USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

14 Haziran 2021 13:33

Hasan Süel: Hedef; yıllık bin 400 ton karbon salımının önüne geçmek

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel “Tüm dünyada ‘amaç odaklı bir şirket olma' hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone, bu kapsamda, 2025 yılına kadar 1 milyar insanın hayatına dokunmayı ve operasyonlardan kaynaklı çevresel etkiyi yarıya indirmeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için ‘dijital toplum, kapsayıcılık ve çevre' başlıklarından oluşan bir yol haritası belirlendi” dedi.

Hasan Süel: Hedef; yıllık  bin 400 ton karbon salımının önüne geçmek

Adana'da kurduğumuz güneş enerjisi santrali ile bu ildeki bulut teknoloji merkezimizin enerji ihtiyacının %20'sini güneş enerjisinden karşılamayı hedefliyoruz. Esenyurt Teknoloji Merkezi'mize, Adana'daki sistemin neredeyse iki katı büyüklüğünde bir sistem kurduk. Burada ürettiğimiz enerjiyle, Esenyurt Teknoloji Merkezi'nin toplam yıllık tüketiminin yaklaşık %4'ünü güneş enerjisinden sağlayarak, şebekeden çekilen enerjiyi bu oranda düşüreceğiz. Esenyurt Teknoloji Merkezi'nde kurduğumuz sistem, Türkiye'de ve Vodafone Grubu içinde bir teknoloji merkezinde kurulan en büyük kapasiteli güneş enerjisi santrali olma özelliği taşıyor. Çok yeni bir gelişme olarak, şebekemiz ve ofislerimizde kullandığımız elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanmaya başladık. Türkiye genelinde 12 veri merkezi, 16 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yıllık toplam 515 Gigawatt saat elektriğin %100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından satın alıyoruz. Böylece, %100 yenilenebilir enerji hedefimize, planlanan tarihten 3 yıl daha erken ulaştık. Şebekesinin tamamında %100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör olduk.

"TOPLAMDA 367 KW'LIK KURULU GÜCE ULAŞTIK"

Geçtiğimiz mali yıl, enerji tüketimlerimizde %4,7 azalma sağladık. 2020 itibariyle 50 rüzgar türbini ve tamamen yenilenebilir enerji kullanan 11 baz istasyonumuz bulunuyor. Son 2 yılda ise 25 sahada daha güneş enerjisi hibrit sistemi devreye aldık. Böylece, baz istasyonlarında yenilenebilir enerji sistemleri olarak toplamda 367 kW'lık kurulu güce ulaştık. Yatırımlarımıza önümüzdeki 2 yılda İzmir, Tuzla ve Diyarbakır'daki teknoloji merkezlerimizle devam etmeyi hedefliyoruz. Böylece İstanbul, İzmir, Adana, Tuzla ve Diyarbakır olmak üzere toplamda 5 ana teknoloji merkezinde hayata geçireceğimiz yenilenebilir enerji yatırımlarıyla 2 megawatt kurulu güce ulaşmayı ve yıllık yaklaşık 3 gigawatt saat yeşil enerji üretmeyi hedefliyoruz. Toplamda yıllık yaklaşık 1.451 ton karbon salımının önüne geçmiş olacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR