USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

31 Ekim 2021 13:37
Umut Çelik

FuzulEv, tasarruf finansman sistemiyle on binlerce ailenin hayalini gerçekleştirdi

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal “İnsanlarımızın gelecek planlarına ortak olarak hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sağlamak, en büyük mutluluğumuz. Amacımız; daha çok insana ulaşarak, hayallerini kurduğu iki anahtara ulaşmalarını sağlamak” dedi.

FuzulEv, tasarruf finansman sistemiyle on binlerce ailenin hayalini gerçekleştirdi

Son dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetime alınan tasarruf finansman şirketleri için gözler ekim ayında... Nitekim, bu sektörde faaliyet gösteren 35 şirketten 21'i tasfiye edilmiş, 8'i için iradi tasfiye kararı verilmişti. Dolayısıyla yola devam edecek 6 şirket kalmıştı. Bu şirketlerin denetimi de tamamlanmak üzere. Fuzul Holding'in amiral gemisi olan Fuzulev, 'Türkiye'de ev sahipliği oranını nasıl artırabiliriz?' sorusuna çözüm üretmek üzere yola çıktı. Şirket, bugün 108 şubeye ve 2 bin 350 çalışana ulaştı. Tasarruf finansman sektörünün öncü markalarından FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal'a göre yasal düzenlemelerin ardından temeli daha da sağlamlaştırılan sektörün yolu çok uzun... Akbal, "Çünkü bu sistem, faize karşı ciddi avantaj sağlıyor. Mesela 300 bin liralık bir evi faiz kullanarak kredi ile alırsanız toplam maliyet, 563 bin TL oluyor. Tasarruf finansman sistemi ile alınan bir evin maliyeti 356 bin 250 TL oluyor. Basit bir hesapla vatandaş için 207 bin liralık avantaj söz konusu.. Sektörün hızla büyümesini sağlayacak olan hesap da işte bu" yorumunda bulunuyor.

TASARRUF FİNANSMAN SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Akbal, tasarruf finansman sisteminin avantajlarını ise şu hesapla aktarıyor: "Bir yatırımcı, 300 bin TL'lik bir ev almak istedi, 50 bin peşinatı vardı. 250 bin TL'lik kısım için bankaları veya tasarruf finansman sistemini tercih edebilir. Aradaki farkı şöyle özetleyelim; 250 bin TL'lik finansmanı banka kredisi ile almak isterse; evine hemen taşınabilir ancak, faiz yükü dolayısıyla 10 yıl boyunca her ay mevcut faiz oranı ile 4 bin 257 TL ödemesi gerekir. 300 bin TL'lik ev için toplamda ödediği tutar, 50 bin peşinat ve 513 bin TL'de bankaya ödeyeceği tutar ile birlikte toplam 563 bin TL olur. 250 bin TL'lik finansmanı FuzulEv aracılığı ile alır ise yüzde 10,5 hizmet bedeli yani 26 bin 250 TL hizmet bedeli öder. Bunun dışında herhangi bir faiz gibi ek yük olmadığı için yine 1.666 TL'den başlayan taksitlerle kısaltılmış vade ile borcunu 78 ayda bitirmiş olur. Sistemimizde her ay çekiliş olduğu için yatırımcımız, evini bir sonraki ayda alabilir. 50 bin TL peşinatı sisteme dahil ederse 32'nci ayda teslim gerçekleşir. 32 ay boyunca kirada kaldığını varsayarsak, 2 bin 500 TL'den 80 bin TL ödediğini hesaba kattığımızda toplam maliyet, 356 bin 250TL olur. Her halükarda 207 bin TL kârda kalır. Bu rakam da beklemeye değerdir. Sistemi kıymetli kılan ve büyüten de budur."

BDDK DÜZENLEMELERİ İLE GÜVENCE GELDİ

Sektörün bu sebeple ilgi odağı haline geldiğini, son 4-5 yılda da sektöre art arda giren firmalar nedeniyle BDDK sürecinin başladığını ifade eden Akbal, "Sermaye yeterliliği ve şeffaf bilançoları olamayan şirketler çoğalınca, riskli olabilecek durumlar sebebiyle, BDDK bir denetim süreci başlattı ve sistemimizi devlet güvencesine aldı. Bunu yapmak zorunda kaldı da diyebiliriz, nitekim sistem dahilindeki katılımcı sayısı en az 350 bin civarında. Son yıllarda artan talep ve bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı da hızla artınca, devlet de uzun vadede ciddi mağduriyetler oluşmasın diye duruma el attı. Bugüne kadar mağduriyet yaşanmamış olması, bundan sonra yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Bu sebeple tasfiye sürecine gidildi. Bu şirketlerdeki 53 bin kişinin geri ödeme süreçleri şu an TMSF tarafından çalışılıyor. Umut ediyorum ekim ayı içerisinde açıklanacak. Biz de her defasında sistemde şu ana kadar bir sorun yaşanmamış olmasının, sistemin risk içermediği anlamına gelmediğini vurguluyorduk" diyor.

SERMAYE ŞARTI VE ŞEFFAFLAŞMA ÖNE ÇIKARILDI

Elemelerin sermaye şartı sebebiyle mi gerçekleştiği konusuna da değinen Akbal, sözlerine şöyle devam ediyor: "Aslında 100 milyon sermaye şartı henüz yokken, bu şirketler ortaya çıktılar. Ancak tasarrufa dayalı konut, otomobil ve çatılı iş yeri edindirme sistemi bir finans sistemidir. Bu bilince ve yetkinliğe sahip olabilecek şirketlerin yoluna devam etmesi, 350 bin kişinin dahil olduğu sistemin güvenliği ve güvenilirliği açısından büyük önem teşkil ediyordu. Bu amaçla sermaye şartı ve şeffaflaşma öne çıkarıldı. Bunu sağlayamayanların elenmesi yoluna gidildi."

İŞİN ÖZÜ 'DAYANIŞMA'

FuzulEv'in kuruluş ve gelişimine de değinen Eyüp Akbal, 1992 yılında İstanbul Fatih'te küçük bir dükkânda ağabeyi Mahmut Akbal ile birlikte Fuzul Otomotiv yolculuğunu başlattıklarını belirterek, "Bu yolculuğumuzla faizsiz tasarruf sisteminin temellerini attık. Dar gelirli vatandaşlarımızın küçük bütçelerle ev ve araba sahibi olabileceği, temeli dayanışmaya dayalı bir finansman modeli geliştirdik. FuzulOto'da uyguladığımız sistem vatandaşımızın ilgisini çekti. Bu alanda yakaladığımız başarıyı gayrimenkul sektörüne uyarlamak istedik" açıklamasında bulunuyor.

"ÇALIŞMALARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEĞİZ"

Şu anda Türkiye'nin 7 bölgesinde, 108 şubeyle hizmet verdiklerinin altını çizen Akbal, "FuzulEv markamızla Türkiye'deki pek çok kişinin hayallerine mümkün olan en kısa sürede kavuşmasına ortak oluyoruz, toplumdaki yardımlaşma kültürünün yeniden canlanmasını sağlıyoruz. Bugüne kadar on binlerce ailenin ev ve araba sahibi olma hayalini gerçekleştirdik. İnsanlarımızın gelecek planlarına ortak olarak, hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sağlamak, en büyük mutluluğumuz. Amacımız daha çok insana ulaşarak, hayallerini kurduğu iki anahtara ulaşmalarını sağlamak. İnsan odaklı bir marka olarak bu konudaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" diyor.

TÜRKİYE'NİN 81 İLİNDE ŞUBELEŞME HEDEFİ

Koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçen 2020'de büyük bir motivasyonla çalıştıklarına dikkat çeken Akbal, şu şekilde devam ediyor: "Başarılı bir dönemi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Özellikle karantina döneminde evde kaldığımız süreçte insanlar evleriyle ilgili önceliklerini yeniden gözden geçirdi. Ortaya çıkan ihtiyaçlar ailelerin yeni ev arayışlarına neden oldu. Banka faizinin ağır ödemelerinin altına girmek istemeyenler sistemimize yoğun ilgi gösterdi. Gelen talebi en iyi şekilde karşılayabilmek için hem şubelerimizde hem de e-şubemizde 7/24 hizmet vermeyi sürdürdük. 2021 yılında Türkiye'nin 81 ilinde şubeleşme hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR