USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

04 Kasım 2020 12:12

Yapay zeka ve robot otomasyonu iş süreçlerini mükemmelleştirecek

Dijital dönüşümün bir adım sonrası yapay zeka ve makineler çağı olarak adlandırılıyor. Sürekli tekrarlanan, güç gerektiren işlerin yapay zeka ve robot otomasyonuyla hatasız, hızlı ve seri bir şekilde yapılmasıyla iş süreçlerinde ve müşteri memnuniyetinde mükemmel sonuçlara ulaşmak olanaklı hale geliyor

Yapay zeka ve robot otomasyonu iş süreçlerini mükemmelleştirecek

Hepimiz çalışırken gün içerisinde sorumlu olduğumuz, birbirinin aynısı rutin işleri defalarca yapıyor ve yaparken büyük bir emek ve vakit harcıyoruz. Yapay zeka gün içerisinde tekrarladığımız iş süreçlerini otomasyona aktarıyor. Her gün aynı raporu hazırlamak zorunda olan bir çalışan, yapay zeka destekli yazılıma bir defa yaptığı işi göstererek, bundan sonrasında o işi otomasyona devrediyor, yani yazılım aynı işi o çalışanın yerine yapıyor. Bu sayede rutin işlerden feragat edilirken aynı zamanda büyük ölçüde zaman kazancı sağlanıyor. 

Yapay zeka destekli bu yazılım, kişisel asistan niteliğinde günlük hayatımızı kolaylaştıracak robotlar da yapabiliyor. Robotların aynı zamanda tahminleme yeteneği de mevcut; örneğin merak ettiğimiz bir bilgiyi, veriden yararlanarak aynı içerikteki diğer mevcut verilerle kıyaslayıp bizim yerimize düşünüyor ve bize söylüyor. 

Dijital dünyada biriken devasa pek çok verinin işlenmesi, analiz edilmesi ve yarara dönüştürülmesi noktasında insan özelliklerini aşan düzeyde ileri bir analize, dolayısıyla yapay zeka ve makine öğrenmesine ihtiyaç var. Yapay zeka ve makine öğrenimi; istatistik, olasılık kuramı, veri madenciliği gibi alanlarla işbirliği içinde çalışıyor. Makine öğreniminin geleceğin yaratıcı ve akıllı teknolojilerine de liderlik yapacağı öngörülüyor. Bu teknoloji ile birlikte iş modellerindeki dijital dönüşüm ve inovasyon da ivme kazanacak. 

Diğer yandan yine insan gücünü aşan alanlarda insanın yaptığı işleri yapabilecek otonom sistemlerin, robotların hemen her iş kolunda nasıl kullanılabileceği noktasında pek çok testler yapılıyor. Öğrenebilen, uyarlanabilen ve otonom hareket edebilen sistemler, dolayısıyla yapay zeka ile zenginleştirilmiş ve aktive edilmiş robot sistemleri pek çok hizmetin çekirdeğini oluşturacak.

İleri görüşlü kurumlar, otomasyonu ve yapay zekayı güçlü yönlerini daha da geliştirmek, zayıf yönlerini güçlendirmek ve çalışanlarının önem taşıyan konulara odaklanmalarını sağlamak için kullanıyor. Yapay zeka ile otomasyon, tüm kurumun her an etkin olmasına imkan tanıyor, dinamik pazarlarda kesintisiz süreklilik sağlamak amacıyla ürünlerin ve hizmetlerin sunulmasını optimize ediyor.

Yakın zamana kadar sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar, günümüzde otomotivden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Teknolojinin hızla gelişmesi, buna bağlı olarak 'Internet of Things' ile günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyin birbirine bağlı hale gelmesi; yapay zekâ, konuşma, tanıma, görüntü işleme ve otonom sistemler gibi robotik teknolojiyi besleyen unsurların gelişmesine ve daha hızlı, daha güçlü, daha akıllı robotların tasarlanmasına neden oluyor.

Robotik teknolojileri başta makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliği olmak üzere çok sayıda mühendislik ve bilim dalının bir bileşimi.

Robot ve otomasyon sistemleri, endüstri sektörünün rekabet gücünde kilit rol oynuyor. Robot sistemleri ve endüstriyel görüntü işleme sistemlerinin daha yoğun kullanılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesini ve yüksek kalite standartlarına erişilmesini sağlıyor. 

Robotik teknolojileri; başta makine, elektronik ve bilgisayar mühendisliği olmak üzere çok sayıda mühendislik ve bilim dalının bir bileşimi. Bu açıdan disiplinlerarası bir alan. Dolayısıyla robotik teknolojilerine yönelik strateji ve politika belirlenirken geniş kapsamlı, kapsayıcı bir bakış açısı ile değerlendirme yapılması gerekiyor.

Yapay zeka, makine öğrenimiyle hayat buluyor

Yapay zeka basit bir ifade ile makine ve/veya yazılım tarafından sergilenen zihinsel süreç işletebilme kabiliyeti olarak tarif edilebilir. Yapay zeka araştırmalarının odağında makine ve/veya yazılımlar tarafından neden-sonuç ilişkisi kurma, öğrenme, planlama, algılama ve tahmin yürütme kabiliyetlerinin geliştirilmesi bulunuyor. 

Yapay zekanın gelişimi birkaç dalda ilerliyor. Birincisi yapay zekayı Google, Microsoft, IBM gibi büyük şirketler servis odaklı olarak geliştiriyor. Örneğin; Google’ın chatbot servisiyle kurumların rahatlıkla müşterileriyle konuşabilecekleri bir servis kullanıma sunulabiliyor. 

İkinci alan ise makine öğrenimi. Burada kurumlar veri yükleyip trendleri anlamaya çalışıyorlar. Makine öğrenmesi yazılım programlarının açık bir şekilde programlanmadan sonuçları tahmin etmede daha doğru olmasını sağlayan bir algoritma kategorisi. Makine öğrenmesinin temel dayanağı, giriş verisini alabilen algoritmalar oluşturmak. Ve çıktıları yeni veriler ortaya çıktıkça güncellerken, bir çıktıyı tahmin etmek için istatistiksel analiz kullanmak diyebiliriz.

Yapay zekayı, yapay zeka yapan algoritmalar

Yapay zekanın işleyişini sağlayan algoritma, bir bilgisayarda kodlanmış bütün talimatlara verilen isim. Bir çeşit  yazılı görev tanımı işlevi gören algoritmalar sayesinde bilgisayarlar kendisinden istenen herhangi bir işlemi rahatlıkla yerine getirebilirler.

Yapay zeka algoritmaları ile öğrenme ve analiz edebilme yetisine sahip olan bilgisayar ve sistemler, ellerindeki verileri sezgisel, duyusal ve görsel olarak işleyerek elde edilen verileri en iyi performansı almak için kullanır. Makine ve derin öğrenmenin temelini de oluşturan yapay zeka algoritmaları, dijital geleceğin temelini de oluşturuyor. 

İyilik için yapay zeka

Yapay zekanın hızla gelişmesinin doğuracağı sonuçları daha tam olarak kimse tahmin edemiyor ancak yapay zekanın sebep olacağı bir gerçek var: İnsanların yaptığı ve öngörülebilir olan işlerin hepsi bilgisayarlar tarafından yapılacak. Yapay zeka ve robot teknolojisine, insanın ve dünyanın sonunu getirecek bir güç olarak bakmak yerine olumlu senaryolar üretmek yönünde adımlar atmak gerekiyor. 

Yapay zeka ve robot otomasyonu hâlâ çaresini bulamadığımız birçok problemi çözmemize yardımcı olacak, söz konusu süreçleri hızlandıracak. Yapay zeka ile beraber çalışarak pek çok hastalığı yenebilecek, küresel ısınmayı, fakirliği yenecek, her konuda daha bilinçli karar verecek, savaşları engelleyebileceğiz. Yapay zekanın gelişmesi ile yepyeni meslekler doğacak ve yapay zeka insanların kendilerine uygun işleri bulmalarını kolaylaştıracak.

EN ÇOK OKUNANLAR