Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye'deki şirketler için e-ihracatta fırsat barındıran pazaryerlerini ve platformları Platin'e değerlendirdi:
"E-ticaretin dünya genelinde artan önem ve trendi, ülkemizin küresel ekonomik güç olmasında e-ticaretin gücünü kullanmanın önemini açıkça ortaya koyuyor. Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) olarak ülkemizin e-ticaret ekosistemine öncülük ederek; markalarımız ile ürünlerimizin küresel pazarlara başarıya ulaşmasını ve e-ticaret alanında da Türkiye'nin önemli bir tedarik üssü olmasını hedefliyoruz. Bu çerçevede, e-ihracat özelinde belirlenen potansiyel ülkelere ve pazaryerlerine yönelik Ticaret Bakanlığımızın e-ihracat pazarları raporundan da esinlenerek özet bir çalışma gerçekleştirdik.
E-İHRACAT FIRSATLARI
Ülkemizin bulunduğu stratejik konum gereği, yakın bölgelerde yer alan ülkelere yönelik e-ihracat fırsatları oldukça önemli. Öncelikle Türkiye'de bulunan şirketiniz ile hiç başka bir ülkede şirket kurmadan e-ihracat yapabileceğiniz platformlardan bahsetmek isterim. Önemli bir dip not; e-ihracat gönderilerinizin tamamını BGB (Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi) ile üstelik bir gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan tamamen kargo firması ile sıfır KDV'li olarak faturalandırabilir, Mali müşaviriniz aracılığı ile KDV'nizi iade alabilirsiniz.
ÖNE ÇIKAN PLATFORMLAR
Türkiye vergi levhanız ile mağaza açarak ortalama kategorinize göre değişkenlik göstermekle beraber %5 ile %18 arası komisyon ödeyerek, başta Amerika olmak üzere tüm Avrupa'ya satış gerçekleştirebilirsiniz. Rekabetin çok yüksek olduğu platformda başarılı olmanın en önemli kriteri Amazon FBA dediğimiz, Amazon depolarına ürünlerinizi göndermekten geçiyor. Amazon üzerinde bir ülkede başarı gösterip iyi öğrendiğinizde, faaliyet gösterdiği toplam 22 ülkede sizde hızlıca ürünlerinizi sergileyerek e-ihracat başarısı gösterebilirsiniz. Amazon'da başarılı olmanın birden fazla kriteri mevcut, bu sebeple sosyal medyalardan izlediğiniz 'Amazon'dan hemen dolarlar kazan' denilen spam videolara güvenerek atılmayın. Büyük bölümü dolandırıcılık içeriyor. Bu platformda ticaret yapan uzmanlar ile sohbet ederek yol haritası çizebilirsiniz.
Bu platform daha çok handmade yani el yapımı ürünlerin öne çıktığı, dünyanın en önemli kişiye özel platformlarından biri... Etsy üzerinden vergi levhanız olmadan bile mağaza açabilir varsa bu tarz ürünleriniz hızlıca satışa başlayabilirsiniz. Her gün Türkiye'den on binlerce paket Etsy üzerinden satılarak gümrükten geçiyor. Sizde bu platformu incelediğinizde çok şaşıracaksınız. Ege'nin en güzel zeytinlerinin yüksek katma değer ile Etsy üzerinden nasıl Amerika ve Avrupa'ya satıldığını, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden kadınlarımızın el yapımı patik, lif vb. ürünleri hangi fiyatlara sattıklarını mutlaka incelemelisiniz. Etsy'de mağaza açtıktan sonra çok fazla firmanın sayfası platform tarafından kapatılıyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, ürün resimlerinizin doğal çekim ve el yapımı imajında olmasını sağlamak. Seri üretim fabrikasyon algısı yaratılmamalı, ayrıca listelediğiniz ürünleri Pinterest aracılığı pinlerseniz önemli bir dış trafik elde edebiliyorsunuz.
Bu platform üzerinden ürünlerinizi Rusya'ya satabilirsiniz. Türkiye'den satıcı kabul ettikleri için yerel satıcı destek hattı ile görüşerek hemen mağazanızı açabilirsiniz. Ambargonun yoğun olduğu Rusya'da Türk ürünleri önemli bir yer kaplıyor, bu sebeple bu platformda da hızlıca yer alabilirsiniz. Ozon'da mağaza açarken bir kamu bankasının USD hesabını vermenizde fayda var. Özel bankalarda ambargodan kaynaklı ödeme alışverişinde sorun yaşayabilirsiniz.
Allegro Polonya'nın bir numarası, Avrupa'nın da önemli pazar yerlerinden biri, Türkiye vergi levhası ile mağaza açabilir ve ürünlerinizi sergileyebilirsiniz. Diğer platformlardan bağımsız olarak ürünlerinizi dil olarak Lehçe ve para birimini Polonya zlotisi yaparak göndermelisiniz. Birçok satıcı ilk girişte ingilizce para birimini Euro olarak yaptığından başarısız oluyor.
ABD'nin en büyük perakende zinciri olan Walmart geçtiğimiz aylarda Türk satıcıları kabul etmeye başladı. Buradaki potansiyel anlatmak ile bitmez. Ancak en önemli konusu, satış yapabilmeniz için ürünlerinizi mağaza açılışınız onaylandıktan sonra Walmart depolarına göndermek. Bunu yapabilmek için de Amerika'da şirket kurmanız gerekiyor. Walmart ne kadar 'ben artık Türk satıcı kabul ediyorum' dese de Amerika'da şirket kurmadan oldukça zor.
LATİN AMERİKA ÜLKELERİ VE ARAP YARIMADASI TÜRK ÜRÜNLERİNE KARŞI ÇOK İLGİLİ
Bu sitelerin yanı sıra Wish, Joom, Ebay, AliExpres Rusya ve tabii kendi siteniz üzerinden de Türkiye vergi levhanız ile ürünlerinizi yurt dışına satabilirsiniz. Türk ürünlerinin çok iyi potansiyelinin olduğu global pazarlara baktığımızda, son yıllarda film ve dizi ihracatımızın en yüksek olduğu Latin Amerika ülkeleri Brezilya ve Arjantin'de ürünlerimizin çok araştırıldığını ve satanların iyi hacimler oluşturduğunu belirtebilirim. Bölgenin en büyük pazaryeri Mercado Libre'yi incelemenizi tavsiye ederim. Aynı şekilde Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da Türk ürünleri satış potansiyeli çok yüksek. Son yıllarda ülkemizdeki çeşitli pazar yerleri bölgede satış gerçekleştiriyor olsa da asıl potansiyelin Namshi, Noon ve Amazon da olduğunu söylemekte fayda var.
HER BÖLGE VE PLATFORMUN KENDİNE ÖZGÜ METRİKLERİ BULUNUYOR
Büyük düşünüp bugüne değil, yarınlara yatırım yapmak isteyen şirketlerimize en önemli tavsiyem; Hindistan, Çin ve Afrika kıtasındaki pazaryerlerine odaklanmaları olacak. Nüfus yoğunluğu ve e-ticaret penetrasyonu incelendiğinde bu ülkelere yapılacak e-ihracat atılımları fazlası ile karşılığını bulacak. Dikkate alınması gereken önemli pazaryerleri Hindistan için; Flipkart, Amazon india, Myntra, Çin için; Taobao&Tmall, JD ve Pingduoduo, Afrika kıtası için iseTakealot ve Jumia gibi platformlar. Tabii ki detaylara girmeye kalktığımızda her bölge ve platformun kendine özgü metrikleri mevcut. Sizlere özet geçerek paylaşmaya gayret ettim. Umarım faydalanma fırsatınız olur, şirketinize ve ülkemize döviz girdisi sağlama konusunda ilk adımı atmış olursunuz."