Sektörler

05 Aralık 2022 11:05

Denizli'nin tekstil sanayisine çağ atlatacak projesi

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ‘Denizli'de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi', çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü ‘Rekabetçi Sektörler Programı' kapsamında desteklenen ve Denizli Ticaret Odası'nın (DTO) uygulayıcısı olduğu projenin ayrıntılarını DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan anlattı.

Denizli'nin Türkiye tekstil sektöründeki yeri ve stratejik önemi nedir?

Denizli, sadece Türkiye'de değil, dünyada havlu ve bornoz denilince akla ilk gelen şehirdir. Özelikle havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez olan Denizli, bu alanda ülkenin yıllık ihracatının önemli bir kısmını karşılamaktadır ve pamuklu tekstil alanında dünya başkenti olarak kabul görüyor. İhracat ve sanayide daha iyi yerlere gelebilmek için bilişim ve teknolojiyi yakından takip etmeyi, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına gerekli yatırımları yaparak katma değeri daha yüksek ürünler üretmeyi, dolayısıyla üretim çeşitliliğimizi artırmayı, ilk hedeflerimiz olarak belirlemiştik. Bu sayede, ithalat için yurt dışına ödenen milli servetimizin de ülke içinde kalmasını sağlayacağız. Ayrıca yeni istihdam alanları açarak Türkiye ekonomisine büyük ve önemli bir katkı sağlayabilmek için de hedefimizi her geçen gün daha da büyütüyoruz.

"DENİZLİ SANAYİSİ VE İHRACATÇISI YÜKSEK KATMA DEĞERLİ TEKSTİL ÜRÜNLERİYLE TANIŞACAK"

* 'Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi'nin amacı nedir?

Denizli'de 'Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi', Denizli tekstil sanayini dönüştürmeyi ve zamanla Türkiye tekstil ihracatının çehresini değiştirmeyi hedefliyor. Ülkedeki yüzlerce proje arasından seçilmiş TOBB'a bağlı oda ve borsalardan gönderilen ve desteklenmeye layık görülen inovatif iki projeden biri olan projemizle, Denizli sanayisi ve ihracatçısı yüksek katma değerli tekstil ürünleriyle tanışacak. Denizli imalat sanayinde teknik tekstil alanında kapasite oluşturulması ve firmaların dönüşümüne destek olunmasıyla, Denizli tekstil imalat sanayinin teknik tekstile dönüşümünü sağlamak, yerel KOBİ'leri daha katma değerli bölgesel ve küresel değer zincirlerine dahil ederek rekabet güçlerini artırarak teknik tekstil pazarına girmelerini desteklemeyi hedefliyoruz.

* 2021'in mart ayından bugüne kadar kaç imalat markasına ulaşıldı? İhtiyaç haritalaması nasıl yapıldı?

Projeye katılan halihazırda 100 KOBİ'mize, seminerin yanı sıra sınıf ortamında ve merkezde uygulamalı teknik tekstil eğitimleri veriliyor; konu ve içerikleri ise, işletmelerden alınan yanıtlarla oluşturuluyor. Şehrimizin tekstil sektöründeki KOBİ'leri ile girişimcilerinin uluslararası rekabet gücünü artırmak için GAP Analysis (Mevcut Durum Analizi) yapılacak. Bu, işletmelerimizin uluslararası pazara açılmalarında rehberi olacak; firmalarımız böylelikle rekabet stratejilerini belirleyebilecekler. Genele açık yürütülecek bu faaliyetlerin yanı sıra öne çıkan ve istekli KOBİ'lerimiz ve girişimcilerimizle de birebir çalışmalar yapıyoruz. 30 KOBİ'mizle, firma özelinde analiz, proje yazılması ile fon sağlanması, teknik tekstile hazırlık ve dönüşüm için danışmanlık ile mentorlük çalışmaları yürütüyoruz ve tüm bu işlemleri işletmelerimizde gerçekleştiriyoruz.

* Dönüşüm projenizin Türkiye ekonomisine sağlayacağı katma değeri nasıl açıklarsınız?

Projemizin Denizli'nin tekstil yolculuğuna yeni bir ivme kazandıracağını, ürün yelpazesini genişleteceğini ve zaman içinde Denizli ihracatının kilogram fiyat değerini yükselteceğini şimdiden söyleyebilirim.

EN ÇOK OKUNANLAR