TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO'su Cenk Çiğdemli, Platin Dergisi Ağustos 2024 sayısında konuk yazar oldu. Çiğdemli, yazısında e-ihracatın yaygınlaşması için atılacak adımlara sıralarken e-ticarette yapay zeka kullanımını değerlendirdi:
"Online pazarlarda, hem mikro ihracat hem B2B yani şirketler arası e-ihracat tarafında genel bir yükseliş eğilimi var. Dünyada 196 ülke bulunuyor. Gerek web siteniz üzerinden gerekse pazaryerleri üzerinden istediğiniz ülkeye satış gerçekleştirebilirsiniz. Mikro ihracatın yanı sıra şirketler arası toptan ticarete yönelik e-ticaret sitesi talebinde adeta patlama var diyebiliriz. Özellikle KOBİ'lerimiz online ihracat konusunda ciddi bir farkındalığa sahip. Fakat bu farkındalığın daha da yayılması gerekiyor. Üreticimiz en küçük bir ürün bile üretirken artık sadece Türkiye'yi değil dünyadaki tüm ülkeleri hedefleyebileceğini bilmeli. Devlet teşvikleri de çok fazla.
VERGİ MUAFİYETİ
Mikro ihracatçıya yönelik vergi muafiyetlerinin e-ihracattaki ivmelenmeye katkısı oldukça yüksek oldu. Sadece vergi muafiyeti değil aynı zamanda reklam, altyapı, çalışan desteği gibi birçok devlet teşviği var. Ticaret Bakanlığı e-ihracatı artırmak için ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. E-ihracat üzerinden en çok tekstil, ev tekstili, tesettür giyim, ayakkabı ve takı satılıyor. Çin'e gıda ihracatımız ise her geçen ay artıyor. Bu sektörlerde çalışan firmalar daha avantajlı.
KADIN GİRİŞİMCİLERE ÖZEL FIRSATLAR
Bir de ev yapımı ürünler için uygulanan vergi muafiyetinden bahsetmek isterim. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla beraber, bir şirket sahibi olmayanlar, özellikle de kadınlar evden ürettikleri ürünleri internet üzerinden vergi muafiyeti ile satarak para kazanabiliyor. E-ticaret vergi muafiyeti 2024 yılı için 1.100.000 TL, bu rakam ayda ortalama 91 bin TL'ye denk geliyor. Bu rakam, Türkiye'de evden kendi üretimi ile satış yaparak kazanç sağlayan birçok kadın için son derece motive edici bir rakam. Vergiden muaf olarak yola çıkan birçok kadın girişimci, bu destekle beraber ileriki yıllarda işlerini büyütme potansiyeline sahip. Devletin sağladığı bu avantajdan başta kadınlar olmak üzere evde kendi ürettiği ürünleri satmak isteyen herkes faydalanmalı.
DEVLET TEŞVİKLERİ
2024 yılı e-ihracat destek rakamları üst limiti şu şekilde: Şirketler mevcut ihracat desteklerine ilave olarak 41.94 milyon TL, perakende e-ticaret siteleri, pazar yerleri ve e-ihracat konsorsiyumları 125.83 milyon TL tutarına kadar e-ihracat desteği kullanabilecek. Bu rakamların özellikle KOBİ'ler açısından çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Reklam ve pazarlama noktasında da devletin birçok teşvik ve desteği bulunuyor. Mikro ihracattaki bir başka fırsat ise klasik ihracattan farklı olarak prosedürlerden arındırılmış bir sistem olması. Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) sistemi üzerinde tüm prosedürler yetkili kargo firmaları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. ETGB sistemi ile yapılan mikro ihracat işlemleri sonrasında KDV iadesi de alınabiliyor.
AVANTAJLI PAZARLAR
E-ihracatta Türkiye için en avantajlı ve en çok öne çıkan pazarlar sırasıyla, Amerika, Almanya, Fransa, Rusya, İngiltere, Romanya ve Çin. Üretilen ürüne göre hedef pazarlar değişiyor ancak Türkiye için aslında neredeyse her ülkede ayrı fırsatlar var. 2022 yılında ABD, kişi başı 3.020 ABD doları10 ile kişi başı e-ticaret harcaması kategorisinde belirlenen ülkeler arasında birinci sırada yer almıştır. Güney Kore (2.150 ABD doları), Japonya (1.510 ABD doları), Avustralya (1.816 ABD doları), Çin (1.180 ABD doları) ve Kanada (1.740 ABD doları) yıllık ortalama 1.000 ABD dolarının üstünde tüketim yapılan ülkeler arasında yer alıyor. Belirlenen 25 ülkenin kişi başı e-ticaret harcama ortalaması 922 ABD doları ve dünya ortalaması 807.5 ABD doları iken, ülkemizde bu rakam 346.8 ABD doları.
EN POPÜLER PAZARYERLERİ
Amazon ve Alibaba gibi en bilindik küresel pazaryerlerinin yanı sıra yerelleşmenin ön plana çıktığı, bölgesel bazda popülaritesi bulunan pazaryerleri de bulunuyor. Örneğin Latin Amerika'nın büyük bir bölümünde söz sahibi olan Mercado Libre, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinde Shopee ve Kuzey ve Orta Afrika'da faaliyet gösteren Jumia, bölgesel bazda hakimiyet gösteren pazaryerlerinden birkaçı... Benzer şekilde Japonya, Güney Kore, Güney Afrika ve Şili gibi bazı ülkelerde sırasıyla Rakuten, Coupang, Takealot, Falabella; İspanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve Birleşik Krallık'ta ise sırasıyla El Corte Inglés, leboncoin.fr, Noon.com, Jumia.eg ve amazon.co.uk gibi yerel pazar yerleri etkilidir. ABD (800 ABD dolarına kadar), Çin (770 ABD dolarına kadar), Avustralya (1000 Avustralya dolarına kadar), Güney Kore (150 ABD dolarına kadar) belirli koşullarda önemli gümrük muafiyetlerine sahiptir. Bu limitlere kadar ihraç edilen eşyalar için gümrük vergisi ödenmiyor. TİM'in hazırladığı çok kapsamlı bir Pazaryeri Kılavuzları rehberi bulunuyor. Burada dünyanın en büyük pazaryerlerinde nasıl satış yapılabileceğine ilişkin adım adım detaylı bilgiler yer alıyor.
KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR
E-ihracat yapacak şirketlerin karşılaşabileceği zorluklar da var. Olası zorluklar, hedef pazarlar, ödeme yöntemleri, yurt dışında şirket açmak, iadeler, yabancı dil ve regülasyonlarla alakalı. E-ihracatın önündeki en büyük engel ise hâlâ cesaret edememek. Ticimax Kampüs bünyesinde ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat eğitimleri vererek Türk şirketlerinin dünyaya açılması yolunda cesaret vermeye çalışıyoruz. Şimdi bu temel zorlukları analiz edelim.
1-HEDEF PAZARLAR
Doğru seçim: E-ihracata yeni başlayacaklar için en önemli adım, doğru hedef pazar seçimidir. Pek çok kişi aynı anda çok sayıda ülkeyi hedefleyerek, reklam bütçelerinin verimsiz bir şekilde parçalanmasına neden olur.
Müşteri eğilimleri: Her ülkede tüketicilerin farklı beklentileri olduğu için, çok sayıda hedef pazar ile yola çıkan markalar odaklanma sorunu yaşar. Hedefinizdeki ülkeleri ve içindeki potansiyel müşterilerin eğilimlerini, beklentilerini bilmeniz başarının anahtarıdır.
Ülke seçimi: Odaklanabileceğiniz kadar ülkeyi hedefleyin. Doğru olan, başlangıç için en fazla 3-4 hedef ülke seçilmesidir. Böylece reklam bütçenizi etkili bir şekilde ülkeler arasında bölüştürebilirsiniz.
Regülasyonlar: Her ülkenin kendine göre regülasyonları olduğunu unutmamak gerekir. Başlangıç için ülke sayısını ne kadar az tutarsanız, ülkelerin kurallarını ve regülasyonlarını o kadar kolay öğrenebilirsiniz.
Yerelleşme politikaları: Enerji ve odağınızı birkaç ülke üzerinde toplamanız, o ülkelerdeki tüketicilerin davranış ve eğilimlerini daha iyi anlamanız için size alan yaratır. Böylece son derece önemli olan yerelleşme politikalarınızı doğru ve nokta atış olarak belirleyebilirsiniz.
2-ÖDEME YÖNTEMLERİ
Global pazaryerleri: İnsanlar e-ticaret üzerinden alışveriş yaparken sitelere kredi kartı bilgilerini yazmaktan çekinirler. Özellikle ABD ve Avrupa pazarında bu böyledir. Bu nedenle genellikle Stripe ve PayPal gibi ödeme sistemleri kullanılır. Paypal'ın ülkemizde yasaklanmış olması bu noktada ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Stripe ise sisteminin belli ülkelerde şirketi olan markalar tarafından kullanılmasını talep ediyor. Her iki ödeme yöntemini kullanmak için de yurt dışında (ki bu genellikle Avrupa ülkelerinden biri oluyor) şirket açmak gerekiyor. Fakat sadece bu ödeme yöntemleri ile e-ihracat yapılır diye bir kural yok. Etsy, Amazon, Trendyol ve e-PTT gibi global pazaryerleri üzerinden herhangi bir ödeme alma sorunu yaşamadan satış yapabilirsiniz.
Banka iş birlikleri: E-ihracat için ödeme entegrasyonu sunan bazı bankalarımız da var. Bu bankalar ile çalışarak, ETGB evrağı ile kolayca e-ihracat yapmanız mümkün. Fakat büyük ölçekli bir e-ihracat operasyonu planlıyorsanız, o zaman PayPal ve Stripe gibi dünyada genel olarak kabul gören ödeme yöntemlerinin geçerli olduğu bir ülkede şirket açmanız daha iyi olabilir.
3-YURT DIŞINDA ŞİRKET AÇMAK
Fulfillment hizmeti: Yurt dışında şirket açmak zor görünebilir ama günde 300 ila 1000 adet arası yurtdışı gönderimizin var ise şirket açmak en mantıklı yoldur. Zira her gün o kadar malı Türkiye'den kargolayarak kargo başına 20 Euro/22 dolar ödeyeceğinize hedef bölgenizdeki bir şehirde bir depo ile anlaşarak fulfillment hizmeti almanız daha avantajlı olacaktır. Böylece kargoya ödeyeceğiniz rakamları da düşürmüş olursunuz.
Danışmanlık almak: Yurt dışında şirket açmak üzerine uzmanlaşmış firmalar var Türkiye'de. Bu firmalardan yardım alarak sadece 300 dolar gibi bir rakama herhangi bir Avrupa ülkesinde şirket açabilirsiniz. Şirket açtığınızda o ülkede vergi de ödemeniz gerekeceğini unutmayın. Bunun için de uzmanlaşmış, sizi yönlendirebilecek mali müşavirlik şirketleri bulunuyor.
4-İADELER
Depo ile anlaşmak: Özellikle tekstilde Avrupa ülkelerinde ürün iadesi neredeyse yüzde 50'dir. ETGB evrağınız ile ürünü Türkiye'ye geri getirtebilirsiniz fakat gönderirken ödediğiniz 20 Euro/22 doları tekrar ödemeniz gerekir. Bu da ek bir masraf olacağı için en iyisi satış yaptığınız ülkede iade ürünlerinizin toplanacağı bir depo ile anlaşmaktır. Ürünler belli bir adede ulaşınca topluca göndermelerini talep edebilirsiniz. Böylece her bir parça için tek tek 20 Euro/22 dolar ödememiş olursunuz. Hepsini birlikte kolileterek daha az bir rakama ürünleri Türkiye'ye getirtebilirsiniz. Ya da ürünleri Türkiye'ye hiç getirtmezsiniz. Depo ile anlaşarak aynı bölgede aynı ürünü sipariş eden başka bir müşteri olursa ürünü depodan göndertirsiniz.
5-YABANCI DİL
ChatGPT-Google Translate: Yabancı dil bilmiyorsanız bu e-ihracat sürecinde önünüzde bir engel oluşturabilir. Ama artık bu o kadar da önemli bir sorun değil. ChatGPT gibi bir AI hizmetinden faydalanarak çeviri yaptırabilir, ürünlerin özelliklerini yapay zekaya kolayca yazdırabilirsiniz. Ya da en basit şekilde Google Translate'ten bile çeviri yaparak ürün açıklamalarını hedeflediğiniz dilde yazdırabilirsiniz. Ticimax altyapısı kullananlar için yapay zeka entegrasyonu sağlıyoruz. Satıcı böylece ürün açıklamasını yapay zekaya yaptırabiliyor .
6-REGÜLASYONLAR
Ülkelerin ticari kurallarını öğrenmek: Ülkelerin regülasyon ve yasalarının da birer sorun olarak karşınıza çıkabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle odaklanabileceğiniz kadar ülkeye odaklanıp her birinin ticari kurallarını, gümrük masraflarını, vergi yasalarını yola koyulmadan önce öğrenmelisiniz. Örneğin; ürünü Türkiye'de 600 liraya satıyorsanız, 600 lira da gümrük masrafı varsa, ürünün fiyatını ona göre hesaplayıp belirlemelisiniz.
E-İHRACATTA KULLANILAN YAPAY ZEKA ARAÇLARI
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından 'E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zeka Araçları' isimli bir kılavuz yayınlandı. Kılavuz, e-ihracat yapmak isteyen veya mevcut faaliyetlerini genişletmek isteyen ihracatçıların ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir kaynak sunuyor. Kılavuzda; e-ihracat yapanların iş süreçlerini optimize etmek, pazar analizi yapmak, müşteri hizmetlerini geliştirmek, ürün listelemek, reklam ve pazarlama yapmak, web sitesi açmak, yabancı dillerde hizmet vermek gibi birçok konuda yardımcı olacak yapay zeka araçları detaylıca anlatılıyor. Kılavuz, e-ihracatın Türkiye'nin genel ihracatı içindeki payını yüzde 10'a çıkarma hedefi doğrultusunda hazırlanmış çok kapsamlı bir kaynak. Giriş, ChatGPT ve Diğer Yapay Zeka Araçları olmak üzere 3 bölümden oluşan kılavuz; yapay zekanın nasıl çalıştığını, ChatGPT ve e-ihracattaki yerini, ChatGPT'nin iki farklı versiyonu 3.5 ile 4.0'ün karşılaştırmasını, kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi konularda yararlanılabildiğini ele alıyor.
E-TİCARETTE YAPAY ZEKA
Chatbotlar ve sanal asistanlar, müşteri sorgularını hızla yanıtlayarak, daha tatmin edici bir alışveriş deneyimi sunuyor. Ayrıca yapay zeka destekli sistemler stok yönetimi ve talep tahmininde rol alarak işletmelerin envanter yönetimini verimli bir hale getirmeye de katkı sağlıyor. Yapay zeka destekli sistemler, nakliye maliyetlerini düşürmek ve dağıtım süreçlerini daha hızlı bir hale getirmek amacıyla da kullanılıyor.
CHATGPT KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
1-Netlik ve bağlam: Açık ve detaylı sorular sorun, spesifik olun. Örneğin, 'e-ihracatta en etkili pazar araştırma yöntemleri hangileridir?' gibi spesifik sorular sormak, daha net ve kullanışlı cevaplar almanızı sağlar. E-ihracat için ürün listeleme stratejileri, uluslararası gönderim yöntemleri veya yerel pazar trendleri hakkında bilgi isteyebilirsiniz. Yapay zekaya sorulacak sorunun bağlamını açıkça belirtilmesi gerekiyor. Eğer belirli bir ülke, sektör veya hedef kitle ile ilgileniliyorsa, soruda mutlaka belirtilmeli. Kendinizi bir işletme sahibi, pazar araştırmacısı veya e-ihracat danışmanı gibi konumlandırarak soruların bu perspektiften sorulması ise alınacak olan cevabın kalitesini artırıyor.
2-Pazar analizi için fırsatların irdelenmesi: ChatGPT belirli ülkelerdeki veya sektörlerdeki e-ihracat trendleri ve tüketici davranışları hakkında bilgi veriyor. Bu da pazar analizi bakımından faydalı olabilir. ChatGPT ile etkileşimli bir diyaloğa girmekten de kaçınılmamalı.
HANGİ KONULARDA CHATGPT'DEN YARARLANABİLİRİZ?
Senaryo oluştururken: Potansiyel müşteri soruları veya itirazlarına nasıl yanıt verileceği konusunda senaryolar oluşturmak ve ChatGPT'ye bu senaryolara nasıl cevap vereceğini sormak müşteri hizmetleri ekibinizin daha etkili iletişim kurmasına yardımcı olabiliyor.
Özel satış ve pazarlama mesajları için: Farklı hedef pazarlar için özel satış ve pazarlama mesajları oluşturmak üzere de ChatGPT'den yardım alabilirsiniz. ChatGPT'ye belirli bir hedef kitle veya pazar segmenti için nasıl bir pazarlama mesajı hazırlayabileceğinizi sorabilirsiniz.
Eğilimleri takip ederken: Ayrıca ChatGPT'yi kullanarak belirli ürün kategorileri, hizmetler veya teknolojilerdeki eğilimleri ve gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz. Yeni iş fırsatlarını tespit edebilir veya mevcut stratejilerinizi güncellerken destek alabilirsiniz.
Eğitim programları geliştirirken: ChatGPT ile oluşturulan senaryolar ve simülasyonlar aracılığıyla ekiplerinizi eğitmek için interaktif materyaller, eğitim modülleri ve programlar geliştirebilirsiniz.
Kişiselleştiriş alışveriş deneyimleri kurgularken: ChatGPT ile müşterileriniz için kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri ve öneriler geliştirmek üzere fikirler üretebilirsiniz.
Tedarikçi iletişimine odaklanırken: ChatGPT, tedarikçilerle iletişim kurarken kullanılabilecek e-posta şablonları veya iletişim stratejileri geliştirmede de yardımcı oluyor. Farklı kültürlerdeki iş ortaklarıyla etkili iletişim kurma yolları hakkında öneriler sunuyor.
Uyum standartlarını analiz ederken: Farklı pazarlardaki düzenleyici gereksinimler ve uyum standartları hakkında bilgi edinmek için ChatGPT'den yararlanabilirsiniz. ChatGPT, potansiyel yasal ve ticari riskleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Farklı dillerde iletişim kurmanıza yardımcı olarak, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi farklı dilleri konuşan müşterilere sunmanıza olanak tanır. Potansiyel yeni ürünlerinizin pazar kabulünü test etmek için senaryolar oluşturabilir ve ChatGPT ile bu senaryoları değerlendirebilirsiniz.
E-TİCARETTE KULLANILABİLECEK DİĞER YAPAY ZEKA ARAÇLARI
Midjourney: Komutları kullanarak görüntüler oluşturmak için kullanılan bir yapay zeka programıdır. Şu anda, bu yapay zeka uygulamasına yalnızca Discord botu aracılığıyla erişilebiliyor. Midjourney'de komutlar İngilizce yazıldığında daha iyi sonuçlar alınıyor.
Tailor Brands: kullanıcıların kurumsal kimlik geliştirme sürecinde önemli bir destek sağlıyor. Bu platform, markalaşmanın temel aşamalarını kullanıcıya sunarak, kurumsal kimliğin hızlı ve etkili bir şekilde oluşturulmasına olanak tanıyor. Söz konusu yapay zeka tabanlı araç ile kullanıcılar, markalarının logosunu, kartvizitlerini, sunumlarını ve web sitelerini kolaylıkla tasarlayabiliyor. Benzer yapay zeka araçları ise LogoAi, Logo-mockup ve Looka olarak sıralanıyor.
10Web IO: Bu yapay zeka aracı, kullanıcıların web sitesi hazırlamalarına kolaylık sağlıyor. Oluşturulan web sitelerine ödeme sistemlerinin entegre edilmesine imkan tanıyarak, kullanıcıların e-ticaret web sitelerini verimli bir şekilde kurmalarına yön veriliyor. Benzer yapay zeka araçlarından biri olan DesignlyAi'da ise web sitesinde yer alan 'Generate Your Website' seçeneğine tıklayarak web sitesi kurulum süreci başlatılıyor.
Opus Pro: Uzun biçimli videolardan kısa kliplerin oluşturulmasında kolaylık sağlayan bir yapay zeka video düzenleme yazılımı olarak öne çıkıyor. Bu yazılım, videoları analiz etmek, alakalı ve ilgi çekici klipler oluşturmak için yapay zeka algoritmalarından faydalanıyor. Benzer yapay zeka araçları ise CapCut ve PicsArt olarak sıralanıyor.
Invideo AI: Metin tabanlı bilgileri kullanarak video içerikleri oluşturma aracıdır. Kullanıcılar, video oluşturmak istedikleri konunun başlığını platforma girerek, istedikleri video türünün hazırlanmasını sağlayabilirler. Benzer yapay zeka araçları olarak; Text to Video, Kaiber söylenebilir. Invideo AI, belirlenen konu üzerine araştırma yaparak kullanıcıların talep ettiği videoyu üretmeye başlar. 5-10 dakikalık bir YouTube videosu ya da 1 dakikalık kısa bir video olabilir.
Gamma App: Kullanıcıların yapay zeka kullanarak saniyeler içinde belgeler, sunumlar ve web sayfaları oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir platformdur. Kapsamlı biçimlendirme ve tasarım çalışmalarına gerek kalmadan ilgi çekici içerik oluşturmayı kolaylaştırmak için tasarlandı. Benzer yapay zeka araçları olarak MagicSlides ve SlidesPilot örnek verilebilir.
ElevenLabs: İçeriği her dilde ve seste evrensel olarak erişilebilir hale getirme misyonuna sahip bir ses yapay zekası araştırma ve dağıtım şirketidir. Benzer yapay zeka araçları olarak ise WavoAi ve Transcript LOL karşımıza çıkıyor. ElevenLabs, 20'den fazla dilde ve mevcut sesle yeni konuşma üretme yeteneği sağlayan bir yapay zeka aracı. E-ihracat alanında reklam kampanyaları yürütürken kullanacağınız videoların seslendirmesinde kolaylık sağlıyor.
TLDV.io: Video içeriğini özetleyerek önemli noktaları çıkaran bir yapay zeka aracı olarak dikkat çekiyor. Zoom, Google Meet ve Microsoft Teams gibi popüler platformlarla entegre çalışabilir. Toplantıları kaydetme, transkripsiyon işlemi ve önemli anları işaretleme gibi imkanlar sunuyor. Kullanıcılar, toplantı özetlerini ve anahtar noktaları kolayca paylaşabilir.