USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

15 Temmuz 2021 12:26

Butik projelere yönelen Mesa, globalde de sektöre yön veriyor

Gayrimenkul sektöründe yarım asırdan daha uzun bir dönemi arkasında bırakan Mesa Holding, yurt içinde olduğu kadar, yurt dışındaki projeleriyle de adından söz ettiriyor

Butik projelere yönelen Mesa, globalde de sektöre yön veriyor

MESA Holding bünyesinde yedi şirketi, bunlara ek olarak ortak girişimin bulunduğunu aktaran Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, ana faaliyet alanları olan konut geliştirme sektöründe butik projeleriyle pandemi döneminde sektördeki yeni trendlere yön verdiklerini belirtirken, yol haritalarını da Platin okurlarıyla paylaşıyor.

* Covid-19 gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Bildiğiniz gibi ulaşım, turizm ve hizmet sektörlerinin yanı sıra Covid-19'dan en çok etkilenen sektörlerden biri de inşaat sektörü oldu. 2020 yılına oldukça iyi bir başlangıç yapmıştık ancak Covid-19 beraberinde bir belirsizlik sürecini getirdi. Bu belirsizlikle birlikte alıcı gruplar taleplerini ertelemeyi tercih etti ve konut satışları durakladı. Geçen yıl haziran ayında açıklanan kredi destek paketleri ise gayrimenkul sektöründe ivme yarattı. Kamu bankalarının, tarihinin en düşük faiz oranıyla konut kredisi sunması ile alıcı gruplar harekete geçti. Bu sayede 2020 yılı sektör hedeflerine ulaşıldı. 2020 yılında sektör taahhütte yüzde 0,8, gayrimenkul geliştirme alanındaysa yüzde 2,3 büyüme gerçekleştirdi.

* Bu durum sektörde ne gibi trendlere yol açtı?

Covid-19'un hayatımıza getirdiği kısıtlamalar ile konut ihtiyaç sahiplerinin talebi; doğa ile iç içe bahçeli ev veya az katlı, balkonlu yapılara yöneldi. Özellikle doğanın içinde sakin bir hayat sürme, evinden çalışma ve ihtiyaç halinde büyük bir şehirde gibi sosyalleşme imkanlarını veren sayfiye yerleri ve şehre yakın ancak doğa içinde yine benzer imkanlar sunan projeler ilgi görmeye başladı. Biz MESA olarak halihazırda bu tarz projeler ürettiğimiz için bu yönelim, projelerimizin satış hızını daha da artırdı. 2021 ve 2022'de de aynı trendin süreceğini ve önümüzdeki yıl da MESA'nın satış ivmesinin yükselerek devam edeceğini düşünüyorum. Bizimle benzer vizyon ve stratejilere sahip tüm sektör oyuncuları için pandemi döneminin sektördeki diğer oyunculara oranla daha sakin sürdürülen bir dönem olduğuna inanıyorum.

* MESA, Covid-19 gibi bir pandemi ortamında ne gibi inovatif projeler geliştirdi?

Pandemi öncesinde halihazırda az katlı, bahçeli ya da balkonlu ve butik konut projelerine yönelmiştik. Yine pandemi öncesinde tasarladığımız MESA Bodrum Demirbükü projemiz ile dört mevsim yaşanılabilecek, doğaya saygılı bir konut projesi hayata geçirdik. Proje için arazideki ağaçlara zarar verilmemesi adına özel bir algoritma oluşturuldu, yapılar bu algoritma ile konumlandırıldı. Ağaçlar inşaat sürecinde zarar görmemeleri için inşaatın tamamlanmasının ardından projeye geri getirilmek üzere başka bir noktaya taşındı. Projede özellikle enerji tasarruflu sistemleri tercih ettik. Projede kullanma suyu, deniz suyu arıtılarak elde ediliyor. Böylelikle sisteme yük olmadan kendi suyunu kendi üreten bir yol benimsendi. Kirli su için ise arıtma sistemi kuruldu. Buradan elde edilen su sulama sisteminde kullanılıyor.

MESA Bodrum Demirbükü projemizin satışları pandemi öncesinde de oldukça iyiydi ancak pandemiyle birlikte ciddi bir talep artışı yaşadık. Ayrıca pandeminin ilk aylarında, daha önce sektörde yaygın kullanımı olmamasına rağmen görüntülü görüşme sistemini satış ofislerimize entegre ettik ve müşterilerimizle uzaktan iletişim kurabildik.Müşterilerimizin ihtiyacına duyarlı ve inovatif bir çözüm getirdik.

* 2020'yi nasıl kapattınız? Toplamda kaç konut sattınız?

MESA'nın 52 yıllık, adı güven ve kalite ile anılan geçmişinin krizleri sarsılmadan atlatmasında önemli bir payı var. MESA'nın 2019'dan bu yana butik ve az sayıda konut projesine yönelmiş olması, satışlarda daha az sorunla karşılaşmamızı sağladı. Covid-19 ile birlikte bahçeli ev veya az katlı konutlara yönelik artan talep gibi yükselişe geçen trendler projelerimizin satışını oldukça olumlu etkiledi.

Bu yıl da aynı trend devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde talebin bu yönde olacağını düşünüyoruz. 2020 yılında 650 konut satışı gerçekleştirdik.

* Bu yıl sizin için nasıl başladı? Yıl sonunda MESA Mesken olarak toplamda ne kadarlık bir büyüklüğe ulaşmayı hedefliyorsunuz?

MESA grup şirketlerinin ciro toplamı 2020 yılı için 2.2 milyar TL oldu. Yurt dışı ihracatımız toplam 80 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılı bizim için oldukça iyi ilerliyor. Yılbaşında 2.5 milyar TL belirlediğimiz tahmini ciromuz için yeni hedefimiz 2.8 milyar TL. Büyüme için hedefimiz ise yüzde 15.

* Yurt dışı yatırımlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Aslında çok bilinmese de çok uzun yıllardır yurt dışı projelerimizi sürdürüyoruz. MESA'nın yurt dışı yatırım kültürü 1990'lara uzanıyor. İlk yatırımlarımızı Berlin ve Hamburg şehirlerinde yaptık. 1997'de Polonya'ya gittik, bugüne kadar pek çok AVM, ofis ve konut projesi yatırımını gerçekleştirdik.

Şu anda Rusya, Polonya ve Özbekistan'da projelerimiz devam ediyor. Rusya, Moskova'da Mosfilm Kültür Kompleksi'ni inşa ediyoruz, teslim tarihi 2022 Şubat ayı olarak planlanıyor. Rusya'nın Vladivostok şehrindeki Vladivostok Kültür ve Sanat Merkezi projesinde 4 ve 5'inci faz olarak adlandırılan okul projesini aldık, çalışmalarımıza başladık. Bu yıl içinde Rusya'da iki taahhüt projesine daha başlamayı planlıyoruz.

* Polonya ve Özbekistan'da hangi projelerle yer alıyorsunuz?

Polonya'da Melior ve Pruszkow bölgelerinde birer proje yürütüyoruz. Pruszkow bölgesindeki projenin 3'üncü etabını tamamladık, 4'üncü etaba başlayacağız. Melior bölgesindeki projeye ise bu yıl başlamayı hedefliyoruz. Elimizde çok iyi bir arsa birikimi var, birçok projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Özbekistan Taşkent'te Olmazor Business City ve Yunusabad Manzara Business City isimli iki yüksek sayılı konut projesini yürütüyoruz.

Olmazor Business City projesinin iki etabını, Yunusabad Manzara Business City projesinin ilk etabını Eylül 2021'de teslim edeceğiz. Mevcut projelerimize ek olarak yine Rusya, Özbekistan, Irak, Almanya, Endonezya ve Sırbistan'daki projeleri de takip ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR