Ev aletleri üreticisi BSH'nin dört ana yönetim bölgesinden biri olan Gelişen Pazarlar Bölgesi (REM), Nisan 2020'den bu yana Türkiye'den yönetiliyor. Bölge 2023 yılında da yatırımların çekim merkezi oldu. BSH Ev Aletleri Grubu'nun Gelişen Pazarlar Bölgesi CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın ile BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi CFO'su ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedef Ataman bölgenin 2023 yılındaki performansını değerlendirerek gelecek hedeflerini paylaştı.
Dünya çapında 39 fabrikası ve 60 bini aşkın çalışanı ile BSH'nin dokunduğu en büyük coğrafya olan Gelişen Pazarlar Bölgesi'nde güçlü bir yılı geride bıraktıklarını belirten Sığın, "130 ülke ile çok geniş bir coğrafyada 4.6 milyarlık büyük bir nüfusu barındıran bölgemizde, 2024 yılında kârlı büyümemizi sürdürme hedefiyle yol alıyoruz. Büyük çeşitliliklere ve farklı dinamiklere ev sahipliği yapan bu bölge büyüme potansiyeliyle bizim için her zaman önemli fırsatlar sunuyor. 13 iştirak, 9 fabrika, güçlü global marka portföyü, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile Gelişen Pazarlar Bölgesi'nde 2023 yılını güçlü bir performansla tamamladık" dedi.
İHRACAT VE YATIRIM MERKEZİ: TÜRKİYE
Gelişen Pazarlar Bölgesi'nde 2027 yılına kadar her yıl çift haneli büyüme hedefini koruduklarını belirterek bu büyümenin itici gücünün Türkiye olduğuna da vurgu yapan Sığın, "2020 yılında yakaladığımız büyüme ivmesi devam ediyor. REM pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar 51 milyar euro'ya ulaşmasını bekliyoruz. Bu başarının taşıyıcı gücü ise gururla ifade etmeliyiz ki Türkiye oldu" dedi. BSH Ev Aletleri Grubu'nun dünyadaki en büyük tesislerinden BSH Çerkezköy fabrikalarındaki üretimin yüzde 56'sının ihraç edildiğine dikkat çeken Sığın "Başta Avrupa olmak üzere 150 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sadece kendi bölgemizdeki 44 ülkeye Türkiye'den ürün gönderiyoruz. Çerkezköy'de üretilen ürünlerimiz Çin'e kadar ulaşıyor. Bu aynı zamanda Çin'e trenle yapılan ilk sevkiyat özelliği taşıyor. Global pazardaki konumumuzu daha da güçlendiriyoruz".
Sığın, Türkiye'ye 2024 yılında üretim, ar-ge, ihracat, insan kaynağı ve sürdürülebilirlik gibi birçok konuda toplam 100 milyon Euro'luk yatırım yaparak bu güçlü büyümeyi devam ettirmek istediklerinin altını çizdi.
BÖLGENİN LOKOMOTİFİ TÜRKİYE OLDU
Bu yıl itibarıyla önümüzdeki dönem için yatırım planlarını iki katına çıkardıklarını belirterek, özellikle teknolojiye yatırımlarıyla gezegene ve müşterilerine olan sorumluluklarının bilincinde, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini aktaran BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi CFO'su ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedef Ataman da "Yeni fabrika ve iştiraklerimiz, kapasite artırımlarımız, Ar- Ge yatırımlarımız, büyüyen mağaza ve bayii ağımız ile de bölgede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl Gelişen Pazarlar Bölgesi'nin lokomotifi Türkiye oldu. Türkiye'de faaliyete başladığımızdan bu yana 1.3 milyar Euro tutarında yatırım ile ülkenin üretimine, ihracatına, istihdamına katkı sağladık. Bu yıl da yatırımlarımızı hem Türkiye hem de bölgede sürdürerek karlı büyümemizi koruyacağız" diye konuştu.
MISIR'DA YENİ FABRİKA YATIRIMI
Mısır'a yaptıkları yeni fabrika yatırımından da bahseden Sığın, sözlerine şöyle devam etti: "Yeni fabrikayla beraber doğrudan ve dolaylı 1000 kişiye iş fırsatı yaratacağız. Son teknoloji ürünü fabrika, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla tasarlandı. HF filtresi gibi bazı teknolojiler Mısır'da ilk kez uygulandı. Geçen yıl temeli atılan fabrikada 2025 yılında 80 bin adet fırın üretilmesi planlanıyor."
"BEYAZ EŞYAYI İLGİLENDİREN TAKSİT DÜZENLEMESİ OLMAYACAĞINA İNANIYORUM"
Sığın'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:
- Türkiye'nin pek çok ilinde yaptığımız 'Deneyim Mağazacılığı' yatırımları ile geniş alanlarda pişirici ürün grubu, elektrikli süpürge ve Premium kahve makinelerimiz gibi pek çok ürünümüzü müşterilerimiz mağazamızda deneyimleyip keyifli vakit geçirebiliyor.
- Güneş enerjisi kullanan ilk sürdürülebilir mağaza konseptimizi de 2023'te Türkiye'de hayata geçirdik."
- 2030'a kadar ürünlerimizin yüzde 50'sini geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi ve ürünlerdeki yeniden kullanılabilir malzeme oranını en az yüzde 95'e çıkarmayı hedefliyoruz.
- Türkiye'de düğünler Temmuz – Ağustos aylarında oluyor ağırlıkla. Eskiden birkaç yıl öncesinden beyaz eşyalar alınırdı. Şimdi çiftler son teknolojiye sahip olmak istiyor. Bu yüzden son döneme bırakıyorlar alışverişlerini. Ancak enflasyon beklentisinden dolayı yeni zamlar yansıtılmadan Aralık – Şubat ayları arasında genellikle alışverişler yapılıyor.
- 2022 – 2023 yılında yüzde 10 civarında büyüme gösterdik. 2023 – 2024 yılı için büyüme beklentimiz yine çift haneli olarak yüzde 10 – yüzde 20 arasında.
- (Kredi kartı düzenlemeleri için) Ortalama kullanım süresi 8 ile 14 yıl arası değişen cihaz için 9 taksit çok mantıklı. 6 ay içinde tükettiğiniz bir şeyden bahsetmiyoruz. Bunları daha az taksitle almak, Türkiye'deki tüketicileri ihtiyaçlarından mahrum bırakmaktır. Zorlaştırmak olur. Bu nedenle beyaz eşyayı ilgilendiren bir taksit düzenlemesi olmayacağına inanıyorum.
- Olabilecek en düşük fiyatları yansıtıyoruz ürünlere. Önümüzdeki süreçte de genel enflasyonun altında fiyat artışı yaparız.