Teknoloji

26 Ağustos 2024 12:04

Fijital teknoloji perakendecisi

Teknosa CEO'su Sitare Sezgin, Teknosa'yı güçlü fiziksel varlığı olan digital-first şirkete dönüştürme yolculuklarında dijitalleşme, çoklu kanalda müşteri deneyimini iyileştirmeye yönelik teknolojik altyapı, yapay zeka çözümleri, mağaza açılışları ve renovasyonlarına yönelik yatırımlara odaklandıklarını belirtiyor.

Teknosa'nın üretken yapay zeka ile tedarik zinciri yönetimi, satış verimliliği ve müşteri hizmetleri alanlarındaki çalışmalarını hızlandırdığını söyleyen Teknosa CEO'su Sitare Sezgin, "2023 yılı sonunda tüketicilerimizle buluşturduğumuz yapay zeka dijital elçilerimiz Burak ve Selin'e tüm iletişim kanallarımızda yer veriyoruz. Bu yılın başında yapay zeka destekli chatbot ve livechat uygulamalarımızı hayata geçirdik. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de yine bir ilke imza atacağız. Satış ekibimizin ve mağazalarımızın başarısı için tasarladığımız akıllı yapay zeka satış danışmanı asistanı Bilge her mağazamızda olacak" diyor.

DİJİTALLEŞME, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE ERİŞİLEBİLİRLİK

Teknosa'yı 'fijital' bir teknoloji perakendecisi olarak tanımladıklarının altını çizen Sezgin; "Mağaza yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederken aynı zamanda dijital bir platforma dönüşüyor; dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik konularında önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Pandemiyle birlikte tüm dünyada e-ticaret ve dijitalleşme çok hızlandı. Dünyada internet erişimi olan her 5 kişiden 4'ü e-ticareti deneyimledi. Teknoloji ürünleri tüketicilerin ihtiyaç ve tercihlerinde ilk sıralara yerleşti. Tüketici beklentilerine paralel biçimde, Türkiye'de sektörümüzdeki ilk teknoloji odaklı pazaryerini Şubat 2022'de hayata geçirdik. Pazaryeriyle daha da güçlenen e-ticaret kanalımızda 64 ile yayılan mağazalarımızı ve 2 bin 900'ü aşkın çalışanımızın uzmanlığını tüketicilerimizle buluşturuyoruz" yorumunda bulunuyor.

E-TİCARET BRÜT İŞLEM HACMİNİ 2 KATINA ÇIKARMAK HEDEFLENİYOR

Sezgin; "2022'den bu yana 14 yeni ana kategoriyi başarıyla kullanıma sunduk ve platformumuzu 110 alt kategoriyle zenginleştirdik. Ürün çeşitliliğimizi 38 kat artırıp, 188 bin adede çıkardık. Şu an 850'ye yakın satıcımız var. 2023 yılında ciromuzu enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş sonuçlara göre 47.3 milyar TL'ye, net kârımızı ise 748 milyon TL'ye çıkardık. E-ticaret brüt işlem hacmimizi (GMV) ise yüzde 68 oranında artırarak, yaklaşık 10.1 milyar TL'ye taşıdık. 2024'ün ilk yarısında da geçen yıl aynı dönemine göre NPS yani Tavsiye Edilme Skorumuzu 30 puan artırdık" diyor. Sezgin; 2024 projeksiyonlarını ise şöyle özetliyor: "Pazarın üzerinde büyümemizi devam ettirerek, sürdürülebilir kârlılığımızı korumaya odaklanıyoruz. 2024'te de enflasyon düzeltmesi hariç 1 milyar TL'lik güçlü yatırım planlıyoruz. Pazaryeri ile daha da güçlendirdiğimiz dijital kanallarımızla hedefimiz, 2024 yılında da büyüme ivmemizi devam ettirerek, e-ticaret brüt işlem hacmimizi 2 katına çıkarmak. Müşterilerimize, ekosistemimize ve topluma değer katarak büyüyeceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR