USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

12 Mart 2021 18:54

Pandemi ile yenilenen tüketici

Covid-19 pandemisi dünyanın dört bir yanında tüketicilerin satın alma davranışları, neyi nasıl satın aldıkları üzerinde benzersiz bir etki yaptı. NielsenIQ'nun 2021 yılında gerçekleştirdiği ‘Pandemi Döneminde Tüketici Davranışlarını Anlamak' başlıklı araştırmanın sonuçları, Türkiye'deki tüketicilerin dönüşüme ışık tutuyor.

Pandemi ile yenilenen tüketici

Araştırmadan öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanıyor:

-Türkiye'deki tüketiciler, artık daha tedbirli ve satın alma alışkanlıkları bugünün dünyasının yeni ekonomik koşullarına göre şekillendi. Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 75'i son 6 ay içinde davranış biçimlerini değiştirdi. Bu oran global ölçekte ise yüzde 66 seviyesinde.

-Tüketicilerin yarısı, gelirleri konusunda kendilerini güvende hissediyor.

-Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 75'inin son 6 ay içinde davranış biçimlerini değiştirdiklerini gösteriyor. Bu oran global ölçekte ise yüzde 66 seviyesinde.

-Tüketicilerin yüzde 45'i markadan bağımsız promosyonlara göre ürün tercih ediyor ve yüzde 44'ü ise tasarruf etmek için aktif olarak market markalı ürün arayışı içerisinde.

-Tüketicilerin neredeyse yarısı (yüzde 48) marka sadakatini koruyor ve tercih ettiği markayı satın almaya devam edeceğini ifade ediyor.

-Hızlı tüketim ürünlerinde, kalite ve değer hala tüketiciler tarafından yüksek talep görüyor. Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 74'ü yüksek kalitedeki ürünlere daha fazla ödemeye razı durumda ve yüzde 88'i 'kaliteli' ve 'hesaplı' ürün yelpazesinin genişlemesini istiyor.

HARCAMALAR YENİDEN ŞEKİLLENECK

NielsenIQ Tüketici Araştırmaları Direktörü Filiz Öztürk, "Covid-19 ile başlayan süreç hem Türkiye'de hem de global ölçekte hanelerin satın alım gücü üzerinde benzersiz bir etki yaptı."Tüketiciler 2021'de harcamalarını yeniden şekillendirecekler, bu yeni davranış biçimlerini anlamak ise marka ve perakendecilere bu dönemde büyüme sağlayacak. Üretici firmalar ve perakendeciler, bu dönüşüm içindeki tüketici davranışlarının farkında olmalı, çünkü bugünün tüketicisi dün bildiklerinden çok farklı. Tüketiciler ürünlerin en önemli özelliklerini tartıp biçmeye eğilimli olduğu için, artık ürünler çok daha yoğun bir inceleme altında" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR