E-ticaret sektörünün hızla büyümesiyle birlikte, lojistik altyapı sağlayıcılarının rolü giderek daha kritik hale geliyor. E-ticaretin kendine özgü ihtiyaçları, lojistik altyapı sağlayıcılarının da yenilikçi ve esnek çözümler geliştirmesini gerektiriyor. E-ticaretin başarısı, sadece kaliteli ürünler ve etkili pazarlama stratejileriyle sınırlı olmadığı gibi aynı zamanda ürünlerin hızlı ve güvenli bir şekilde tüketiciye ulaştırılabilmesi de büyük önem taşıyor. Bu bağlamda lojistik altyapı sağlayıcıları, e-ticaretin verimli işlemesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında hayati bir rol oynuyor. Siparişten teslimata kadar olan süreçlerde önemli bir yer tutan bu sağlayıcılar, ödeme sistemleri, entegrasyonlar, depolama (fulfillment) ve dağıtım çözümleri sunarak firmalara verimlilik, hız ve maliyet avantajı sağlıyor. Ayrıca lojistik ve tedarik zinciri yönetimindeki teknolojik yenilikler, işletmelere verimlilik, hız ve sürdürülebilirlik avantajları sunarken, sektördeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesine de destek oluyor. Yapay zeka ve otomasyonun yanı sıra çevre dostu da uygulamalar lojistik süreçlerin geleceğini şekillendiriyor.
E-ticaret altyapı hizmeti veren IdeaSoft ve e-ticaret ile depolama hizmeti veren FiCommerce gibi firmalar, lojistik süreçlerin dijitalleşmesiyle sektördeki rekabetçi ortamı şekillendiren şirketler arasında yer ediniyor. IdeaSoft Kurucusu Seyhun Özkara, e-ticaret sektöründeki büyüme ile lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin daha önemli hale geldiğini vurguluyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin operasyonel verimliliği artırmada kritik rol oynadığını, ayrıca sürdürülebilirlik ve esnek teslimat seçeneklerinin lojistik süreçleri daha verimli hale getirdiğini belirtiyor. FiCommerce Kurucusu Ozan Mert Karaağaç ise e-ticaret lojistiğinde yapay zeka ve lojistik otomasyonlarının öne çıktığını ifade ediyor. Ayrıca, KOBİ'lerin profesyonel hizmet sağlayıcılarıyla çalışarak daha verimli hale gelebileceğini ifade ediyor.
E-TİCARET LOJİSTİĞİNDE DİJİTALLEŞME ÖNE ÇIKIYOR
IdeaSoft Kurucusu Seyhun Özkara, e-ticaret sektöründeki büyümeyle birlikte lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin daha da kritik hale geldiğini vurguluyor. "Özellikle pandemi sonrası tüketicilerin online alışverişe yönelmesi, sektördeki altyapı sağlayıcıları ve işletmeleri yenilikçi çözümler üretmeye zorluyor" diyen Özkara, bu noktada, Kargonomi gibi uygun fiyatlı kargo çözümleri sunan şirketlerin, küçük ölçekli işletmelerin lojistik maliyetlerini azaltmalarına katkı sağladığını aktarıyor. Özkara, e-ticaret lojistiğinde dijital dönüşümün önemine değinirken yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin operasyonel verimliliği artırmada öncü rol oynadığını belirtiyor.
Talep tahmini, stok yönetimi, rota optimizasyonu ve teslimat planlama gibi süreçlerin artık algoritmalar tarafından yönetildiğini ifade eden Özkara, IdeaSoft altyapısını kullanan işletmelerin gelişmiş stok yönetimi ve satış takip özellikleriyle müşterilere hızlı teslimat sağladığını dile getiriyor.
HATA ORANLARI MİNİMİZE EDİLİYOR
Depo yönetiminde otomasyonun iş gücü maliyetlerini düşürdüğünü ve hata oranlarını minimize ettiğini söyleyen Özkara, IoT ile donatılmış akıllı depoların da gerçek zamanlı stok takibi sağladığına da dikkat çekiyor. "E-ticaretin en zorlu aşamalarından biri olan son kilometre teslimatında, şehir merkezlerine kurulan mikro-fulfillment merkezleri ve Kargonomi'nin hızlı teslimat çözümleri öne çıkıyor" diyen Özkara, bu çözümlerin KOBİ'lerin şehir içi teslimatlarını hızlandırarak müşteri memnuniyetini artırdığını ifade ediyor. Özkara, drone ve otonom araç teknolojilerinin gelecekte daha yaygın kullanılmasının beklendiğini, mahalle teslimat noktaları ve akıllı dolaplar gibi esnek teslimat seçeneklerinin ise süreçleri daha verimli hale getirildiğini anlatıyor. "Mahalle teslimat noktaları ve akıllı dolaplar, tüketicilere esnek teslimat seçenekleri sunarken, lojistik süreçlerini de verimli hale getiriyor" diyen Özkara'ya göre bu sistemler başarısız teslimat oranlarını düşürüyor ve kargo şirketlerinin operasyonel maliyetlerini azaltıyor. Çevre bilincinin artmasıyla birlikte lojistik süreçlerinde sürdürülebilirlik de önem kazanıyor. Özkara, elektrikli araçlar, geri dönüştürülebilir ambalaj malzemeleri ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmaların sektörün öncelikli konuları arasında yer aldığını dile getiriyor.
KOBİ'LER İÇİN MALİYET ETKİN LOJİSTİK ÇÖZÜMLERİ
Özkara, KOBİ'lerin lojistik maliyetlerini yönetmelerine yardımcı olmak için 3PL hizmet sağlayıcılarıyla çalışmanın avantajlarını anlatıyor. "IdeaSoft'un entegre 3PL çözümleri sayesinde KOBİ'ler, profesyonel yönetilen depolama ve dağıtım süreçleriyle kendi işlerine odaklanabiliyor" diyen Özlara, "Ayrıca, stok yönetim yazılımları ve bulut tabanlı lojistik çözümler sayesinde gerçek zamanlı stok takibi ve raporlama fonksiyonları tek bir platformda birleşiyor" diye ekliyor. Özkara gelecekte ise e-ticaret lojistiğinde dijital dönüşümün hızla süreceğini belirterek, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerinin gelişiminin lojistik süreçlerini daha verimli hale getireceğini öngörüyor. Sürdürülebilirlik odaklı çözümlerin yaygınlaşacağını ve kişiselleştirilmiş teslimat seçeneklerinin artacağını ifade eden Özkara, IdeaSoft'un yenilikçi altyapısı ve çözüm ortağı Kargonomi ile işletmelere güçlü bir destek sunduğunu söylüyor. Özkara, e-ticaret altyapı sağlayıcıları ve işletmelerin pazar dinamiklerine uyum sağlamak için teknolojik yatırımlarını artırmaları gerektiğini vurgularken, KOBİ'lerin de mevcut kaynaklarını verimli kullanarak ve doğru iş ortaklıkları kurarak rekabet güçlerini artırabileceklerini ifade ediyor.
LOJİSTİK ALTYAPI SAĞLAYICILARI ÖNEMLİ ROLE SAHİP
E-ticaret altyapı sağlayıcıları, ödeme sistemlerinden entegrasyonlara, online ve pazaryeri mağaza altyapı kurulumlarından e-ticaret depolama (fulfillment) ve dağıtım çözümlerine kadar, siparişten teslimata tüm süreçlerde kritik rol üstleniyor. Bu konuda hizmet veren FiCommerce'in Kurucusu Ozan Mert Karaağaç, e-ticaret sektöründe çok kanallı ve sürekli devinim halinde olan bu yapı içerisinde, servis sağlayıcıların lojistik ve tedarik zincirini optimize etmek için yenilikçi çözümler sunduklarını belirterek, firmalara verim, zaman ve maliyet avantajı sağladıklarını söylüyor
TEKNOLOJİ, YAPAY ZEKA VE OTOMASYON
Karaağaç, e-ticaret lojistik süreçlerindeki yenilikçi çözümlere değinirken, günümüzün hızla gelişen dünyasında teknoloji, yapay zeka, lojistik otomasyonları ve sürdürülebilirliğin ön planda olduğunu vurguluyor. Lojistik otomasyonları için yazılım teknolojilerinin kritik rol oynadığını belirten Karaağaç, "Yazılım teknolojilerinden bahsetmek gerekirse; bu çözümlerin belki de en başında çok kanallı stok ve sipariş yönetimi için entegrasyon platformlarını kurmak, gerekli API'ları geliştirmek gelmeli çünkü bugün bir marka için ürününü uygun ülkelerde, uygun online satış kanallarında tek bir stok üzerinden gösterebilmek ve tüm kanalları yalın bir entegrasyon altyapısı ile yönetebilmek tedarik zinciri optimizasyonu açısından oldukça önemli" diyor. Bu entegrasyonların, ürünlerin tek bir stok üzerinden farklı ülkelerdeki çeşitli satış kanallarında gösterilmesine olanak sağladığını ve bu durumun tedarik zinciri optimizasyonu açısından büyük önem taşıdığını aktarıyor. Karaağaç, yapay zeka uygulamalarının da e-ticaret ve lojistik süreçlerinde giderek daha fazla rol aldığını, müşteri davranışlarına göre kişiselleştirilmiş öneriler sunma, talep tahminlemesine göre envanter yönetimi oluşturma, satış ve stok analizlerine dayalı fiyatlandırma ve kampanya yönetimi gibi alanlarda markaların yapay zekadan faydalandığını ifade ediyor.
HIZ, KALİTE VE VERİMLİLİK ARTIYOR
E-ticaret depolama (Fulfillment) ve dağıtım süreçlerindeki otomasyon çözümlerinin hız, kalite ve verimliliğe büyük katkı sağladığını belirten Karaağaç, otomasyon yatırımlarının üç ana sebebe dayandığını aktarıyor: Verimlilik, kalite ve hız. Karaağaz, verimlilik açısından bakıldığında, sürekli kaynak kullanımını optimize eden otomasyon yatırımlarının işletmelere büyük kazanç sağladığını ifade ediyor. Kaliteye gelince, e-ticaret lojistiğinin doğrudan tüketiciye teslimat gerektiren bir süreç olduğu için, kalite metriklerinin geleneksel lojistik süreçlerinden çok daha yüksek olduğunu ve ölçek büyüdükçe otomasyon yatırımlarının zorunlu hale geldiğini söylüyor. Hız faktörü ise aynı gün kargoya teslim ve ertesi gün müşteriye ulaştırma gibi hızlı teslimat beklentilerini karşılamak için otomasyonun önemini artırıyor. Karaağaç, depolardaki en güncel trendlerden birinin otonom mobil robotlar olduğunu vurguluyor.
"Gerek depo içindeki taşıma ve toplama süreçleri, gerekse ürünlerin müşterilere nakli sırasındaki otonom araçların yaygınlaşması gelecek yıllarda çok farklı deneyimlere şahit olacağımızın göstergesi" diyen Karaağaç, bu robotların depo içindeki taşıma ve toplama işlemlerinde, ürünlerin nakliyesinde büyük rol oynayacağına dikkat çekiyor. Aynı zamanda IoT ve sensör teknolojileriyle donatılmış akıllı depolama sistemlerinin gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaştığını, bu sayede her bir metreküpün verimli kullanılarak envanter yönetiminin en kaliteli şekilde yapılabildiğini ifade ediyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR LOJİSTİK ÇÖZÜMLER
Sürdürülebilirliğin e-ticaret lojistik süreçlerinde giderek önem kazandığını belirten Karaağaç, "Sürdürülebilirlik penceresinden baktığımızda çevreye duyarlı lojistik çözümlerinin önemi artarken özellikle teslimat aşamasında elektrikli araçların yaygınlaşması, rota optimizasyon algoritmaları sayesinde minimum enerji tüketimiyle maksimum teslimat hedefleri e-ticaret lojistik sağlayıcılarının gündeminde her geçen gün daha fazla yer ediniyor" diyor.
Fulfillment süreçlerinde geri dönüşümlü veya yeniden kullanılabilir ambalaj çözümlerine odaklanıldığını, PUDO (Alım ve Bırakma) teslimat noktaları ile aynı yerden teslim alım modeli sayesinde karbon emisyonlarının azaltılmasının hedeflendiğini belirtiyor. Karaağaç, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) çok sayıda operasyonel süreci bulunan e-ticaret sektöründe profesyonel firmalardan destek almasının önemine dikkat çekiyor. Ayda 500-1000 sipariş üzerinde e-ticaret gönderisi olan firmaların özellikle lojistik ve teknoloji süreçlerini profesyonel hizmet sağlayıcılarına devretmelerinin, onların üretim, satış, pazarlama ve sürdürülebilirlik gibi alanlara odaklanmalarını sağlayarak markalaşma yolculuklarını kolaylaştıracağına dikkat çekiyor.
(FiCommerce Kurucusu Ozan Mert Karaağaç)