Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı.
Bakan Bolat, "Kasım ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 oranında çok sınırlı bir azalışla 22.3 milyar dolar olmuştur" dedi.
Bolat, kasım ayı ihracatındaki gerilemede enerji ve altın ihracatında düşüşün etkili olduğunu söylerken altın ihracatındaki dalgalanmalarda aşağı yönlü baskı oluşturduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, "11 ayda dış ticaret açığımız yüzde 27 oranında azaldı" dedi.
Bakan Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşün bir taraftan ekonomik büyümeye katkı verdiğini, diğer taraftan makro-finansal riskleri azaltarak enflasyonun düşürülmesi sürecini başarıyla desteklediğini bildirdi.
Bu yılın 11 ayında mal ve hizmetler ihracatında artış ve ithalatta azalış olduğuna işaret eden Bolat, böylece dış ticaret ve cari işlemler açığının hızla azaltılması başarısına zorlu dünya ekonomik şartlar altında ulaştıklarını belirtti.
Bolat, zorlu küresel konjonktüre rağmen Türkiye'nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın olumlu sonuçlarını almaya devam ettiğini söyledi.
"GENEL VE 11 AYLIK TOPLAMDA MAL İHRACATIMIZDAKİ ARTIŞ SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR"
Bu yılın 9 ayında milli gelirin yüzde 3,2 büyüme kaydettiğini belirten Bolat, "Buradan çıkan sonuç şudur: Tam 17 çeyrektir, yani 4 yıldan fazla bir süredir kesintisiz büyüme kaydetme başarımız vardır." dedi.
İhracattaki sınırlı azalışın nedenlerini de değerlendiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birincisi, enerji ürünleri ve altın ihracatındaki düşüş. Eylül, ekim ve kasım aylarında brent ve ham petrol fiyatlarının geçen yılki ortalamaların oldukça altında gerçekleştiğini görüyoruz. Bu yıl kasımda brent petrol ortalaması 73 dolardı, geçen yıl 83 dolardı. Aşağı yukarı yüzde 13'lük düşüş söz konusu. Bu, ithalatımız için iyi çünkü biz petrol ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 85'ini ithalat yoluyla karşılayan bir ülkeyiz ancak aynı zamanda petrol işleyerek satan bir ülkeyiz. Bu noktada petrol fiyatının düşmesi bizim enerji ihracatımızın da son 3 aydır azalmasını beraberinde getirdi. Türkiye'nin ikinci büyük rafinerisinin yaklaşık 2,5 ay bakımda olması da bu 3 ayda yaklaşık 500 milyon dolar bir kayıp verdi."
Bolat, altın ihracatındaki dalgalanmalar ile avro ve dolar paritesindeki gerilemelerin de ihracat üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.
"YILIN 11 AYINDA İTHALATIMIZ YÜZDE 6,4 AZALIŞLA 311.7 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ"
Kasımda ithalatın yüzde 2,4'lük sınırlı bir artışla 29.6 milyar dolar olduğunu bildiren Bolat, bunun da altın, enerji ve demir-çelik ürünleri ithalatından kaynaklandığını aktardı.
Bolat, ocak-kasım döneminde ihracat rakamlarına ilişkin olarak ise şunları kaydetti: