Şirketler

11 Eylül 2023 11:59

“Güçlü Ar-Ge'mizle dünya markası olacağız”

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra radikal bir kararla Patiswiss'i kuran Elif Aslı Yıldız, bugün 4 çikolata fabrikasında 1.500 kişiyi istihdam ediyor. 450'den fazla çeşit ürünleri olduğunu belirten Yıldız, “Güçlü bir Ar-Ge'miz var. Dünya markası olma hedefiyle ilerliyoruz” diyor.

* Ankara'da küçük bir pastane iken bugün dört fabrikalık büyük bir üretim kapasitesiyle çalışan Patiswiss'in hikâyesi nedir?

Patiswiss'in başarı hikâyesinin her basamağında 35 yılda aldığım en cesurca inisiyatiflerim yer alıyor. Başkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. Kariyerime savunma sanayi sektörünün önde gelen firmalarından birinde elektrik & elektronik mühendisi olarak başladım. Çok severek çalıştığım yedi senenin sonunda hayalimi gerçekleştirmek için ayrıldım. Çok şanslıydım; hayatımın daha başlarında ne ile uğraşmak istediğimi biliyordum. Pastacılık yapmak istiyordum. Butik bir pastane açtım ve bir süre sonra insanlar gelip "Bu ne kuyruğu, içeride ne satılıyor?" diye sormaya başladılar. Pastacılıkta inovatif işler ortaya koydum. Global bir marka yapmak ve ürünlerimi tüm dünya ile buluşturmak istiyordum.

Şu anda yaklaşık 40 bin metrekarelik üretim alanımızı kapsayan dört fabrikamız ve yüzde 70'inin kadın olduğunu söylemekten büyük gurur duyduğum bin 500'den fazla çalışanımız mevcut. Ürünlerimiz yurt içinde tüm ulusal marketlerde ve 30 binden fazla satış noktasında, binlerce kargoda ve 35 ülkede yer alarak Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına mutluluk dağıtılıyor.

12 KATEGORİDE 450 ÇEŞİT ÜRÜN

* Patiswiss'te bugün kaç çeşit ürün bulunuyor? Yakın zamanda yeni ürünler olacak mı?

İnovasyon bizim en güçlü damarlarımızdan biri. Güçlü bir Ar-Ge'miz var. Çikolatadan krema-ezme grubuna, freeze-dried drajelerden glütensiz cipslere, granola & müsli grubundan fonksiyonel içeceklere, çocuk serisinden fit ürün grubuna 12 ana kategoride 450'den fazla ürün çeşidimiz bulunuyor. Aynı zamanda ürünlerimizde vegan, glütensiz ve şeker ilavesiz gibi alternatifler de sunuyoruz. Kesinlikle yeni ürünlerimiz gelmeye devam edecek.

* Kaç çalışanınız var? Bildiğimiz kadarıyla depremzedelere de istihdam yaratan önemli şirketlerden birisiniz...

Patiswiss, son yıllarda çok hızlı bir büyüme grafiği izledi. Yoğun talebi karşılamak için hem üretim kapasitemizi hem de çalışan sayımızı hızla artırdık. Şu an bin 500'den fazla kişiden oluşan bir ekip var. Biz de bu büyüme sürecimizde elbette depremzede vatandaşlarımıza öncelik vermek ve onlar için kalıcı çözümler sunmak istedik. 100'den fazla depremzede vatandaşımızı, kendileri için en konforlu hissederek çalışabilecekleri departmanlarımıza istihdam ettik.

"ÇİKOLATALARIMIZ İSVİÇRE'DEN GELİYOR"

* Patiswiss çikolatalarının özelliği nedir? Nasıl hazırlanıyor? Ham maddeleri nereden temin ediyorsunuz?

Çikolatalarımızın çok tercih edilmesinin en önemli sebebi raflarda yer alan, birbirinin benzeri olan ürünlerden farklı içeriğe, tada ve ambalaja sahip olması. Ürünlerimizi, en kaliteli bileşenlerle hazırlıyoruz. Her pakette, her üründe çikolata tutkumuz var. Çikolatamızı İsviçre'den temin ediyoruz. Diğer ham maddelerimizi ise en iyi kaynaklardan alıyoruz. Örneğin; fındıklı çikolatalarımızda Karadeniz'in en taze, en iyi fındıkları var. Her bir ürünümüzü kaliteyi ve lezzeti birleştirerek müşterilerimize sunuyoruz.

* İhracat yaptığınız ülkeler nereler? Yeni eklenecek ülkeler var mı?

ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Avusturya dahil olmak üzere 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Anlaşmalarımızın devam ettiği pek çok ülke var. Özellikle Avrupa'da yeni pazar yerlerinde olacağız. Farklı kategorilere girerek marka genişlemesini hem yatay hem dikey olarak devam ettiriyoruz.

"DAHA ADİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK"

* Fairtrade belgeli çikolatalar üretecekmişsiniz. Nedir bu belge? Ne gibi bir farklılık sağlıyor?

Adil ticaret, üreticilerin yaşam standartlarının ve kalitelerinin iyileştirilmesini temel alarak sürdürülebilirliği teşvik eden ticaret şeklidir. Dünya ticaretinde dezavantajlı durumda olan üreticilere kalkınma olanağı sağlanması; bunlara ek olarak kadınların daha aktif ve eşit şartlarda çalışması, çocuk işçilerin çalıştırılmaması ve eğitim imkânları sağlanması gibi çok ciddi maddeler içeren sürdürülebilirliği temel alan bir uygulama. Fairtrade belgeli çikolatalar üreterek sadece lezzetli ürünler sunmakla kalmayıp aynı zamanda daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunma amacımızı yansıtmış olacağız.

* Tüketicilere çikolataları tüketme ve saklama konusunda ne gibi önerileriniz olur?

Öncelikle tüketicilerin, iyi bir çikolata tercih ettiklerinden emin olmaları gerekiyor. İyi çikolata demek kakao oranı yüksek, şeker ile tadı bastırılmamış ve kakao yağı kullanılarak yapılmış bir çikolata demektir. Kakao yağı vücut sıcaklığında kolayca eriyen bir yağ türü olduğu için elde tutulduğunda hızla eriyecektir. Çikolataları serin ve kuru bir yerde, direkt güneş ışığından uzakta saklamak en doğrusu. Bitmeyen çikolataları havadan izole eden bir kapta muhafaza etmek dış etkenlerin tadına etkisini en aza indirir. Eğer dolaba koymayı düşünüyorsanız aynı şekilde, kapaklı bir kutu içinde saklamak nemden koruma açısından faydalı olabilir. Bu şekilde çikolatalarınızın lezzeti ve dokusu uzun süre korunacaktır.

"CHICAGO OFİSİMİZİ AÇTIK"

* Kısa ve uzun vadede ne gibi hedefleriniz var?

Çok güzel geri dönüşler alıyoruz, talepleri göz önünde bulundurarak yol haritamızı şekillendiriyoruz. Kısa vadede bizim için bu memnuniyeti korumak çok önemli.

Uzun vadede ise her gün genişleyen ürün portföyümüzü yeni pazar yerlerinde sunmak, dağıtım ağımızı güçlendirmek ve markamızın bilinirliğini artırmak bulunuyor. Amerika pazarında etkinliğimizi oldukça artırdık. Geçtiğimiz aylarda Chicago ofisimizi açtık. Bir dünya markası olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyoruz. Aynı zamanda, adil ticaret prensiplerine daha fazla odaklanarak, üreticilere ve çevreye daha büyük bir olumlu etki sağlamayı amaçlıyoruz. Tüm bu hedeflerimizi gerçekleştirirken, çikolata severlerin en iyi deneyimi yaşamalarını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR