Kurumların çalışanlara bakışının maliyet noktasından değere dönüştüğü son 40 yıl içerisinde personel özlük çalışmalarının insan kaynakları süreçlerinin tanımlı hale geldiği bir iklime şahitlik edildiğini belirten KİPAŞ Holding İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Azakpur, bu dönem zarfında süreçleri tanımlı hale getirip yönetilebilir formlarda şirket işleyişine entegre etme çabalarının insan kaynakları departmanlarının temel işi olarak görüldüğüne dikkat çekiyor. İşe alım, eğitim performans değerlendirme, oryantasyon ve ücretlendirme aşamalarının tanımlanması ve geliştirilebilir iş modelleri haline getirilmesinin insan kaynaklarının görev tanımı içerisinde uzun süreler önemli yer tuttuğunu belirten Azakpur, şöyle devam ediyor: "Süreçlerin geliştirilmesi ve yönetilmesi aşamasında insan kaynakları departmanlarının zorlandığı alanlardan biri de geniş organizasyonlarda tanımlanan insan kaynakları iş süreçlerinin kurum çalışanları tarafından benimsenmesi ve katılımcılığıydı. Tanımlanan iş süreçleri sadece insan kaynakları ekiplerinin işi olarak kalmasının önüne geçen çözüm; büyük organizasyonlarda insan kaynakları süreçlerine katılımı sağlayacak ve kolaylaştıracak dijital çözümler oldu. Değişen dünya, iş yapma modelinde dijital dönüşümün artması, kurumsal kaynak planlama yazılımlarının insan kaynakları dışındaki fonksiyonlar üzerinde kapsayıcı kullanım oranının artması, teknoloji dostu bir jenerasyonun da iş hayatına katılımı bu çözümlerin kurumlar içerisindeki adaptasyonunu artırdı."
TEKNOLOJİ İLE İNSANA DOKUNAN KÜLTÜRÜ BENİMSEDİ
1984 yılından bu yana Türkiye genelinde 12 bin çalışanıyla tekstil, kağıt, çimento, enerji, lojistik ve eğitim sektörlerinde faaliyet gösteren KİPAŞ Holding, tüm yatırımlarında teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi verimlilik düsturu kapsamında benimsiyor. KİPAŞ Holding, Kahramanmaraş merkezli yapılanmasında doğuda Şanlıurfa'ya kadar olan hat üzerinde ve Batı'da Ege Bölgesi'nde Aydın'da yatırımlarını sürdürüyor. KİPAŞ Holding, insan kaynakları alanında yapılan geliştirme çalışmalarında süreçlerin daha verimli yönetilebilir iş modelleri ile yürütülmesi adına teknolojik yatırımlar ile süreç dijitalleştirilmesini devreye aldı. Holding bünyesinde geliştirilen insan kaynakları süreçlerinin geliştirilmesi aşamasında veri elde etmek için tutulan kayıt sayısının elektronik ortam haricinde yönetilebilir olmasının pek mümkün olmaması görülmekteydi. Çalışanlara sürece dahil olmaları esnasında doldurulan formlar oluşturulan kayıtlar işi ölçülebilir olmaktan çıkarıyor.
KİPAŞ Holding'in insan kaynakları alanındaki çalışmalarını anlatan KİPAŞ Holding İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Azakpur, 2021 yılında insan kaynaklarında başlayan dijital dönüşüm çalışmalarında bulut tabanlı bir yapılandırmayı tercih ederek erişilebilirlik noktasında tüm riskleri ortadan kaldırdıklarını ifade ediyor.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİNDE MAKSİMUM KAPSAYICILIK
Performans değerlendirmenin özellikle geniş çaplı organizasyonlar için kağıt ve ofis yazılımları ile yürütülebilecek durumda bir uygulama olmaktan çıktığını belirten Gökhan Azakpur, şu ifadeleri kullanıyor: "Hedefimize koyduğumuz performans yönetim mantığında grup olarak hedef yönetim sistemi ile 360 derece yetkinlik değerlendirme sürecinin hayata geçirilmesi en baş sıradadır. Uygulamaya geçtiğimizde bu iki aşamalı performans ölçüm sürecinde geniş organizasyonlarda yürütülmesi büyük bir operasyonel işlem gerektiriyor. Dijital ortama taşıdığımız süreç sayesinde hedeflerin değerlendirilmesinde ve 360 derece yetkinlik değerlendirmesinde veri giriş aşamalarında ve raporlama aşamalarında hızlı sonuç üretmek adına olumlu gelişmeler sağladı. Performans değerlendirme süreç çıktılarının eğitim ve ücret yönetim süreçlerinde girdi olarak değerlendirilmesi tek dijital platform altında sağlanıyor."
"İŞE ALIM SÜRECİMİZİ KATILIMCI MODELE DÖNÜŞTÜRDÜK"
İşe alım süreci ve organizasyon yönetiminde norm kadro kısıtları da getiren düzenlemeler ile dinamik ve geçiş hareketliliği çok fazla olan ortamlar için standart verinin sağlanmasını kolaylaştırdıklarını dile getiren Azakpur, "Hangi işletme / hangi birim 'T' anında kaç kişi ile çalıştığı konusunda net bilgilere erişim sağlanabilir hale geldi. Doğru adaylar ile buluşma ve süreçlerin herkes tarafından takip edilebilir ölçülebilir hale gelmesi katılımcı bir işe alım kültürünün kurum içinde yerleşmesine olanak sağlıyor. İşe başlangıç sürecinin taçlandırıldığı oryantasyon adımlarında dijital alt yapı kullanımı adaylar açısından büyük kolaylık sağlıyor. Dijital ortamda ekip üyelerini tanıyabildiği iş ortamı ve genel kurallar çerçevesinde bilgi sahibi olduğu konu başlıkları ile masa başı yaptığında adaptasyon süresi kısalıyor" diyor.
DİJİTAL ÖĞRENMEYLE EĞİTİM HER YERDE
Dijital öğrenme metodunun öneminden bahseden Gökhan Azakpur, "Eğitim özellikle geniş ölçekli organizasyonlar için sınıf ortamında gerçekleştirilmesi kaynak maliyeti açısından oldukça büyük operasyonları içeriğinde barındırmakta. Dijital öğrenme metodunun geliştirilmesi ile iş dışındaki kısa zaman dilimlerinde hem mobil hem de masa üstü erişim noktaları ile eğitim sistemine dahil olmaları sağlanıyor. Eğitimlerin sonunda gerçekleştirilen sınav ve anket uygulamaları ile eğitim sonu kazanımların ve sürecin verimliliği takip ediliyor" şeklinde konuşuyor.
"TEKNOLOJİYE ODAKLANIP İNSANI UNUTMADIK"
KİPAŞ'ın insan kaynakları stratejisinde rotalarını insan ve kültür temasına çevirdiklerinin altını çizen Azakpur, "Çalışana bire bir dokunan bir anlayış ile kendilerini ifade edebildikleri iklim yaratma çalışmaları sürdürülüyor. İş gücünü silolar halinde gören bir anlayıştan uzak bireyi gören mikro yaklaşım modeliyle çerçevelediğimiz insan ve kültür anlayışımızda çalışanların uzun vadeli birlikteliğimizi amaçlıyoruz. Kurum değerlerimizin kapsayıcılığı ışığında dinlediğimiz kendimizi anlattığımız iletişimi daim tutmaya çalıştığımız ekip arkadaşlarımız ile uzun yıllara dayanan bir dostluk geliştirme adımı ile yeni adımlar planlıyoruz" diyor.