Sektörler

13 Kasım 2024 10:32

İHKİB'den dijital dönüşüm atağı: Metamorphosis

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), ‘Tasarımdan Üretime: Türkiye'de Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm Projesi (Metamorphosis)' ile dijital dönüşüm seferberliği başlattı.

Hazır giyim ve tekstil sektörleri, GSYİH'nın yaklaşık yüzde 6.7'sini, imalat üretiminin yüzde 14'ünü ve toplam imalat istihdamın yüzde 26'sını temsil ederek Türkiye ekonomisinin merkezinde yer alıyor. Yüksek kaliteli ürünler, büyük pazarlara yakınlık, üretim organizasyonunun esnekliği ve hızı, insan kaynağı gibi faktörler, hazır giyim ve tekstil sektörlerinin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırıyor. Sektörde tasarımın dijitalleşmesinin yeterli düzeyde olmaması, dış pazarda rekabeti güçleştiriyor.

REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK HEDEFLENİYOR

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) yararlanıcısı olduğu Metamorphosis projesi de bu eksikliği tamamlamak amacıyla geliştirdiği yöntemlerle yenilikçi çözümler üretiyor. Projenin amacı ise hazır giyim ve tekstil işletmeleri ile aracı kurumların rekabet gücünü artırarak Türk hazır giyim ve tekstil sektörlerinin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu sağlamak. Proje, dijital dönüşüm, uluslararası uygulamalara uyum ve çevre dostu çözümler önererek Türkiye'deki KOBİ'lerin rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

METAMORPHOSIS PROJESİNİN PAYDAŞLARI

Dijital Dönüşüm Merkezi (DDM): İHKİB Dijital Dönüşüm Merkezi, üye işletmelerin dijital dönüşüme geçişte olgunluk analizlerinin yapılması, danışmanlık sağlanması ve dönüşüm sonuçlarının takibini gerçekleştirmek üzere; 'Tasarımdan Üretime: Hazır Giyim Sektöründe Dijital Dönüşüm' projesi kapsamında kuruldu.

Ekoteks: Ekoteks Laboratuvar ve Gözetim Hizmetleri İHKİB yatırımıyla kurudu. Tüm kumaş, dikili ürün ve aksesuarları test etmekle birlikte dünyada 3 binin üzerinde uluslararası ve lokal kuruluşa hizmet veriyor. Ekoteks, ZDHC atık su testlerinde akredite laboratuvarları ile ulusal ve uluslararası standartlarda su ve atık su analizlerini uzman kadrosu ile gerçekleştiriyor.

İstanbul Moda Akademisi (İMA): İMA, bugünün ve geleceğin moda eğitim platformu olarak ilgili tüm alanlarda yenilikçi ve modern bir yaklaşımla eğitim faaliyetleri yürüten Türkiye'nin en yetkin moda okullarından biri. İMA bu projede 'Moda Endüstrisinde Dijital Dönüşüm Eğitimleri' ile işletmeleri ve dolaylı yoldan Türk hazır giyim sektörünü güçlendirmeyi hedefliyor.

DÖNGÜSEL TASARIM VE DİJİTAL REKABET AVANTAJI

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, İHKİB'in yıllardır Avrupa Birliği (AB), bakanlıklar, üniversiteler ve diğer paydaşlarla ortak projeler geliştirdiğini vurguluyor. AB'nin aday ülkeler için uyguladığı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında en çok proje geliştirip uygulayan ihracatçı birlik konumunda olduklarının altını çizen Paşahan, "Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerle sektörü dijital ve sürdürülebilir üretim konusunda dönüştürmeye odaklanıyoruz. 'Tasarımdan Üretime: Türkiye'de Hazır Giyim Sektörünün Dijital Dönüşüm Projesi'nin uygulama süreci ise 2022'de başladı. Bu projeyle 'AB Dijital Tek Pazar Stratejisi'ni Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne uyarlıyoruz. AB'den aldığımız 10.4 milyon Euro hibe desteği ile her ölçekteki firmamıza dijital rekabet avantajı sağlamayı, döngüsel tasarımı teşvik etmeyi ve uluslararası beklentilere uygun ürünlerin belgelendirilmesini hedefliyoruz" diyor.

DİJİTAL EĞİTİM VE TEST MERKEZLERİ

Projenin bir diğer önemli ayağının İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Ekoteks olduğunu belirten Paşahan, dijital eğitimler ve test hizmetleriyle sektörün kapasitesini artırmayı amaçladıklarını vurguluyor ve şöyle devam ediyor: "İMA'da tasarımcılarımıza ve KOBİ'lere öncü ve yenilikçi eğitimler sunarak dijital beceriler kazandırıyoruz. Ekoteks bünyesinde ise sunduğumuz test ve analiz hizmetleriyle KOBİ'lerde çevre dostu üretim anlayışını geliştiriyoruz." Dijitalleşmenin sadece üretimle sınırlı olmadığını, satın alma, kalite kontrol, e-ticaret ve pazarlama süreçlerinin dijitalleşmesi gerektiğine dikkat çeken Paşahan, "Bu noktada, İHKİB Dijital DDM devreye giriyor. 2022'de hizmete sunduğumuz DDM, hazır giyim ihracatçılarımıza iş süreçlerini daha verimli hale getirme ve ürünlerini e-ticaret platformlarına taşıma imkanı sunuyor" yorumunda bulunuyor.

AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZLERİ PROGRAMI

İHKİB'in 2021'de dahil olduğu Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) programının önemine de değinen Paşahan; bu programın, KOBİ'ler ve kamu kurumları arasında dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı amaçladığını belirtiyor. İHKİB liderliğinde oluşturulan MİDAS Konsorsiyumu'nun, temmuz ayında AB'den 1 milyon Euro hibeye hak kazandığını söyleyen Paşahan, "Bu projeyle KOBİ'lerin dijital adaptasyon kapasitesini güçlendirmeyi ve kamu kurumlarımıza dijital dönüşüm konusunda destek sunmayı hedefliyoruz" diyor. Türk hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yüzde 60'ını AB ülkelerine yaptığını belirten Paşahan son olarak şu yorumda bulunuyor: "AB Yeşil Mutabakat ile ilgili uyum süreci, sektör için büyük önem taşıyor. 2028'den itibaren AB, hazır giyim sektöründe yeni düzenlemeleri devreye alacak. Bizim bu tarihten önce ihracatçı firmalarımızı bu kriterlere hazır hale getirmemiz şart. Aksi takdirde, AB pazarında rekabet gücümüzü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz."

(İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan)

EN ÇOK OKUNANLAR