Teknoloji

15 Ekim 2024 11:20

HPE ile Ahlatcı ortaklığıyla dünya çapında ses getiren proje

HPE ile Ahlatcı Holding arasındaki stratejik iş birliği, Ahlatcı iştiraki Dünya Katılım Bankası ile derinlik kazandı. Yeni iş birliği ile Dünya Katılım Bankası'nın tüm altyapı çalışmaları tek elden yürütülecek. Kapsamı bakımından hem HPE globalde hem de Türkiye'de sayılı proje olma özelliği taşıyan bu iş birliğinin detaylarını; HPE Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya Bulut Servisleri Bölge Müdürü Eser Esen ve Ahlatcı Teknoloji Yazılım Genel Müdürü Özkan Pala ile konuştuk.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Hewlett Packard Enterprise (HPE) ile kıymetli madenler, finans, enerji, sağlık, teknoloji, savunma sanayi, gayrimenkul, otomotiv, madencilik ve havacılık gibi 10 farklı sektörde 55 şirketiyle hizmet veren Ahlatcı Holding'in yolları 2022 yılında kesişti... O dönemde yapılan stratejik iş birliğiyle Ahlatcı'nın teknoloji alt yapısı, HPE'nin GreenLake bulut platformuna emanet edildi. Günümüzde ise o dönemde başlayan ortaklık, yeni iş birliği modeliyle farklı bir boyut kazandı. Buna göre, % 100 Ahlatcı Holding iştiraki olan Dünya Katılım Bankası'nın tüm altyapı çalışmalarının tek elden yürütülmesi amacıyla danışmanlık, uygulama, entegrasyon, dağıtım, izleme ve sorun giderme gibi hizmetler için tek noktadan iletişime geçilen yeni bir BT altyapısı kuruldu. HPE'nin GreenLake ürünü üzerinden A'dan Z'ye anahtar çözümlerle yeni bir iş yapış biçiminin detaylarını HPE Bulut Servisleri Bölge Müdürü Eser Esen ve Ahlatcı Teknoloji Yazılım Genel Müdürü Özkan Pala'dan dinledik...

'KULLANDIKÇA ÖDE' HİZMET MODELİ

HPE Türkiye Kafkaslar ve Orta Asya Hibrit Çözümler Lideri Eser Esen, yeni iş birliğinin detaylarını şöyle anlattı: "Finans ile ilgili yeni yatırımlar söz konusu olduğunda bütün alt yapıların daha çevik, bulut mimarilerine yatkın olması adına Ahlatcı Teknoloji bir inisiyatif aldı. Şirketin finansal yatırımlarıyla büyüyeceği fintek şirketlerine, bütün alt yapı platform ve bulut servislerini kullandıkça öde hizmet modeliyle sunmak istedi. Bu, bizim Türkiye'deki müşterilerimizde çok fazla görmediğimiz bir inisiyatif ama olağanüstü memnuniyet verici. Çünkü globalde dünyanın gittiği önemli trendlerden biri AI'ın yanında bulut mimarileri ve bulut çevikliğini alt yapılarda kullanmak. Bu memnuniyet verici inisiyatifin bize gelmesini çok değerli buluyoruz. İş modelimizi beraber çıkarmaya çalıştık. HPE'nin sunabileceği servisleri ve Ahlatcı Teknoloji'nin servis sağlayıcı modeliyle sunabileceği teknolojileri ele aldık. Belli bir dönem çalışmalar devam etti, sonrasında içerik, kapsam ve detaylarda el sıkışıldı. Devamında ise projeler ve iş modelimizin icrası başladı."

(HPE Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya Bulut Servisleri Bölge Müdürü Eser Esen)

"DÜNYADA BUNA BENZER ÇOK FAZLA PROJE YOK"

Projenin geldiği aşamayı Ahlatcı Teknoloji Yazılım Genel Müdürü Özkan Pala'ya sorduk ve şu yanıtı aldık: "Projemiz gayet güzel, hızlı bir şekilde ilerliyor. Zaten bankamız da şu an çalışmaya başladı. Tüm modelleriyle birlikte sistem kullanımda."

Projedeki amaçlarını da aktaran Pala, şunları ifade etti: "Banka IT'leri oldukça kalabalık olabiliyor. IT bölümünde 500 kişinin olduğu bankalar da var. Biz burada, Türkiye'de bir olarak en profesyonellerle çalışmak istedik. Bunun için de HPE'yi tercih ettik. Belki Türkiye'de hatta dünyada böyle bir model aslında hiç uygulanmadı. Buradaki model aslında şu: Biz, banka üzerinde donanım, yazılım ve yönetilebilir hizmetler noktasında tüm desteği HPE üzerinden almayı tercih ettik. Böylelikle aslında amacımız 'tek elden' hizmet almak. Çünkü bilindiği üzere bir banka denilince teknoloji en üst safhada değerlendirilir. En önemli unsurlardan biri. Bu sebeple en profesyonel ekiplerle çalışmak istedik. HPE de bize böyle bir imkan sağladı ve başlamış olduk. Bu yıl şubat ayında operasyona başladık. Şu an bankamızda canlı sistemlerimizi devreye aldık ve çalışmaya başladık. 10 şubemiz açıldı. Bu sene de yaklaşık 30 şubeye çıkmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bunu 100 şube civarına taşımayı hedefliyoruz."

(Ahlatcı Teknoloji Yazılım Genel Müdürü Özkan Pala)

"EŞSİZ BİR PROJE"

Özkan Pala'nın projeyi iddialı bir model olarak anlatmasından sonra globalde benzer örneklerin olup olmadığını Eser Esen'e sorduk ve şu yanıtı aldık: "Bir finans teknoloji kurumu için gerçekten çok önemli bir proje. Globalde çok benzer projelerimiz var. Ölçek olarak daha büyük projelerimiz de var. Fakat iş birliğinin derinliği anlamında gerçekten eşsiz bir proje. Şu açıdan proje bizim için çok değerli: Çok büyük global finans kurumlarıyla benzer kontratlarımız var. Fakat kapsamlar daha dar olarak ilerleyebiliyor."

Projeyi 'eşsiz' boyuta taşıyan kapsam alanını da anlatan Esen, "Biz normalde HPE'nin alt yapı ürünlerini tedarik edip sadece bunların yönetimlerini sağlıyoruz. Bu projede ise bankaya ait tasarımın standart bütün Türkiye'deki regülasyonlara tabî bankalarda olduğu gibi sıfırdan dizayn edilmesi, tasarlanması, iş ihtiyacının analizi, fintek kurumlarına has birtakım regülasyonlara uygunluk analizlerinin yapılması, bilgi güvenliğinin sağlanması, alt yapıda kullanılacak donanım ve yazılım platformlarının tedarik edilmesi ve bunların yönetimlerinin yapılması hatta sistemlerin 7/24 esasıyla ayakta kalmasını sağlayacak servislerin de dahil edilmesi sebebiyle eşsiz. Kapsamı gerçekten oldukça derin. HPE Türkiye, Balkanlar, Orta Asya ve Kafkaslardan oluşan, 22 ülkenin içinde bulunduğu bir bölgenin yönetim merkezi. Ahlatcı Holding ile bu bölgedeki en büyük HPE GreenLake projesini gerçekleştirdik. Bizim adımıza o yüzden de değerli. 22 ülke içerisindeki en büyük proje. İki tarafın da hassas çalışmasıyla oluşmuş bir proje. Hem dünya çapında ses getirdi HPE anlamında hem de bölgedeki çok önemli işlerden bir tanesi oldu" şeklinde konuştu

PROJENİN KAZANIMLARI

Özkan Pala projenin kazanımlarını şöyle ifade etti: "Eğer biz bu yönteme başvurmamış olsaydık önümüzde iki tane alternatif olacaktı: Birinci alternatif çok sağlam bir banka IT çalışan alt yapısı kurmamız gerekecekti. Bunun da bilindiği üzere İK süreci, güvenlik soruşturması, yeterlilik noktalarında bir sürü zorlukları var. İkinci yöntem ise outsource hizmet almak olacaktı. Bu hizmet ile IT sektöründe her birim için farklı çalışanlar ve şirketler olacaktı. Bu sefer de bunların her birini yönetecek ekipleri banka içerisinde oluşturmak zorunda kalacaktık. Bunda içerdeki proje ekiplerinin çok ciddi bir şekilde koordineli çalışması gerekecekti. Bu da çok ayrı eforlar gerektirecek bir iş olduğu için HPE'den hem hizmetlerinin tamamını onların vermesini hem de bütün proje yönetiminin yine HPE tarafından yapılmasını istedik. Bu şekilde personel bakımından bankanın IT tarafında daha küçük kadroyla, daha profesyonel bir ekiple bankayı en uç noktalara taşımayı hedefledik. Şu anda bunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz ve gayet de memnunuz. En büyük kazanımımız da bu aslında."

"Bu projenin kazanımları gerçekten çok fazla" diyerek kazanımlar noktasında söze başlayan Eser Esen, şunları dile getirdi: "En önemlisi optimizasyon. Kaynak alt yapısını çok optimize ettik. İK hareketinden bağımsız, etkilenmeyen bir operasyon yapmaya çalıştık. Kaynak optimizasyonu, dizayn optimizasyonu ve HR yönetimi anlamında gerçekten önemli çıktıları var. GreenLake özelinde ise şöyle bir ek çıktısı var: Bizim verdiğimiz tüm servisler bulut mimarisi gibi fakat müşteriye ait veri merkezinde sunuluyor. Kullandıkça öde modeliyle gittiği için büyük kaynaklar satın almak zorunda kalınmıyor. İlk günkü ihtiyacını kullanmaya başlıyor ve istediği takdirde büyümesi gereken platformlar sadece büyüyor. Bu da atıl kaynak kalma ihtimalini oradan kaldırdığı için elektrik, soğutmada, kaynaklara yapılacak yatırımlarda müşterimizin elini çok güçlendiren şeyler. Önemli kazanımlardan bir tanesi de bu."

Projedeki 'Kullandıkça Öde' modelinin kendilerine sağladığı avantajları anlatan Özkan Pala, "Bizim belirli miktarda kaynak ihtiyacımız olduğu anda donanım beklemiyoruz. Sadece talebi yaptığımız anda o kaynak bize anında sağlanıyor. Çünkü HPE bize şöyle bir donanım desteği veriyor. Biz 1 birim istediysek onlar bize 2 birim teslim ediyor. Fakat 1 birimi kullandırıyor. Eğer biz burada 1.2 birim kullanmak istersek anında bu birimi bize açıyor. Talebi yaptığımız anda bu hizmet bize açılıyor. Bu noktada sadece kullandıkça ödüyoruz. Eğer bunu kullanmazsak bekletilen sistem için bir bedel ödemiyoruz" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR