USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

13 Nisan 2021 13:17
AA

Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı

TÜİK, sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi şubat ayında yıllık yüzde 8.8 artarak yüzde 8 beklentinin üzerine çıktı

Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı

Sanayi üretimi Şubat'ta yıllık olarak yüzde 8,8 arttı. Böylelikle sanayi üretiminde yıllık büyüme 9. ayına girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre aylık olarak sanayi üretiminde ise yüzde 0,1'lik artış kaydedildi.

Ocak ayına ilişkin verilerde yıllık artış yüzde 11,4'ten yüzde 11,3'e; aylık artış ise yüzde 1'den yüzde 0,9'a revize edildi.

2021 yılı Şubat ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,8 azaldı.

Aylık olarak bakıldığında ise 2021 yılı Şubat ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,8 arttı.

Sermaye malı ve yüksek teknoloji kategorisinde yükseliş dikkat çekti

Verilere göre Şubat ayında yüksek teknoloji üretiminde aylık artış yüzde 12,2 olarak kaydedildi. Bu kategoride önceki yılın aynı dönemine göre artış ise yüzde 7,5 oldu. Şubat'ta düşük ve orta düşük teknoloji üretimi aylık olarak gerilerken, orta-yüksek teknoloji kategorisinde sınırlı bir yükseliş izlendi.

Şubat ayında sermaye malı kategorisindeki artış da dikkat çekti. Verilere göre sermaye malı üretimi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 3,3 arttı. Ara malı, dayanıksız ve dayanıklı tüketim mallarında ise aylık bazda gerileme kaydedildi.

"Aynı ayda, yıllık sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi olduk"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Global tedarik zincirlerindeki aksaklıklara rağmen sanayi üretiminde artış eğilimi sürüyor. Sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8, bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Aynı ayda, yıllık sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi olduk" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR