Seyahat

07 Ekim 2023 10:16

Kültür çeşitliliğinin adresi: Beyrut

Orta Doğu ve Akdeniz'in hem iklimini hem de kültürünü harmanlayan Beyrut, 5 bin yılık tarihi ve sonradan kurulan modern yapısı ile sonbahar aylarında seyahat için en uygun destinasyonlardan biri.

Küreselleşme ve Dünya Kentleri Araştırma Ağı tarafından 'Beta Dünya Kenti' olarak ilan edilen Lübnan'ın başkenti Beyrut, Akdeniz ve Orta Doğu'yu harmanlayarak çok kültürlü bir ortam sunuyor. 5 bin yıllık köklü geçmişi ile bugün modern ve kozmopolit bir turizm şehri olarak dikkat çeken şehir, limanıyla da ayrıca hem ülkenin hem de dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri...

Direkt uçuş ile İstanbul'dan Beyrut'a sadece 1.5 saatte varmak mümkün. Tipik bir Akdeniz iklimi görülen şehri ziyaret etmek için en uygun zamanlar ılıman sonbahar ayları. Ancak kış aylarında kayak yapmak isteyenler için de birçok fırsata sahip. Gezilecek yerlerin birbirine yakın olması, özellikle yürüyerek keşfetmek isteyen seyahatseverler için ayrı keyif veriyor.

BİR BAŞKA FESTİVAL

Orta Doğu'da kültür ve sanatın başkenti olarak görülen Beyrut'ta birbirinden farklı festivaller gerçekleşiyor. Filmden spora, danstan caz müziğine ve yemeğe kadar çok çeşitli konularda düzenlenen etkinliklerde birçok ülkeden ziyaretçi bir araya geliyor.

TARİHTEN YEŞİL PARKLARA

Beyrut'a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Beyrut Ulusal Müzesi (100 bin eseriyle en zengin koleksiyona sahip müzelerden), Harissa Tepesi (Teleferikle ulaşılıyor. Meryem Ana Heykeli ve Maronit Katedrali yer alıyor), Al-Omari Camii (12. yüzyıldan kalma yapı göz kamaştırıyor), Burj Hammud (Ermeni ve Lübnan kültürünün harmanlandığı bölge), Hamra (Sahillerinde denize girebilir, restoranlarında yerel lezzetler tadılabilir), Ashrafieh (Şirin kafelerin ve şekerlemecilerin olduğu masalsı bölge) ve Horsh (Açık havada spor yapmak isteyenler için doğa harikası park) yer alıyor.

KÜLTÜRLERARASI YEMEK ŞÖLENİ

Mutfakta da Akdeniz ile Orta Doğu ruhunu birleştiren Beyrut'da bol bol tahıl, deniz mahsulü, et, sebze ve zeytinyağlı yemekler bulmak mümkün. Falafel, mukadami, mutabbal, humus ve tabule Beyrut'a gitmişken en çok tercih edilen yemekler arasında bulunuyor.

ORGANİK ÜRÜNLERDEN HEDİYELER

Dönerken sevdiklerine hediye almak isteyenler için de oldukça seçenek sunan bir şehir Beyrut... Organik besinleri ile ön plana çıkan şehirde sabun, zeytinyağı, zahter, reçel, turşu ve akor alınabilir. Yiyecek dışında el işlemeli yöresel kıyafetlerden antika takılara kadar birçok ürün tercih edilebilir.

ALIŞVERİŞİN KALBİ

Alışveriş yapmak isteyenler; Les Terroirs du Liban, Beyrut'un güneyindeki Mar-Elias Caddesi ve Rue Verdun bölgesinde bulunan mağazaları, Rachid Karami Caddesi'ndeki Codeon, Burj Hammud çarşıları ve Sen Souk Al Ahad ile Pazar Pazarı tercih edebilir.

EN ÇOK OKUNANLAR