USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

16 Şubat 2021 17:24

Yeni medya, yeni müşteriler ve erişimle büyüyor

Tüketiciler geleneksel televizyonu terk etmiyor, ancak internet üzerinden aboneliklerle içeriklerini kullanıma sunan platformlar önümüzdeki dönemde popülerliklerini artıracak

Yeni medya, yeni müşteriler ve erişimle büyüyor

06-MEDYA

2020 yılı hacmi 600 milyon dolar olarak hesaplanan Türkiye internet reklamcılığı gelirlerinin yarısından fazlası mobil internet reklamcılığından elde ediliyor. Mobil internet reklamcılığının gelecek beş yıllık gelirlerinde yaklaşık yüzde 8 bileşik yıllık büyüme oranını yakalaması bekleniyor

Dijitalleşme son dönemde tüm sektörleri şekillendiren en önemli etkenlerden biri olurken, sosyal mesafe ve seyahat kısıtlamaları sebebiyle etkisini daha da artırıyor. Bunun sonucu olarak, eğlence ve medya dünyası 2020’de daha mesafeli, daha sanal, daha kişisel ve ev merkezli hale geldi. PwC’nin, Türkiye dahil 53 ülkede, 14 segmentteki tüketici ve reklam veren harcama verisine yönelik beş yıllık öngörülerini inceleyen 'Küresel Eğlence ve Medya Sektörüne Bakış 2020-2024' raporunda da değindiği gibi, bu pandemi döneminin kazananları ve kaybedenleri var.

GELENEKSEL TERKEDİLMİYOR, AMA…

2020 Eylül ayında yayınlanan rapora göre Türkiye sinema sektörü gelirlerinin, 2020 yılını geçen yıla oranla yarı yarıya düşüşle tamamlaması öngörülüyor. PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu, küresel ölçekte de gözlemlenen bu düşüşün gelecek beş yıl içinde toparlanacağını öngördüklerini söylüyor. Çolakoğlu, Türkiye 2020 gelirlerindeki yüzde 96 payı ile 402 milyon dolara ulaşması beklenen geleneksel TV aboneliğinin de aynı tahmin dönemi içinde yüzde 3,8 bileşik yıllık büyüme oranına ulaşacağını düşünüyor. 

Raporda değinilen bir diğer nokta da, yeni kuşak tüketicilerin artık istedikleri içerikleri, istedikleri zaman ve istedikleri yerde izlemek istemesi. Türkiye’de artan internet erişimi ve buna paralel artan veri tüketimi ise bu değişimin önünü açıyor. Türkiye’de internet erişimi 2020 yılında 5.107 milyon dolar gelir üretirken, bu gelirin yüzde 82’i mobil internet erişiminden elde edildi. 2020 yılında kullanılan verilerin yüzde 61’i akıllı telefon ve tablet aracılığı ile tüketiliyor. Gelecek beş yılda bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 19,3 olarak tahmin edildiği veri kullanımında, akıllı telefon ve tabletin yanı sıra diğer taşınabilir aygıtların da ekleneceği öngörülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR