Teknoloji

16 Kasım 2023 14:55

Bulutistan büyümede unicorn olma vizyonuna adım adım yaklaşıyor

Türkiye'nin ilk büyük yerli ve milli bulut servis sağlayıcısı rolünü globale taşıma hedefiyle faaliyetlerini sınır ötesine taşıyan Bulutistan, yurt dışında sunduğu hizmetlerle Türk bayrağını dünyada gururla dalgalandırıyor.

Türkiye'nin ilk ve lider yerel bulut hizmeti sağlayıcısı olarak 2015 yılından bu yana geliştirilen ürün ve hizmetlerle hem Türkiye'ye hem de dünyaya hizmet sunan Bulutistan 350'yi aşan iş ortağı sayısını her geçen gün artırırken bulut ekosisteminin büyümesine liderlik ediyor. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp bölgesel bir oyuncu olmak üzere yurt dışı yatırımlarını da sürdüren şirket, Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinde yeni ofisler açarak hizmet kapsamını genişletiyor.

Diğer yandan yapay zeka ve konteyner çözümlerini altyapılarına katarak hizmet çeşitliliğini artırıyor, 'Finans Bulutu' ve 'Perakende Bulutu' gibi ürünlerle sektörlerin ihtiyaçlarına nokta atışı çözümler getiriyor. Şirketin öne çıkan faaliyetlerini ve geleceğe dair hedeflerini Bulutistan CEO'su Begim Başlıgil ile konuştuk.

> Bulutistan'ın kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Bulutistan 2015 yılında kuruldu. Ortağım Orçun Özalp ile kariyerimizin son beş yılında bulut teknolojileri alanında çalışarak önemli deneyimler kazandık. Çalıştığımız ve gözlemlediğimiz kurumsal şirketlerin bu alanda yaptıkları doğru hamleleri ve bazı aksayan yönlerini yakından görme şansımız oldu. Bu nedenle Türkiye'den çıkan, farklı ülkelerdeki ofislerimizde insanların çalıştığı, bulut alanında kendi teknolojisini yaratan bir teknoloji şirketi yaratmak istedik.

Sekiz yıllık yolculuğumuzda Türkiye'nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi, Avrupa'nın da en hızlı büyüyen 20 şirketinden biri seçildik. Her yıl ortalama yüzde 200-300'lük büyüme gerçekleştiriyor ve unicorn olma vizyonuna adım adım yaklaşıyoruz.

> 8 yıl boyunca nasıl bir yol katedildi?

Bulutistan olarak sekiz yıllık genç bir şirket gibi görünsek de alınan hızlı mesafelerle bugün Türkiye'ye ve dünyaya gelişmiş bulut teknolojileri hizmeti veren, globalleşme adımlarını hızlandırarak uluslararası şirketlerle rekabet edebilen bir yapıya dönüştük. Sekiz yılda merkezi İstanbul'da olan bir şirket olarak üç ilde, altı farklı veri merkezinde ve Azerbaycan Bakü'de bulunan bulut altyapılarımız ile yurt dışında 60'tan fazla ülkenin bu bulut sistemlerine bağlanarak hizmet veren bir şirket haline geldik.

Great Place to Work sertifikasına, hiper ölçekli bulut hizmet sağlayıcı adı verilen Aws, Azure ve Google Cloud gibi Bulut sağlayıcılarıyla aynı iş modeline sahibiz. Iaas, Paas, Saas bulut çözümleri sunuyoruz. Bulut alanında 125 kişilik uzman kadromuz ve stratejik çözüm ortaklarımızla toplamda 500 kişilik ekiple hizmet veriyoruz. Operasyon tarafında hizmette mükemmellik, yüksek performans ve müşteri memnuniyetine odaklanıyor; müşterilerimize Private Cloud hizmeti, ERP Cloud, özelleştirilmiş Yönetilen Servis çözümleri ile DevOps çözümleri sunuyoruz.

Tümüyle Türkiye'deki veri merkezlerinden hizmet sağlamak bize büyük bir rekabet üstünlüğü getirdi. Tek odağımızın bulut olması ve verilerin Türkiye'de güvenli bir şekilde saklanması, paylaşılması ve yönetilmesi hızlı bir mesafe almamızı sağladı. 2020'nin sonunda Ak Portföy'den, Nisan 2022'de Sabancı Ventures'tan önemli iki yatırım alarak büyümemizi hızla sürdürdük. İş ortaklarımızın sayısındaki artış sayesinde bulut çözümleri denildiğinde ilk akla gelen markalar arasında üst sıralarda yerimizi aldık.

Türkiye'de veri merkezlerinin içerisinde kendi serverlarımızla kendi veri işleme sürecimizi yönetiyoruz. Bugün Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin üçte ikisine, en büyük 1000 kurumun yaklaşık 600'üne, en büyük 20 holdingin 16'sına bulut hizmeti veriyoruz. Portföyünde Türkiye'nin lider perakende şirketlerini barındıran bir kurum olarak; pazardaki gelişmeleri ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını dikkate alıp kendimizi Türkiye'nin yerelleştirilmiş hibrit bulut platformu şeklinde konumlandırıyoruz.

Bugün, içinde birçok farklı topluluk bulutunu barındıran bir platform olarak SaaS hizmetleri de sunan bir ekosistem haline geldik. Şirketlerin ihtiyaçlarına odaklanarak geliştirdiğimiz ürün ve çözümlerine iş ortaklarımıza ölçülebilir çeviklik, esneklik ve verimlilik sağlıyoruz.

> Uluslararası arenadaki faaliyetleriniz neler?

Türkiye'nin ilk büyük yerli ve milli bulut servis sağlayıcısı rolümüzü globale taşımak hedefiyle faaliyetlerimizi sınır ötesine taşıdık. Yurt dışında hizmet sunan yerli ve milli bir şirket olarak Türk bayrağını dünyada dalgalandırıyoruz.

Geliştirdiğimiz teknoloji ve çözümlerimizle uluslararası sularda mücadele ediyoruz. Bu bakış açısıyla, bir yıl önce CIS bölgesine odaklanarak başlama vuruşunu Azerbaycan ile yaptık. Bununla birlikte Orta Doğu'nun merkezi Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan; Avrupa'nın merkezi Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya ve Orta Doğu'ya açılmayı hedefledik.

Sene sonunda da İngiltere operasyonunu açarak okyanus sınırları içinde önemli bir büyüme sergileyeceğiz. CIS bölgesindeki operasyonumuzu Türkiye'den yönetiyoruz ancak Azerbaycan'a da bir veri merkezi açarak süreci oradan yönetmeye başladık.

Azerbaycan üzerinden Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan'a da hizmet veriyoruz. Haziran ayında Frankfurt'ta Bulutistan Avrupa'yı kurduk. Kıta Avrupa'sında geniş bir müşteri portföyü elde ettik. Globalleşme hedefimiz için büyük fırsatlar barındıran pazarlara odaklanarak uluslararası faaliyetlerimizi genişleteceğiz.

> 2024 hedefleriniz ne yönde?

Hizmet verdiğimiz şirketlerle daha çok derinleşmeyi, farklı coğrafyalardaki katma değerli hizmet ihracatını artırmayı, müşteri sadakati ve yeni bulut projelerimiz ile onlara destek olmayı ve yeni logo kazanımları elde etmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'de büyümeye devam ederken yeni yatırım ve ofislerle yurt dışı operasyonlarını de hızlandırmayı hedefliyoruz. İhracat rakamlarımız giderek artıyor. Türkiye'de büyümeye devam ederken yurt dışı yatırımlarımızı da hızlandıracağız. Bu noktada yeni ofis yatırımlarımızın yanı sıra katma değerli ihracat faaliyetlerimizle de yakın ve uzun vadeli hedeflerimizin ötesine geçmeyi planlıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında geliştireceğimiz yeni ürün ve yeni nesil teknolojilerle sektörün ihracatına yüksek bir katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Her şeyin hayal etmekle başladığını çok iyi biliyoruz. Uzun vadeli hedefimiz noktasında Bulutistan'ı sadece Türkiye'nin değil dünyanın yıldızı haline dönüştürmek yer alıyor. Günün birinde Brezilya'da bir çocuk üniversiteden mezun olduğunda, "Ben Bulutistan'da çalışmak istiyorum" derse işte o zaman hayalini kurduğumuz her şeyi gerçekleştirmiş olacağız. Sektördeki uzmanlığımız ve zengin bilgi birikimimizle bunu başarabileceğimize inanıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR