USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

07 Aralık 2021 17:39

“Bursa, pandemi sonrası dönemin en önemli merkezleri arasında yer alacak”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay "2021 yılında ülkemizin ihracat odaklı kalkınma hedeflerine Bursa iş dünyası olarak yüksek düzeyde katkı sağlamayı sürdürdük" dedi.

“Bursa, pandemi sonrası dönemin en önemli merkezleri arasında yer alacak”

Küresel ticarette yapılanma ve öne çıkan tedarik eğilimi, Bursa gibi güçlü üretim merkezleri için yeni fırsatları beraberinde getirdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizi, ticarette ortaya çıkan fırsatlarla yeni normal olarak kabul edilen pandemi sonrası dönemin de en önemli merkezleri arasında konumlandırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda ülkemizin ihracat odaklı kalkınma hedefleri doğrultusunda 2013'te başlattığımız Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, fuar organizasyonları ve dünyanın dört bir yanından kentimize getirdiğimiz alım heyetleri gibi, firmalarımıza çok önemli kazanımlar sağlayan projelerimizi bu süreçte de hız kesmeden sürdürmekteyiz. Ticaret Bakanlığı'mızın destekleriyle ve stratejik öneme sahip sektörlerde hayata geçirdiğimiz UR-GE projelerimizi de potansiyel firmalarımızı küresel pazarlara açmak, ihraç ürünlerimizin tasarım, marka, kalite ve teknoloji boyutlarında katma değerini artırmak ve ihracatçı firmalarımızın rakipleri ile fiyat yerine katma değer rekabeti yapmalarına olanak sağlamak üzere hayata geçirdik. Yurt dışı faaliyetleri ve alım heyetleri, organizasyonlarımızla sistemlerini ve kabiliyetlerini geliştirerek küresel ölçekteki taleplere karşılık verebilecek seviyeye ulaştı. UR-GE üyesi bini aşkın firmamız, sektör ortalamalarının üzerindeki ihracat başarılarıyla Bursa'mızın dış ticaret performansına ivme kazandırdı.

OTOMOTİVDE GEÇEN YILIN İLK 10 AYINA GÖRE YÜZDE 20 ARTIŞ KAYDEDİLDİ

2021 yılında ülkemizin ihracat odaklı kalkınma hedeflerine Bursa iş dünyası olarak yüksek düzeyde katkı sağlamayı sürdürdük. Otomotiv endüstrisinde küresel çip krizi nedeniyle yaşanan durgunluğa rağmen ihracatımızda, Ocak-Ekim döneminde geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 20 artış kaydedildi. Otomotiv endüstrisini değerlendirme dışı tuttuğumuzda ihracattaki artış performansımız yüzde 37'ye ulaşıyor. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımızda yüzde 26, tekstilde yüzde 32, makine ve aksamlarında yüzde 41, çelik sektöründe ise firmalarımız yüzde 83,5 seviyesi gibi yüksek düzeyde ihracat artış oranları yakaladı. Bursa iş dünyasının yılın ilk 10 aylık dönemindeki ihracatı da 2020'nin Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 19'luk artışla 12 milyar dolar oldu.

COĞRAFYA AVANTAJIMIZ

Küresel ölçekte bir taraftan hammadde temininde yaşanan sorunlar, bozulan tedarik zinciri ve konteyner krizi sürerken diğer taraftan da yeni iş birlikleri ve ticari ortaklıklar için zemin hazırlanıyor. Bursa gibi üretim merkezi şehirler ise en önemli ihraç pazarımız Avrupa Birliği ülkelerine coğrafi yakınlığı, hızlı ve hatasız ürün teslimatı gibi nitelikleriyle yatırım ve yeni ticaret bağlantıları için güvenilir bir liman olarak ön plana çıkıyor. Temel beklentimiz, yeni yatırımları ülkemize kazandıracak, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerimizi destekleyecek politikaların geliştirilmesidir. Bu noktada cari dengeyi korumak adına finansal istikrara dönük adımlarla birlikte fiyat istikrarının da göz önünde bulundurulması, iş dünyamızın öngörülebilirliğini artıracaktır. Şirketlerimizin bilançolarını belirledikleri bir dönemde döviz kurlarının seviyesinden ziyade volatilitesi ile oluşan belirsizliğin ortadan kaldırılması kritik önem arz ediyor. Dünyanın ajandasında ilk sırada bulunan yüksek enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve yatırımları destekleyici nitelikteki faiz politikaları, ülkemizin büyüme kalitesini artıracak.

EN ÇOK OKUNANLAR