E-ticaret ve perakende sektörleri, yapay zeka destekli teknolojilerle dönüşüm geçiriyor. Müşteri verilerini analiz eden ve kişiye özel çözümler sunan yapay zeka uygulamaları, pazarlama stratejilerinden satış öngörülerine kadar geniş bir yelpazede önemli roller üstleniyor. E-ticaret şirketlerine yönelik dijital analiz ve performans iyileştirme çözümleri sunan, dijital pazarlama, e-ticaret, veri analitiği ve yapay zeka alanlarında faaliyet gösteren yenilikçi e-ticaret altyapı firmaları inovatif uygulamalarını birbir hayata geçiriyor. E-ticaret altyapı hizmet firmalarının sunduğu bu yenilikçi çözümler şirketlere aynı zamanda rekabet avantajı sağlıyor. 2025'e doğru ise e-ticaret altyapı firmalarının pazarlama ve satış stratejilerini yönlendirecek yapay zeka teknolojilerinin etkisinin daha da artması bekleniyor.
Örneğin, GroupM; yapay zeka ile reklam satın alma oranının 2029'a kadar yüzde 90'ı aşacağını öngörüyor ve müşteri analitiğinde önemli ilerlemeler kaydediyor. Heybooster, reklam kampanyaları ve veri analiz süreçlerini basitleştiren çözümlerle e-ticaret firmalarına destek sağlarken, Segmentify no-code ve low-code sistemlerle insan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Trendbox ve Vispera gibi şirketler, perakende sektöründe yapay zeka ile veri analizini derinleştirerek stok yönetimi, müşteri memnuniyeti ve operasyonel verimlilik sağlıyor. ITserv Technology ise yapay zeka destekli analizler ve sektörel çözümlerle müşteri odaklı bir büyüme stratejisi izliyor. Tüm bu firmalar, veri güvenliği, şeffaflık ve etik ilkeler çerçevesinde yapay zekanın etkin ve sorumlu kullanımını önceliklendiriyor. 2025 ve sonrasında e-ticarette yapay zeka ile kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi, dinamik fiyatlandırma ve çok kanallı satış stratejileri, no-code ve low-code sistemler, yapay zeka ile reklam performansı ve medya verimliliği, perakendede stok yönetimi ve müşteri memnuniyeti, etik ve sürdürülebilir yapay zeka çözümleri gibi konuların öne çıkacağı öngörülüyor.
DIGITAL ADVICE LAB KURUCUSU BERK KUŞAKSIZ: "YAPAY ZEKA DESTEKLİ ADBENCHMARKLAB ARACINI GELİŞTİRDİK"
Gerçek zamanlı kişiselleştirme ile her müşteri, kendisi için özel olarak hazırlanmış bir deneyim yaşayabiliyor. Dahası, alışveriş sepetini terk eden bir müşterinin neden vazgeçtiğini anlayarak ona uygun çözümler sunuyor. 2025'e yaklaşırken, bu teknolojilerin markaların karar alma süreçlerinde oynayacağı rol daha da kritik hale gelecek. Hangi ürünün ne zaman talep göreceğini önceden bilmek, stok yönetiminde ve fiyatlandırma stratejilerinde önemli avantajlar sunuyor. Özellikle dinamik fiyatlandırma ile yapay zeka, piyasa hareketlerini analiz ederek ürünlerin en uygun fiyattan satılmasını sağlıyor. Bu hem müşteri memnuniyetini artırıyor hem de kâr marjını optimize ediyor. Çok kanallı satış stratejilerinde de yapay zekanın etkisi büyük. Hangi kanalın daha etkili olduğunu belirlemek, ilişkilendirme (attribution) modelini doğru kurgulamak ve pazarlama kampanyalarını buna göre yönlendirmek, yapay zeka sayesinde doğruya daha da fazla yakınlaşıyor. 2025, e-ticaret dünyasında yapay zeka teknolojilerinin etkisini daha da hissettireceği bir yıl olacak. İş süreçlerini otomatize etmek, müşteri deneyimlerini kişiselleştirmek ve pazarlama stratejilerini daha etkin kılmak, zorunluluk haline gelecek. Halihazırda hizmet verdiğimiz müşterilerimizden gelen taleplerin cevapları da yapay zekada oluyor. Örneğin bize en çok gelen sorulardan biri olan reklam maliyetlerim sektörde nerede yer alıyor cevabı için yapay zeka destekli AdBenchmarkLab aracını geliştirdik.
ITSERV TECHNOLOGY GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ABİDE ERİMER: "YAPAY ZEKA VE GENERATİF YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİNE YATIRIM YAPILACAK"
ITserv Teknoloji olarak, sektörde edindiğimiz deneyimi ve bilgi birikimimizi Bear Analytica markamız altında Orta Doğu, Türkiye ve Avrupa genelinde veri odaklı çözümler üretmek üzere kullanıyoruz. Şirketimiz Talent Way adlı özel yetiştirme programımızla Türkiye ve Dubai'deki ekiplerimizi büyütmeyi ve sektöre vasıflı uzmanlar kazandırmayı sürdürüyor. Bu program yalnızca teknik beceriler değil, aynı zamanda stratejik düşünme ve analitik yetkinlikler kazandırmak üzere tasarlanmış durumda. Sigorta-finans, telekomünikasyon, üretim ve perakende-e ticaret sektörlerinde yapay zeka destekli müşteri analitiği ve satış öngörüsü alanında sunduğumuz ileri veri analitiği çözümleriyle sektörde lider konuma gelmeyi hedefliyoruz. Müşterilerimizin verimliliğini artırmak ve doğru kararları hızlıca alabilmelerine olanak tanımak adına bulut tabanlı veri çözümleri, gerçek zamanlı analiz ve kişiselleştirilmiş hizmetler sağlıyoruz. Bu alanda sağladığımız çözümler, müşterilerimizin pazardaki değişimlere hızlıca uyum sağlamasını ve karar alma süreçlerini optimize etmelerini mümkün kılıyor. Gelecek projeksiyonumuzda, yapay zeka ve generatif yapay zeka teknolojilerine yatırım yaparak müşteri davranışlarını daha derinlemesine analiz etmeyi, kişiselleştirilmiş çözümler sunmayı ve şirketlerin satış stratejilerini optimize etmeyi amaçlıyoruz. Genişleme stratejimizin bir parçası olarak, mevcut sektörlerdeki varlığımızı güçlendirirken yeni pazarlara da açılmayı planlıyoruz. Özellikle finans, sağlık ve perakende sektörlerinde derinlemesine uzmanlaşarak her bir sektörün özgün ihtiyaçlarına hitap edecek çözümler üretmek istiyoruz. Uzun vadeli stratejiler ve ortaklıklarla küresel çapta büyümeyi sürdüreceğiz. 2025 vizyonumuz, yalnızca teknolojik büyümeyi değil, aynı zamanda etik ve sürdürülebilir bir yapay zeka ekosistemi oluşturmayı da içeriyor.
HEYBOOSTER KURUCU ORTAĞI ŞAHİN SEÇİL: "ŞİRKETLERİN KOMPLEKS VERİ ANALİZ SÜREÇLERİ İÇİN ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ"
2024 yılı, şirketlerin biraz daha gözlem yaptığı ve fırsatlara karşı yatırım yaparken tedbirli yaklaştığı bir sene oldu. Hemen entegre olmak yerine denemeler yaparak içgörü topladılar. Topladıkları içgörüler sonucunda da hemen hemen tüm alanlarda gözlemledikleri pozitif gelişmelerin, yatırım iştahlarını artırdığını görüyoruz. Artan yatırım iştahı ile birlikte daha fazla alanda aktif olan e-ticaret şirketleri, daha fazla veri üretmeye başladı. Geçen seneye kıyasla kullanıcılarıyla daha fazla iletişime geçiyor, kullanıcı yorumlarını otomatik değerlendiriyor ve daha fazla pazarlama kanalı üzerinden satış yapıyorlar. Bir başka deyişle, e-ticaret şirketlerinin ürettiği veri miktarı her sene artmaya devam ediyor. Toplanan verilerin boyutu artarken, verilerin analizi konusunda da gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka ve makine öğrenimi gündeme gelmeye başladı. Heybooster veri analiz platformu olarak, şirketlerin kompleks veri analiz süreçlerini basitleştiren hazır bir çözüm üretiyoruz. Bu sayede pazarlama operasyonlarını yönetirken ihtiyaç duydukları makine öğrenimi ile zenginleştirilmiş analizlere dakikalar içerisinde erişim sağlayabiliyorlar. Örneğin, kullanıcıların incelediği bir ürün grubunun satışa dönme ihtimalini hesaplayarak reklam kanallarındaki performansı yorumlayabiliyor. Bizim gibi teknoloji gelişiminde rol alan şirketler için de rekabetin hızlanmaya başladığı bir döneme giriyoruz. 2024 yılında henüz yapay zeka adaptasyonunu tamamlamayan şirketlerin, fırsatları gördükçe yatırım yapma konusunda daha cesur olacağı bir 2025 yılı göreceğiz.
SEGMENTIFY ÜLKE MÜDÜRÜ HÜSEYİN ÖĞÜT: "NO-CODE VEYA LOW-CODE ETKİSİNİN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
Zamanımızın en önemli ihtiyaçlarından biri, kullanıcılarınızı, müşterilerinizi anlamak, hareketlerini anlamlandırmak, bunları segmente etmek ve aksiyon almak. Dijitalleşme çok hızlı ilerlerken bu kavramlar bazen daha yavaş ilerleyebiliyor. Artık en önemli şey kuşkusuz 'data'. Ancak data'ya nasıl bakıp nasıl kullandığınız da çok önemli. Geleneksel dünyada insan söz konusu olduğu için bu ihtiyaçların çözümü çok daha kolay ancak dijital dünyada maalesef markanız bir ekranın arkasında kalıyor. Teknolojinin tam da göbeğinde yerinde Ar-Ge merkezi bir firma olarak yakın gelecekte hem bizim gibi 3. parti firmalarda hem de müşterimiz pozisyonundaki e-ticaret siteleri, mobil aplikasyonlar ve tüm dijital projelerde insan bağımlılığının azalacağına, no-code veya low-code diyebileceğimiz daha az yazılımcı etkisinin de artacağını düşünüyoruz. Bu durum, bizim tarafımızda da maliyetlerin azalmasına ve sürdürülebilirliğin kolaylaşmasına olanak sağlayacak. Segmentify olarak yapay zeka ve makine öğrenmesi konularına çok uzun zamandır odaklanıyoruz. Kendimizi bir pazarlama otomasyonu, mini bir CRM sistemi ve bir UX/UI otomasyonu olarak tanımlıyoruz. Bu tanımların oranları, bizi kullanan müşterilerimizin tercihlerine göre değişiyor. Müşteri analitiğine satış öngörüsü anlamında sadece teknolojik olarak yaklaşmayıp bazen algoritmalara bazı komutlar vererek, gerektiğinde de insan aklı diyebileceğimiz 'humanity' ekleyerek ilerlemeye çalışıyoruz. 2025 vizyonumuz ise "Dünyanın en iyi müşteri odaklı pazarlama otomasyonu" olmak.
VISPERA KURUCU ORTAĞI, EŞ CEO'SU PROF. AYTÜL ERÇİL: "DARKSTORE OPERASYONLARINA YÖNELİK ÇÖZÜMLER"
Yapay zeka algoritmalarımız ve derin öğrenme tekniklerimiz sayesinde, mağaza performans verilerini gerçek zamanlı olarak toplayarak tüketici davranışlarına yönelik geniş kapsamlı bir projeksiyon sunabiliyoruz. Böylelikle müşterilerimize sadece mevcut durum analizi sağlamakla kalmıyor, geleceğe yönelik stratejik öngörüler sunarak daha sağlıklı iş kararları almalarına destek veriyoruz. Çözümlerimiz, verinin sadece mağaza içi stok yönetiminde değil aynı zamanda e-ticaret kanallarında da etkin bir şekilde analiz edilmesini mümkün kılıyor. Müşterilerimize mağaza stoklarını gerçek zamanlı analiz edebilme imkanı sunarak, tüketicilerin istedikleri ürünü kolayca bulabilmelerine yardımcı oluyoruz. Ürün stokta mevcut değilse, e-ticaret listelerinden otomatik olarak çıkarılmasını veya uygun mağazadan sevk edilmesini sağlayarak müşteri memnuniyetine katkıda bulunuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana yeni nesil perakende teknolojilerini sektöre kazandırmaya ve hizmet alanlarımızı genişletmeye büyük önem veriyoruz. 2025 vizyonumuz çerçevesinde, ürünlerimizin kullanım alanlarını artırmayı, yeni pazarlara ulaşmayı ve 'darkstore' operasyonlarına yönelik çözümler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Planogram uyumu ve raf yönetimi gibi kritik perakende süreçlerine yönelik geliştirdiğimiz ürünlerimizle, müşterilerimize operasyonel mükemmeliyet sağlama vizyonumuzu sürdürüyoruz. Shelfsight ve Storesense gibi yenilikçi çözümlerimizle, perakendecilerin stok yönetimi, fiyat kontrolü ve raf payı analizlerinde lider teknolojiler sağlamaya devam edeceğiz. Mevcutta çalıştığımız 60'tan fazla firma ve 62den fazla ülkeye sunduğumuz çözümlerle, operasyonlarımızı global ölçekte genişletiyoruz. 2025'te, bu yıl dahil olduğumuz e-Turquality programının da etkisiyle uluslararası pazarlardaki büyüme hızımızın artmasını bekliyoruz.
GROUPM TÜRKİYE E-TİCARET YÖNETİCİ ORTAĞI EVREN GÜLYAŞAR: "YAPAY ZEKA DESTEKLİ REKLAM SATIN ALMA ORANININ YÜZDE 90'I AŞMASI BEKLENİYOR"
GroupM olarak, bu dönüşümün ön saflarında yer alıyor ve yapay zekayı müşteri analitiği ve satış öngörüsü alanlarında etkin bir şekilde kullanıyoruz. Küresel raporlarımız, yapay zeka destekli reklam gelirlerinin hızla arttığını ve toplam reklam gelirlerinin yüzde 69,5'inin 2024'te yapay zeka destekli olacağını gösteriyor. Yapay zeka destekli reklam satın alma oranının daha önce tahmin edilenden üç yıl daha erken, 2029 yılına kadar yüzde 90'ı aşması bekleniyor. Ayrıca makine tarafından üretilen içeriğin 2024'te toplam reklam destekli içeriğin yüzde 1,6'sını oluşturması ve 2029'a kadar yüzde 10,7'ye yükselmesi bekleniyor. Buna ses, film, basılı, sosyal ve TV içeriği dahil. Müşteri analitiği alanında, yapay zeka bize müşteri davranışlarını daha derinlemesine anlama, segmentasyon yapma ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunma imkanı sağlıyor. GroupM'de yapay zekanın reklam verenler için ölçülebilir verimlilik kazanımları sağlayabileceğine dair somut örnekler de yer alıyor. Yapay zeka ile yapılan testlerde medya verimliliğinde yüzde 22 artış gören küresel bir FMCG şirketi ve satışlarında yüzde15 artış ve edinim başına maliyette yüzde 16 düşüş gören bir optik perakendecisi de dahil olmak üzere 'yapay zeka dönüşümü' geçiren bir dizi müşteri yer alıyor. 2025 vizyonumuz ise veri odaklı, teknoloji tabanlı ve müşteri merkezli bir ajans olmak.
TRENDBOX GENEL MÜDÜRÜ OZAN TEZER: "YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİYLE YENİ HİZMETLER GELİŞTİRİLECEK"
Trendbox olarak, hızlı tüketim sektöründe gerçek zamanlı veri analizi sunarak geleneksel perakendeyi dijital bir dönüşüme taşımak için çalışıyoruz. 2017'den bu yana geliştirdiğimiz analiz teknikleri ve yapay zeka ile makine öğrenimi çözümlerimizle müşterilerimizin veri odaklı kararlar almasını sağlıyoruz. En yeni hizmetlerimizden Trendbot, yapay zeka destekli bir chatbot sistemiyle anlık veri analizi sunarak satışlarda meydana gelen anomalilere hızlı müdahale etme imkânı sağlıyor. Veriyi işleyen teknolojimiz sayesinde kullanıcılarımızın iş süreçleri daha hızlı, etkin ve verimli hale geliyor. Verinin kalitesi de yapay zeka sisteminin etkinliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Dolayısıyla doğru eğitimle geliştirilmiş yapay zeka teknolojimizle kullanıcılarımızın hayatını daha kolaylaştıracak hizmetler geliştirmeyi hedefliyoruz. Şu anda Türkiye genelinde ve K.K.T.C.'de toplam 4 bini aşan geleneksel satış noktasında veri topluyoruz. 2025 yılı için hedeflerimiz arasında Kazakistan ve Gürcistan'da genişleyerek perakende sektörünün gelişimine katkıda bulunmak yer alıyor. Gerçek zamanlı veri analizlerimizi çeşitlendirmek ve yapay zeka teknolojisiyle yeni hizmetler geliştirmek ana önceliklerimizden. Yakın zamanda tamamladığımız tohum yatırım turumuzun ardından, 2025'in ilk çeyreğinde yeni bir yatırım turuna çıkmayı ve stratejik ortaklık fırsatlarını değerlendirmeyi planlıyoruz. Amacımız, perakende sektöründe fark yaratan çözümlerle hem yerel hem de uluslararası alanda büyümeye devam etmek. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz.