En kısa haliyle yurt dışı online ticareti kapsayan e-ihracatın faydalarını dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip müşteri edinebilme, daha basit bir ihracat operasyon hazırlık süreci, hedef pazarlarda ürünlerin test edilebilme şansı, siparişe göre üretim yaparak ihracatta düşük risk oranları, toptan satışlara nazaran daha yüksek kâr payları ve ödeme süreçlerinde düşük risk oranları olarak sıralayabiliriz.
45 MİLYON TL'YE KADAR DESTEK
Tüm bu avantajlarıyla, Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hazırlanan 'Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu'na göre, "Ülkemizin genel ihracatı içerisinde halihazırda yüzde 1 oranında olan e-ihracat payının yüzde 10'a çıkarılması" hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak amacıyla bir dizi destek paketi hazırlayan Ticaret Bakanlığı; Terzi Modeli (Farklı iş modellerine farklı destekler), Hedef Ülkeler (Ülkelere göre özel destekler), E-İhracat Konsorsiyomu (Aracı ihracatçı modeli), Türk Ürünlerinin İzlenmesi (Türk ürünlerinin pazaryerlerinde satışının takibi-GTİN), Türk Ürünlerinin Bilinirliği (Dijital reklam ve özel tanıtım projeleri ile Türk ürünlerinin bilinirliğinin sağlanması), Türkiye E-İhracat Platformu (B2B milli platform- e-ihracat envanteri, dijitalleşme ve ortak satış platformunun kurulması) gibi modellerini duyurdu. Şartları yerine getiren şirketlere 15 milyon TL, e-ihracat Konsorsiyumlarına, perakende e-ticaret siteleri ve pazaryerlerine 45 milyon TL, B2B platformlarına 4 milyon TL'ye kadar destekler sağlanabiliyor.
E-İHRACAT, TİCARETTEKİ PAYINI ARTIRIYOR
Şirketler artık sınır ötesine kolaylıkla e-ihracat yaparak küresel ticaretteki yerini alıyor. E-ihracatın toplam ticaret içindeki payı her geçen gün artarken, Türkiye de bu konudaki hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını hızlandırıyor
KÜRESEL TİCARETTE BÜYÜK DÖNÜŞÜM
Dijital dönüşüm, pandemi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesinin etkisiyle yükselişini sürdüren e-ticaret, ticarette yeni fırsatların çıkmasına da zemin hazırladı. Yapılan çalışmalara göre, küresel B2C (işletmeden tüketiciye) e-ticaret hacmi 2022'de 5.7 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Küresel e-ticaretin toplam perakende satışlar içerisindeki payının 2021 yılında yüzde 21'e yükselmesinin yanı sıra; bu oranın 2026 yılına kadar yüzde 24'e ulaşması öngörülüyor. 2014 yılından 2021 yılına kadar yaklaşık 4 katına çıkan e-ticaret satışlarının istikrarlı büyümesini sürdürerek 2022 yılından 2026 yılına kadar da ivme kaybetmeden yükselmesi bekleniyor.
E-İHRACAT AVANTAJLARIYLA YÜKSELİYOR
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, 2022 yılında ülkemizde e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109'luk artışla 800.7 milyar TL olarak gerçekleşmişti. E-ticaretin genel ticarete oranına bakıldığında söz konusu oran 2021 yılında yüzde 17.7 iken 2022 yılında yüzde 5 artarak yüzde 18.6 oldu. E-ticaretteki gelişmeler sürerken, global dünyayla bağlantının artması e-ihracatın da büyük avantajlarla ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağladı.