Geniş ve verimli tarım arazilerinde birçok ürünün yetiştirildiği Muş Ovası'nda, 1200 çiftçi tarafından 46 bin dekar alana pancar ekiliyor.
Tarlalarda işçiler tarafından sökülerek kamyon ve traktörlere yüklenerek Muş Şeker Üretim Sanayi AŞ'ye taşınan pancar, meşakkatli süreçlerin ardından sofralara ulaştırılıyor.
Toprak ve çamurdan arındırıldıktan sonra bant sistemiyle fabrikaya ulaştırılan pancar, yıkama, soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres gibi işlemlerin ardından şerbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şekere dönüştürülüyor.
Fabrikada 50 kilogramlık torbalara doldurulan şeker, yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Geçen yıl 56 bin 500 dekar alandan elde edilen 264 bin ton şeker pancarından 38 bin 290 ton şeker üretiminin yapıldığı kentte, bu yıl şeker üretiminin 40 bin 500 tona yükseltilmesi hedefleniyor.
Muş Şeker Üretim Sanayi AŞ Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, AA muhabirine, bu yıl 280 bin ton şeker pancarı beklentilerinin olduğunu ifade etti.
Kentin verimli arazilerinde üretilen pancarın alımına bir süre önce başladıklarını anlatan Kızılkaya, şöyle devam etti:
"Söz konusu pancarı işlediğimizde 40 bin 500 ton A kotası şekeri üretmeyi öngörüyoruz. Bununla beraber yaklaşık 1000 ton melas, 70 bin ton civarında küspe elde etmeyi planlıyoruz. Muş için çok önemli bir durum. Muş Şeker Üretim Sanayisi olarak kırsal kesimde ekonomik döngüyü sağlıyoruz. Kırsal nüfusu yerinde tutmaya, göçü engellemeye çalışıyoruz. Yerinde üretim arttığı sürece kent ekonomisine olan katkı çok daha fazla artıyor. Etki yelpazemiz çok geniş. Fabrikanın büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda da çiftçilerimiz fabrikaya destek oluyor. Biz de çiftçilere destek sunuyoruz. 250 dönüm üzeri şeker pancarı eken çiftçilerimize ciddi anlamda destek sağlıyoruz."