Teknoloji

13 Temmuz 2023 15:22

"Türkiye, küresel bir oyun merkezi haline geldi"

Google Türkiye Perakende ve Teknoloji Sektör Lideri Alpagut Çilingir ile Türkiye'deki oyun sektörünün son durumunu, Google Türkiye'nin sektöre katkılarını, küresel oyun sektörünün geleceğini konuştuk.

"Türkiye,, oyun ekosistemine yapılan sermaye yatırımlarında 333 milyon dolarla Avrupa'da birinci sırada yer alıyor" diyen Google Türkiye Perakende ve Teknoloji Sektör Lideri Alpagut Çilingir, Platin okurları için sektörün son durumunu değerlendirdi.

"TÜRKİYE'DEKİ OYUN EKOSİSTEMİNİN CİROSAL BÜYÜKLÜĞÜNÜN 1.5 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI BEKLENİYOR"

* Türkiye oyun sektörünün son durumunu ve dünyadaki konumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye, 2018 ile başlayan süreç ile beraber küresel bir oyun merkezi haline geldi. Peak, Gram gibi stüdyoların ulaştığı başarılar neticesinde dünyanın en ünlü oyun geliştiricilerinden Zynga tarafından satın alınmasının ardından oyun sektöründe yeni bir şirket kurulma dalgası başladı. Küresel likidite ortamının da yardımıyla beraber yatırımcıların odağı Türkiye'de kurulan oyun şirketlerine kaydı. O süreçten beri 10'un üzerinde şirket global oyun şirketlerinin bir parçası haline geldi ve ölçekli yatırımlar gerçekleşti. Oyun sektörünün gelişmesine yol açan bir başka gelişme ise üniversite mezunlarının çalışmak için bu alana yönelik ilgisinin giderek artması oldu. Deneyimli kurucular tarafından kurulan ve sağlam bir finansmanla buluşan yeni şirketler, bu sayede nitelikli insan kaynağına da kavuşmuş oldular. 2018'den beri süregelen bir başka trend ise hyper-casual kategorisinde yayıncı iş modeliydi. Yayıncıların finanse ettiği butik stüdyoların sayısı 200'ü aşmıştı. Ancak covid sonrası dönemdeki oyuncu ilgisinin eski normallere dönmesi, kullanıcı gizliliği tarafında atılan adımların oyun ekonomisini etkilemesi ve küresel ekonominin daha karlılık odaklı bir yapıya geçmesiyle beraber sektörün bu kanadında ciddi bir yalınlaşma gözlemliyoruz. Bu da butik stüdyolar arasında konsolidasyon ve hyper-casual dışındaki kategorilerin keşfini tetikliyor.

Türkiye, oyun şirketleri için uluslararası bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2022 yılının ilk yarısı verilerine göre oyun ekosistemine yapılan sermaye yatırımlarında 333 milyon dolarla Avrupa'da birinci sırada yer alan Türkiye, toplam girişimcilik ekosistemi yatırımlarındaysa Avrupa'da 4. sırada yer alıyor. Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi ise 2022 yılının ilk yarısında 1.4 milyar dolarlık yatırım aldı. Ayrıca Türkiye'deki oyun ekosisteminin cirosal büyüklüğünün 2025 yılına kadar 1.5 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Google Türkiye olarak biz de gerçekleştirdiğimiz Oyun ve Uygulama Akademisi, Oyun ve girişimcilik programlarımız, Yetenek Geliştirme Bootcamp'larımız ve bu alandaki projelerimizle birlikte ülkemizin potansiyeline ulaşması ve uluslararası başarı öyküleri oluşturabilmesi için desteklerimizi sürdürüyoruz. Son iki yıldır oyun dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdiğimiz Türkiye'den ve 50 farklı ülkeden 600'ün üzerinde davetlinin katıldığı İstanbul Mobil Oyun Etkinliği de bunun en güzel örneklerinden biri.

* Türkiye'deki oyun yatırımları içerisinde mobil oyun pazarının konumu nedir?

Türkiye'deki oyun yatırımları içerisinde mobilin payı 2021 senesine kadar yüzde 100'e yakındı. Özellikle 2021 2. yarı ve 2022'de kuvvetlenen web-3 / blok zinciri trendinin oyunlarla birleştiği iş modellerinin doğmasıyla beraber web-3 oyun şirketlerine olan yatırımlar da hatırı sayılır bir pay almaya başladılar. Ancak 2023 yılı başından beri yatırımcıların bu alana olan ilgisi eski hızını kaybetmiş görünüyor. Mobil+ diye adlandırılan multi-platform oyunların (konsol, PC, vb.) da yatırım tarafındaki paylarını artırdıklarını görüyoruz. Yine de şu anda sektördeki oyun yatırımlarının yüzde 90'dan fazlasının mobil tarafa gerçekleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

"DÜNYADAKİ OYUNCU SAYISI 2023 YILINDA REKOR SEVİYEYE ULAŞTI"

* Sektörün küresel anlamda geleceğini nasıl görüyorsunuz?

1980'li yıllardan beri oyun / interaktif eğlence sektörü farklı formlarda olsa da daima insan hayatında hatırı sayılır bir yer tuttu. Bu ivmenin özellikle mobil cihazların hayatımıza girmesiyle kitlelere yayıldığını söyleyebiliriz. Artık oyun oynamak birçok insan için günlük rutinin bir parçası. Dünyadaki oyuncu sayısı 2023 yılında rekor seviyeye ulaşmış durumda ve Amerika gibi öncül pazarlardaki oyuncu sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 50 civarlarında. Bu istatistiklere baktığımızda küresel oyun pazarının kullanıcı ilgisi açısından çok güçlü bir momentuma sahip olduğunu ve potansiyelinin hala çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Her sektörde olduğu gibi oyun sektörü de sürekli bir değişimden geçiyor. Sektör, hem makroekonomik gelişmelerden hem de bu alandaki kuralları etkileyen küresel şirketlerin politikalarından etkileniyor. Ancak birçok küresel bilgi kaynağı 2023 sonrası dönemde sektörün büyümeye devam edeceğini öngörüyor. Oyuna olan ilgi ve kullanıcılara iyi deneyimler sunmak isteyen kaliteli ekiplerin önümüzdeki yıllarda da sektörü güçlü tutmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR