Sektörler

04 Nisan 2024 12:56

Şirketlerdeki aidiyet sorununa tasarımla destek

Şirketlerde aidiyet konusunda ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken ofis mobilyası markalarından Zivella'nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Uzun, “Bedene ve ruha iyi gelen tasarımları hayata geçirerek çalışanların iyi hissetmelerine, mutlu, aidiyeti yüksek çalışmalarına destek oluyoruz” diyor.

25 yıl önce Rize'de doğan ve bugün ofis mobilyası sektöründe Türkiye'nin önde gelen markalarından biri olan Zivella, yönetici ofislerinden ortak çalışma alanlarına, bekleme alanlarından toplantı salonlarına, ev-ofis ürünlerine kadar her mekana uygun çözüm oluşturacak tasarımları hayata geçiriyor. Göztepe'deki mağazalarında bir araya geldiğimiz Zivella Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Uzun; tasarım yaklaşımlarının temelinde yaşamı, doğayı, kültürü, insanı ve renkleri yansıtmak olduğunu söylüyor. Uzun, bedene ve ruha iyi gelen tasarımları hayata geçirerek çalışanların iyi hissetmelerine, ofislerinde daha mutlu, aidiyeti yüksek olmalarına destek olduklarını belirtiyor.

* Pandeminin etkisiyle çalışma ortamlarında ne gibi değişim ve dönüşümler yaşandı?

Pandemiden sonra da evden çalışma durumu tüm dünyada konuşuluyor, deneniyor. Ancak insan sosyal bir varlık. Eninde sonunda iletişim kurmaya ihtiyacı var. Pandemi döneminde eve yatırım artmıştı. Küçük alanlarda daha fonksiyonel daha işlevsel ürüne ihtiyaç fark edildi. Ofise gidip gelmeye başlayınca da 'Bu kadar büyük alanda neden oturuyorum' ya da 'Bu kadar sıkışık alanda neden dip dibe çalışıyoruz' diyerek daha izole olabileceğimiz, örneğin online toplantı odalarına ihtiyacımız oldu. Daha sosyal alanlar, daha renkli mobilyalar, daha insanın ruhuna bedenine iyi hissettirecek ortamların gelişmesi gerekti. Hareketsiz süreçten sonra masalar, koltuklar hareket edebilir oldu. Birçoğu vardı aslında ama ihtiyaç hissetmiyorduk. Kullanmıyorduk. Var olanın üstünde iyileştirmeler de yapılınca bambaşka bir boyuta geldi.

ADET BAZINDA YÜZDE 20 BÜYÜME

* Siz bu süreçte tasarımlarda neye yoğunlaştınız?

Esnek çalışma alanları ofislerin vazgeçilmezi haline geldi. Esnek ürünler ile mimarların aynı ürün ile mekanlarda farklı alternatifler oluşturmalarına, esnek çalışma ortamları yaratmalarına yardımcı oluyoruz. Tasarım anlayışı olarak daha minimal, daha yalın ürünler tercih eden bir firmayız. Biz derin kadim bir kültüre sahibiz. Bu toprağın kültürünü yansıtmak temel hedefimiz.

* Sizin için 2023 nasıl geçti? 2024 için hedefleriniz arasında neler var?

2023'de dolar bazında yüzde 10 büyüdük. 2024'te de dolar bazında yine benzer bir büyümenin yanı sıra adet bazında yüzde 20'lik bir büyüme öngörüyoruz. Geçmişte ektiğimiz tohumların olgunlaşmaya başladığı dönemler geliyor. Avrupa'daki ihracat azalıyor. Dolayısıyla biz Afrika, Orta Doğu, Asya ve Balkanlar'da var olmaya devam edeceğiz. Odaklanmanın, kendini bilmenin çok kıymetli olduğunu biliyoruz. Kendi coğrafyanda bilinir bir marka olmadıktan sonra dünyanın diğer ucuna gidip dayak yemenin anlamı yok. Önce kendi bölgende güçlenmen gerek. Ayrıca, Sultanbeyli'de bir fabrikamız var. Adapazarı'na da fabrika kurma planımız var.

"YÜZDE 10 BİLİNÇLİ OLARAK İŞE BAŞLAMIYOR"

* Özellikle yeni nesil işe girerken nerede, nasıl bir ortamda çalışacağına çok dikkat ediyor değil mi?

Çalışan memnuniyeti, sürdürülebilirliği çok önemli. Şirketlerde aidiyet konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu da iş dünyasını zorluyor. Sürekli bir çalışan arayışı var. Türkiye'de işe katılma çağında olup, bilinçli olarak işe katılmayan oranı yüzde 10'larda dolaşıyor. Burada bize düşen ise bu jenerasyonla iletişim kurup ne istediklerini anlamaya çalışmak... Şu anda üniversitelerde bir araya gelip bunları anlamaya çalışıyoruz. Gençlere, iş hayatından ne beklediklerini soruyoruz. Bunları iş yapma şeklimizden tasarlayacağımız ürüne kadar hepsinde değerlendiriyoruz.

* Satışlarınız genelde mağazalarınızdan mı yoksa online'dan mı gerçekleşiyor?

Bizim online tarafta pazarlamamız çok yoğun. Tek bir koltuk almaya benzemiyor ofise mobilya almak. Mimari ya da firmadan destek gerekiyor. Daha çok mimarlık ofisleri ile çalışıyoruz. Şirketler de mimarlık ofislerinden hizmet alıyor. Zaman çok kıymetli. İstediği ofisi hızlıca hazırlayabiliyor. İhtisaslaşma da çok olmaya başladı mimarlık ofislerinde. Sağlık ya da sadece büyük plaza ofisi gibi... Böylece maliyet minimuma iniyor.

OFİS MOBİLYASI TRENDLERİ

Zivella Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Uzun, ofis mobilyası trendlerini 4 başlık altında özetliyor:

01I Tasarım: Bir matematik, çözüm ve ihtiyaç. İşlevsellik ve fonksiyonellik ihtiyacı her geçen gün artıyor.

02I Renk: Ofislerdeki etkisi artıyor. Tek ton ya da tek tip, soğuk tonların hakim olduğu durumlardan daha pastel ama canlı renkler geçişi yapılıyor.

03I Teknoloji: Hızı nedeni ile mobilyaya entegre olmasıyla çıkması bir olabiliyor. Örneğin, masalarda priz aparatı vardı bugün sadece bir USB çıkışına dönüştü. Çok değişken bir dünya. Artık, tekli berjer koltuklarına da şarj eklentileri yapıyoruz.

04I İzole odalar: Toplantı kültürü çok çeşitlendi. Geniş toplantı masalarından, bar tabureleri gibi yüksek taburelerin olduğu çok çeşitli toplantı odası formatları bulunuyor. Zoom odaları oluşmaya başladı. Ofislerde 2-3 kişinin ya da tek kişinin girip toplantı yapabildikleri yerler gerekiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR