USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

17 Şubat 2021 20:21

Yeni müşteri kim?

Yeni müşteri; tutumluluk, sosyal bilinç ve değişim trendleri etrafında şekillenirken, markalardan beklenti ise 3 başlık altında toplanıyor: İş birliği, yol gösterme/rehberlik ve varlık gösterme...

Yeni müşteri kim?

Artık hiçbir şeyi Covid-19’dan ayrı düşünemiyoruz. Tatile giderken, markette alışveriş yaparken, eczaneden ilaç alırken aklımızın bir köşesinde hep salgın korkusu var. Tüketici, aslında eskisine göre daha çekingen ve tedbirli. Bu küresel salgına bir gümüş astar aramak ne kadar yanlış olsa da, offline hayatta tedirgin ve çekingen olan bu yeni müşteri modeli, online’da bir o kadar cesur hale geldi.  Dünyadaki internet kullanıcılarının 2020’de toplam çevrimiçi olduğu süre 1.25 milyar yılı geçti. X Jenerasyonu (1965-1979 doğumlular) şimdi sanal müze turlarının ve çevrimiçi gösterilerin tadını çıkarıyor. Baby Boomer’lar (1946-1964 doğumlular) aynı zamanda dijital bankacılık, e-ticaret ve eve teslimatı da araştırıyor.  Buna karşılık olarak ise geleneksel hizmet sağlayıcıların çoğu çevrimiçi ürün ve hizmetler sunmaya yöneliyor. Statista verilerine göre, Türkiye’de e-ticaret pazarındaki gelirin 2021’de 14.890 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye, 2020 ile 2024 arasında yıllık bileşik büyüme oranı 20,2 ile perakende e-ticaret gelişimi açısından dünyada ilk sırada yer alacak. Birçok şirket 5 yıl sonrası için hedefledikleri online penetrasyon oranlarına daha şimdiden ulaştı ve bu seviyelerin de kalıcı olmasını bekliyor. Kısaca, yeni müşteriyi tanımlarken dijital kültürden bahsetmemek olmaz. Pandeminin tetiklediği bu alışkanlıklar sayesinde ‘yeni normal’in nasıl şekilleneceği de belirginleşiyor.

YENİ MÜŞTERİ DAHA TUTUMLU OLACAK

PWC’nin yayınladığı ‘Cesur Yeni Tüketici’ raporu; bazı kurumların tüketicilerin ‘intikam alışverişine’ katılacağını görüşüne katılmayarak, insanların önümüzdeki aylarda, belki yıllarda daha tutumlu olma eğiliminde olacağını savunuyor. KPMG’nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, finansal olarak ne kadar güvende hissettiklerine bakılmaksızın, tüm tüketicilerin önümüzdeki 6-12 ay içinde daha az para harcayacakları tahmin ediliyor.  Çünkü tüketiciler tasarrufa öncelik veriyor.

Z KUŞAĞI, ÇOK JENERASYONLU MÜŞTERİ TOPLULUĞUNA KATILDI

Müşteri-marka ilişkinin önemli ölçüde değiştiği böylesi bir dönemde, ‘Yeni tüketicinin markalardan beklentisi ne?’ sorusunun yanıtı ise, kısa ve net: İyilik… ‘Ben-ben-ben’ dünyamızı biraz daha az kendine takıntılı bir sürece dönüştürmek için çok mu geç? Belki de değil. 1997-2012 arası doğan Z Kuşağı’nın da çok jenerasyonlu müşteri topluluğuna katılmasıyla birlikte, ‘yeni müşteri trendleri’ de evrildi… Yeni müşteri; tutumluluk, sosyal bilinç ve değişim trendleri etrafında şekillenirken, markalardan beklenti ise 3 başlık altında toplanıyor: İş birliği, yol gösterme/rehberlik ve varlık gösterme…

ÖNCELİK TASARRUF

Finansal olarak ne kadar güvende hissettiklerine bakılmaksızın, tüm tüketicilerin  önümüzdeki 6-12 ay içinde daha az para harcayacakları tahmin ediliyor ve hepsi tasarrufa öncelik veriyor.

-İlginç bir şekilde, tüketicilerin yarısından fazlası, satış görevlisiyle konuşmaktan kaçınabilecekleri anlamına geliyorsa daha fazla harcamaya istekli.

-En son alışverişlerini dijital cüzdanlarını kullanarak yapan tüketicilerin %78’i katılımsız kanallardan alışveriş yapmakla ilgileniyor.

-Dijital cüzdanlar, tüketicinin kasiyersiz alışverişi benimsemesi için bir geçit gibi görünüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR