6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Depremlerden etkilenen bölgelerde yürütülen arama kurtarma çalışmalarıyla binlerce vatandaşımız hayata tutundu.
Arama kurtarma çalışmalarında Türk Savunma Sanayiisinin ürünleri de önemli görevler altı. Savunma sanayii şirketleri, deprem bölgesine nakdi yardımlarda bulunurken teknolojik ürünleriyle de arama kurtarma çalışmalarına katkılar sağladı.
KESİNTİSİZ İLETİŞİM AKSUNGUR İLE SAĞLANDI
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Aksungur İHA, deprem bölgesinde kesintisiz iletişimin sağlanması noktasında önemli bir görev üstlendi. Aksungur, deprem bölgesinden anlık görüntü aktarırken sahip olduğu baz istasyonuyla bölgede cep telefonu iletişim hizmeti sundu
ENKAZDAKİ CANLAR İÇİN ÖZEL GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ KULLANILDI
Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden sonra binlerce bina yıkıma uğradı. Yürütülen arama-kurtarma çalışmalarında Türk Savunma Sanayii şirketleri tarafından geliştirilen özel görüntüleme sistemleri ve radarlar kullanıldı.
Enkaz çalışmalarında kullanılan ürünler arasında Duvar Arkası Radar, Çubuk Kamera, Termal Kamera, Yeraltı Görüntüleme ve Analiz Cihazı, Göçük Altı Görüntüleme Cihazları ve Güneş Enerjili Kameralar yer aldı.
(Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan Duvar Arkası Radar)
ASELSAN GÜKAS İLE ULAŞILMASI ZOR YERLERE GİRİLDİ
ASELSAN tarafından geliştirilen Güneş Enerjili Yerli Kamera Sistemi GÜKAS, deprem bölgelerinde görüntüleme noktasında görev aldı.
ASELSAN'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Afet bölgesine ulaştırdığımız Güneş Enerjili Yerli Kamera Sistemi GÜKAS'larımızla, ulaşımı güç bölgelere yönelik gözetlemeye katkı veriyoruz. Hareket tespit özelliğine sahip sistemler, ilave enerji kaynağına gerek duymadan 15 kilometreye kadar kablosuz görüntü aktarabiliyor."
ASELSAN tarafından geliştirilen yerli solunum cihazları da hayata tutunan depremzedelere nefes oldu.
(ASELSAN GÜKAS)