USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

15 Mart 2021 14:54

Bankalar kadınların yanında

Girişimcilik ekosistemindeki pek çok kurum ve kuruluşun yanı sıra bankalar da kadınlar için finansal destek modelleri ve çeşitli programlar geliştiriyor

Bankalar kadınların yanında

2006 yılında kadın girişimciliği alanına odaklanmaya başlayan Garanti BBVA, Kadın Girişimciliği programını hayata geçirdi. Türkiye'deki kadın girişimcilere özel ilk finansman desteğini 2006'da 'Kadın Girişimci Destek Kredisi' adıyla verdi. Kadın girişimcilere bugüne kadar 9.3 milyar TL destek sağladıklarını ifade eden Garanti BBVA KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, bu amaçla, Türkiye'deki kadın girişimcileri desteklemek için Uluslararası Finans Kurumu ile imzaladıkları ilk sosyal bono olma özelliği taşıyan protokol kapsamında, 500 milyon TL'lik finansmanı kullanıma sunduklarını aktarıyor. Kaya, "Bu kapsamda küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadın girişimcilerimiz için 36 aya varan vade ve özel faiz oranlarıyla 50 bin liradan 500 bin liraya kadar finansman olanağı sağladık" diyor.

'Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi' protokolü imzalandı

İş Bankası, kadın girişimci müşterilerine sadece 2020 yılında olarak 5 milyar TL'ye yakın finansal destek sağladı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, kadın girişimcilerin ihracatta daha fazla yer almalarını sağlamak içinTürk Eximbank ile kadın girişimci ihracatçılara yönelik 'Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi' protokolü imzaladıklarını belirtiyor. Protokol kapsamında kadın girişimcilere 100 milyon TL ve 200 milyon dolar tutarında kaynak aktarımı sürüyor. "Kadın girişimcilere EBRD kaynağından 25 milyon Euro, 12.5 milyon dolar, EBRD TurWiB programı kapsamında 55 milyon dolar finansman sağladık" diyen Şimşek, TSKB Kapsayıcı Finansman programı ile kadın istihdamını destekleyen firmalara yaklaşık 17 milyon dolar, KOSGEB KOBİ Finansman desteğinden 80 milyon TL finansman desteği sunduklarını söylüyor.

"50 milyon Euro'luk kaynağı kadın girişimcilere kullandırdık"

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi TEB olarak, kadınların; bilgiye, yeni pazarlara, kritik konularda koçluk/mentorluk ve finansa erişim olmak üzere 4 temel alanda desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydediyor. Mendi, şunları söylüyor: "Kadın girişimci veya patronların finansa erişimini kolaylaştırmak için kendi kaynaklarımızla onlara kredi çözümleri sunarak finansal destekler sağlıyoruz. Kurumlarla iş birlikleri de yürütüyoruz. EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile imzaladığımız protokol kapsamında 50 milyon Euro'luk kaynağı teminatsız olarak kadın girişimcilere kullandırdık, KGF teminatlı kredileri ve KOSGEB paketlerini kadınların hizmetine sunduk. Bugün kadınlara özel fiyatlama destekleri, Kadına Değer Hayat Sigortası gibi bütünleyici finansal hizmetlerimiz de bulunuyor."

EN ÇOK OKUNANLAR