'İyi Olanı Korur' misyonuyla 1952 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren İsveç merkezli gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, 1972 yılından bu yana ise Türkiye'de yer alıyor. Yeni gıda çözümlerinde inovasyonu teşvik etmek amacıyla kamu, özel ve akademik sektörlerden oluşan küresel bir paydaş ağıyla birlikte faaliyet gösteren şirket, gelecek nesiller için daha sürdürülebilir, dayanıklı ve eşitlikçi küresel gıda sistemleri oluşturma hedefiyle adımlar atıyor.
STANDI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
5 – 7 Kasım tarihlerinde düzenlenen Gulfood Manufacturing Show'da yerini alan Tetra Pak, standında inovaitif ürünlerini ziyaretçilerine sundu. Tetra Pak Ortadoğu ve Orta Asya Bölgesi İletişim Direktörü Sonya Kayani ve Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkasya ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Eliseo Barcas, standda Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya Yalıman'a bilgiler verdi.
Firma, alternatif bitki bazlı süt ile üretilmiş yeni bir gıda kategorisini ilk kez Gulfood Manufacturing Show'da tanıttı.
Tetra Pak, standında bitki bazlı yumuşak dondurma işleme makinesini de beğeniye sundu. Ayrıca karton ambalajlar için depozito iade makinesi de oldukça ilgi gördü.
Sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını da Gulfood Manufacturing Show'da sergileyen Tetra Pak, plastik şişeye göre daha sürdürülebilir bir yapı sunan karton ambalajlı su ürününü tanıttı. Standda bunların yanı sıra geri dönüştürülmüş Tetra Pak ambalaj kartonlarından oluşan iki katlı bir şekilde inşa ederek ambalaj kartonlarının nasıl verimli bir şekilde geri dönüştürebileceğine dair güzel bir örnek de sergilendi.
(Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya Yalıman, Gulfood Manufacturing Show'da Tetra Pak standını ziyaret etti)
50 ÜLKEDE TÜKETİCİ EĞİLİMLERİNİ ARAŞTIRDI
İnsanı ve gezegeni korumaya yönelik bir yaklaşımla gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirmeyi taahhüt eden Tetra Pak, 'Tüketici Trendleri Araştırması'yla önemli bulguları ve içgörüleri yayınladı. Türkiye de dahil 50 ülkede yapılan araştırma sonucunda beş ana temada ikişer trend saptandı ve 2023 yılında öne çıkan toplam 10 önemli tüketici trendi belirlendi.
Tetra Pak'ın yayınladığı araştırma, tüketici davranışlarındaki değişiklikleri izleyerek, gıda ve içecek sektöründeki işletmelerin yararlanabileceği ilginç tüketici eğilimlerini ve fırsatlarını belirleyip analiz ediyor. Araştırma, 'akıllı ve uyumlu tüketici', 'güçlenmek için beslenmek', 'iklime duyarlılık', 'bağ kurmak', 'iç içe geçen hayatlar' başlıkları altında beş ana temadan oluşuyor.
Harcama alışkanlıkları yeniden şekilleniyor
Dünyanın büyük bölümünde görülen ekonomik sarsıntı, bazı tüketicileri davranışlarını ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye itiyor. Markalar ve influencer'lar, mikro ve makro faydalarla insanları, paralarının karşılığını daha fazla almaları ve daha az israf etmeleri yönünde cesaretlendiriyor.
Tetra Pak'ın araştırmasına göre, dünya genelindeki katılımcıların yüzde 63'ü enflasyon oranının ve genel anlamda fiyat artışlarının hane halkını endişelendirdiğini ifade ediyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 77'ye çıkıyor. Türk tüketicilere, "Fiyat artışları artık alışageldiğiniz yaşam tarzınızı karşılayamayacağınız anlamına gelseydi, hangi yöntemlere başvururdunuz?" sorusu yöneltildiğinde, tüketicilerin yüzde 50'si ilk olarak sosyalleşmeye daha az para harcayacağını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 48'i mobilya, araba gibi büyük alışveriş planlarını ertelemeyi tercih ediyor. Gıda masraflarından kısmayı ise tüketicilerin yalnızca yüzde 30'u makul buluyor.
Artan hayat pahalılığı, seçenek bolluğu ile birleştiğinde alışverişe yönelik hassas bir yaklaşım yaratıyor. Dünya genelinde, "Tasarruf gerekli olduğunda ilk hangi harcamanızdan tasarruf edersiniz?" sorusuna, yüzde 46 oranıyla en fazla dışarıda yemek yemenin azaltılması yanıtı veriliyor.
Beslenmeye bütünsel yaklaşım: Sağlıklı ürünlere ilgi artıyor
Beslenme tercihleri, kimi insanların hem zihinsel sağlıklarını hem de fiziksel sağlıklarını iyileştirmek için bütünsel bir yaklaşım benimsemelerine yardımcı oluyor.
Türk tüketicilerin yüzde 86'sı "Fiziksel olarak kendime bakmak için daha fazlasını yapmalıyım" diyor. Dünya genelindeki tüketicilerin yüzde 84'ü de aynı görüşü paylaşıyor. Türk tüketicilerin yüzde 68'i ve dünya genelindeki katılımcıların yüzde 70'i daha sağlıklı ürünlere ulaşabilmek için rahatlığından ödün verebileceğini söylüyor. Öte yandan teknoloji, tüketicilerin bu anlamda işini giderek daha da kolaylaştıracak gibi görünüyor, nitekim dünya genelinde tüketicilerin yüzde 65'i "Sağlık teknolojilerinin rolünün giderek daha önemli hale geleceğini düşünüyorum" diyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 79'u ruh sağlığı ve zihinsel esenliklerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğini söylüyor. Türkiye'de bu oran dünya ortalamalarının da üstünde: Türk katılımcıların yüzde 83'ü mental anlamda iyi olabilmeyi önemsiyor ve ruhuna daha iyi bakması gerektiğini düşünüyor. "Ruhsal sağlığınıza iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketmeye özen gösteriyor musunuz?" sorusuna dünya genelinde yüzde 83 oranında "evet" cevabı veriliyor.