USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

01 Mayıs 2021 16:25
AA

Yapı Kredi'den ekonomiye 421,5 milyar TL destek

Yapı Kredi, 2021 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisine 421,5 milyar TL katkı sağladı. Aktif büyüklüğü yıllık yüzde 23'lük artışla 534,7 milyar TL'ye ulaşan bankanın net kârı 1.453 milyon TL olarak gerçekleşirken, öz kaynak karlılığı yüzde 12,3, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 16,3 oldu.

Yapı Kredi'den ekonomiye 421,5 milyar TL destek

'Hizmette Sınır Yoktur' anlayışıyla ülke ekonomisine destek için çalışmaya devam ettiklerini belirten Yapı Kredi CEO'su Gökhan Erün, şu değerlendirmede bulundu: "Pandemi etkisinin sürdüğü 2021 yılının ilk üç ayında da sağladığımız 421,5 milyar TL'lik kaynakla ülkemiz ekonomisi ve insanına finansal anlamda verdiğimiz desteği artırdık. Pandeminin yarattığı tüm belirsizliklere rağmen, aktif büyüklüğümüzü yüzde 23 büyüterek 534,7 milyar TL'ye yükseltmeyi başardık. Öte yandan, nakdi kredilerde pazar payımız özel bankalar arasında yüzde 16,6 olurken, müşteri mevduatında yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. Yine bu dönemde, nakdi kredi hacmimiz yüzde 26'lık artışla 305,4 milyar TL oldu. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da müşteri odaklı hizmet ve toplumsal sorumluluk anlayışımızla ülkemize ve toplumumuza katkı sağlamayı sürdüreceğiz."

Tahvil ihracımıza uluslararası piyasalardan 6 kattan fazla talep

Yılın ilk çeyreğinde uluslararası piyasalardan gerçekleştirdikleri 500 milyon dolar tutarında sermaye benzeri tahvil ihracına, ihraç tutarının 6 katından fazla talep geldiğini hatırlatan Erün, şu bilgileri verdi: "Farklı finansal araçları da kullanarak ülke ekonomisine destek oluyoruz. Türkiye'nin en büyük üçüncü özel bankası olarak, dünyanın dört bir yanından, 230'dan fazla yatırımcının katıldığı sermaye benzeri tahvil ihracı işlemimizle, Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi'ye duyulan güveni bir kez daha tescillemiş olduk.''

KOBİ'lerimizin her zaman yanındayız

KOBİ'lerin, Yapı Kredi için her zaman stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Erün, "KOBİ'lerimizin ekonomimizdeki son derece önemli olan konumunun farkındayız. KOBİ'lerimiz için değer yaratmak, sürdürülebilir gelişmelerini desteklemek ve işlerini büyütmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Dijitalleşmenin öneminin daha da arttığı pandemi döneminde sağladığımız finansal hizmetlerin yanı sıra, müşterilerimizin işlerini dijital platformlara taşımalarını sağlayacak çözümlere de odaklanıyoruz. Her geçen gün daha fazla dijitalleşen dünyada e-ticaret; 7/24 hizmet verilebilmesi, düşük maliyet, geniş kitlelere ulaşım ve sınırsız ürün sergileme özellikleriyle işletmelerimiz için büyük fırsatlar sunuyor. Biz de bu alanda faaliyet gösteren ve dijital dünyaya adım atmak isteyen işletmelerimize farklı ürün ve hizmetlerimizle destek oluyoruz. KOBİ bankacılığı alanındaki öncü rolümüzle dijital dünyada da desteklediğimiz KOBİ'lerimiz için hayata geçirdiğimiz iş birlikleriyle avantajlar sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de hem KOBİ'lerimize hem de faaliyet gösterdikleri sektörlere en iyi şekilde katkı sağlayacak, onlar için e-ticaret ve dijitalleşme alanındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Geleceğin bankacılığını inşa etmeye devam ediyoruz

Dijital alandaki yatırımlarını, müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda son teknoloji ve trendlere göre şekillendirdiklerini belirten Erün: "Güçlü konumumuz ve kurum kimliğimizin önemli bir parçası olan yenilikçi ruhumuzla bugüne kadar sayısız inovatif özelliği sektörle tanıştırdık ve standartları değiştiren çalışmalara imza attık. Mobil aktif müşteri adedimiz, 2021'in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında yükseldi. Dijital bankacılık alanında sektöre örnek olan çalışmalarımızla müşterilerimizin önündeki sınırları kaldırmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda, TCMB tarafından yürütülen FAST sistemine büyük bir hızla entegre olduk. Ayrıca, geleceğin bankacılığını bugünden inşa etme vizyonuyla, 2018 yılında 'Görüntülü İşlem Asistanları ile Uzaktan Müşteri Kazanımı'nın Türkiye'de öncülüğünü yapmıştık. BDDK'nın mevzuat değişikliği ile 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek dijital üzerinden yeni müşteri edinimi uygulamasında da yine öncü rol oynayacağız. Yapı Kredi olarak dijital bankacılık alanında öncü konumumuzu sürdürerek, yeni teknolojileri en kullanışlı ve en güncel halleriyle müşterilerimizin hizmetine sunmaya ve sektöre örnek olmaya devam edeceğiz''

Sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk alıyor, sınırları kaldırıyoruz

Pandemi süreciyle birlikte daha fazla ön plana çıkan sürdürülebilirlik konusunda da Yapı Kredi'nin uzun yıllara dayanan gelişmiş bir yönetişim modeli ve stratejisi olduğunu vurgulayan Erün, "Ekonomik sürdürülebilirliği, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlikle bir bütün olarak ele alıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda, ekonomik gelişim ve büyümeyi sağlarken toplumsal ve çevresel konulara da hassasiyet gösterip, her alan ve paydaş için uzun dönemli değer yaratmak üzerine bir ana yaklaşımımız bulunuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda tarihsel olarak uzun yıllardır önemli çalışmalara imza atıyor ve kadın çalışan oranında sektöre öncülük ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımızın bir meyvesi olarak yılın ilk çeyreğinde 2021 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne (GEI) girmeyi başardık. Yine bu dönemde 77 ülkeden destekçisi bulunan İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü'ne (TCFD) destek veren şirketler arasında yerimizi aldık ve küresel iklim krizi ile mücadele için attığımız adımları sürdürdük. Diğer yandan, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Su Programı'nda bu yıl da A- (Liderlik) bandında yer alarak Türkiye finans sektöründeki en yüksek notu aldık. Bu sayede 'CDP Türkiye Su Lideri' ödülüne layık görüldük. Attığımız tüm adımların temelinde ortak fayda ve değer yaratmak olan bir kurum olarak önümüzdeki dönemde de insanı odağına alan felsefimizin izinden sürdürülebilirlik alanındaki sınırları da kaldırmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

EN ÇOK OKUNANLAR