi.

Gaziantep, kumaşta Çin'e meydan okuyor

Dünyada tekstil üretiminde kendi kendine yetebilen iki ülkenin Çin ve Türkiye olduğuna dikkat çeken Kileci, "Türkiye tekstil konusunda son yıllarda hızlı gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Gaziantep, tekstil sektöründe söz sahibi illerinden biri konumunda. Tabi Gaziantep'in komşu illeri de tekstil sektöründe Gaziantep'in itici güçleri olarak dikkat çekiyor. Güneydoğu'da gerçekleştirilmesi planlanan Amanos Projesi ile de Bölgenin ikinci bir Körfez olması bekleniyor. Bu proje beraberinde yeni yatırım fırsatları ve yeni pazarlar da getirecektir. Türkiye'nin doğu illeri de bu projenin hayata geçmesiyle birlikte hızlı gelişim trendine girecektir" diye ifade etti.

Başvurular 17 Mayıs'a kadar devam ediyor

Adayların sınırlandırılmadan, esinlendikleri bir tema doğrultusunda katılabilecekleri yarışmanın başvuruları 17 Mayıs 2021 tarihine kadar dokusundasanatvar.org adresinden yapılabiliyor. Adayların inovatif değer, özgünlük, teknik yeterlilik ve ticarileşebilme kriterlerine göre değerlendirileceği yarışmanın sonuçları ekim ayında açıklanacak. Yarışma sonucunda birinciye 100.000 TL, ikinciye 50.000 TL, üçüncüye 25.000 TL ödül verilirken, ilk üçe giren yarışmacılar uygun görülmesi halinde 2 yıl süre ile uluslararası düzeyde kabul görmüş yurt dışındaki eğitim merkezlerinde eğitim görme imkânına sahip olacaklar. Yarışmada ikinci değerlendirmeyi geçen 10 finaliste ise GATHİB'in belirleyip yarışma süreci içerisinde ilan edeceği bir Tasarım Akademisi'nden "Eğitim Programı Ödülü" verilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR