Yaşam

04 Aralık 2024 13:54

"Altın Bulmadan Zengin Olunmaz" mı?

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan'ın dördüncü kitabı ‘Altın Bulunmadan Zengin Olunmaz', geçtiğimiz ekim ayında Destek Yayınları'ndan çıktı… Kitap; Doğan Ailesi'nin Çanakkale'nin Biga ilçesinde, verdikleri emek yok sayılarak, altın buldukları iddiasıyla başlayan başarı yolculuğunu bir tarih filmi tadında anlatıyor.

Babası Merhum Hacı Ali Doğan önderliğinde, kardeşleriyle Doğtaş Mobilya'yı kurup geliştiren Davut Doğan; girişimcilik öyküsünü, altın değerindeki prensiplerine de yer vererek okurlara anlatıyor son kitabında... "Altın bulmadan zengin olunmaz!" diyenlere 35 metrekarelik bir dükkanda başlayıp mobilyadan inşaata, enerjiden tarıma küresel projelere imza atan Doğan Ailesi'nin sırlarını veriyor.

1960 yılında Çanakkale'nin Biga ilçesinde doğan Davut Doğan, ilk ve orta öğrenimini Biga'da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan Doğan, 'yaşam boyu eğitim' inancıyla eğitim hayatına İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde devam ediyor. 1986 yılında devlet memurluğundan istifa ederek, 1987 yılında kardeşleri ile Doğtaş A.Ş.'yi kuran, 1988 yılında şirketin üretim tesisini kurarak sanayiciliğe başlayan Doğan, Doğtaş Mobilya'yı kısa süre içinde Türkiye'nin önde gelen mobilya markalarından biri haline getirmiş bir isim.

AYNI ZAMANDA MELEK YATIRIMCI...

2012'de Türkiye'nin en eski mobilya markalarından biri olan Kelebek Mobilya'yı da bünyesine katan Doğanlar Holding, yurt içinde ve yurt dışında, gayrimenkul geliştirme ve enerji alanlarında da faaliyet gösteriyor. 2003 yılında Türkiye'deki markalı mobilya üreticilerini bir çatı altında toplayarak Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği'ni (MOSDER) kuran bir süre dernek başkanlığı da yapan Davut Doğan, aynı zamanda Türkiye Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Üyesi olarak sektörün pek çok farklı STK'da sözcülüğünü de yapıyor. Doğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Sektör Kurulu Başkanlığı'nı da 10 yıl süre ile yaptığını hatırlatalım. 2002-2005 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde girişimcilik dersleri veren, 2005'te Dünya Girişimcilik Yarışması'nda 'Türkiye Finalisti' olan; 2007'de Milli Verimlilik Merkezi tarafından 'Yılın En Verimli İş Adamı' seçilen Doğan'ın; 'İzdüşümü' 'İzlenimler', 'İşte Tecrübelerim' ve 'Altın Bulmadan Zengin Olunmaz' adlı dört kitabı bulunuyor. Aynı zamanda iyi projelerin para engeline takılmaması için melek yatırımcı da olan Doğan, 2024 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından İşletme Bilimi alanında Fahri Doktor unvanına layık görülmüş bir insanı...

6 ALTIN KURAL

Hem kişisel hayatını hem de şirketin gelişimini tarihsel bir kurguyla samimiyetle anlatan Davut Doğan, "Gerçek anlamda sıfırdan zenginleşme hikayesi olduğu için ailemize atfedilen 'Altın buldular!' yakıştırmasından da yola çıkarak, gerçekte altın bulmanın 'çalışmanın önemini' kavramak olduğunu göstermek istedim. Evet altın bulmadan zengin olunmaz. Ama o altın sandığınız gibi gömü bulmak değil, iyi niyet sebatla çalışmaktır" diyor. Kitap üzerinde çalışırken hayatı boyunca uyduğu 6 altın kural olduğunu da fark ettiğini söyleyen Doğan, bu kuralları şöyle sıralıyor:

1-Hayalini kur: Her şey bir hayalle başlar ve girişimci; hayalini gerçeğe dönüştüren kişidir.

2-Araştırmacı ol: Araştırmacı olduğumuz için fırsatları değerlendirdik.

3-Hedefini belirle: Mobilya sektöründe ilk üçe girme hedefimiz vardı, gerçekleştirdik.

4-Doğru insanlarla iş yap, ortak ol, paylaşımcı ol: Öncelikle kardeşler ile ortaklığımızın 40 yıldır devam etmesi bizim için büyük bir avantaj oldu.

5-Fırsatçı ol: Her dönemde ürün fırsatlarını yakalamayı bildik. Örneğin, 90'lı yıllarda kanepe üretimi bizim için önemli bir fırsattı.

6-Sosyal ol, pozitif düşün: İyi bir lider aydınlanmış ve motivasyonu yüksek olmalıdır. Kendinize çok geniş bir çevre edinmelisiniz ve negatif insanlardan uzak durmalısınız. Onlar hep olumsuzlukları ile sizi aşağı çekerler.

EN ÇOK OKUNANLAR